Solar! Nu är vi igång. Bra start! Vi ser att ni är många som kliver fram nu, tar eget ansvar, hjälper och stöttar andra och peppar där det behövs. Allt från att spela basket med yngre elever, till att visa sina tankar för klasskompisarna, trösta någon som är ledsen, boosta den som tvivlar, till att visa eget ansvar i sina studier. Stort och smått som gör allas skoldagar lättare. Fortsätt så!

Uppstarten! Först samlades vi i solskenet och funderade kring symbolik inför det nya året (se bildspel) sedan var det traditionsenliga Ladan-dagar med blandade grupper 7-9. Solen har alltid ett extra ansvar att vara förebilder och det uppdraget tog ni er an med den äran. Vi ser er!

Lektionerna är nu igång på allvar och vi börjar komma in i rutinerna igen.

På mentorstimmarna har vi bl a jobbat med likabehandlingsplanen. Vi har diskuterat case och försökt se händelseförlopp från olika perspektiv och personer. Hur skulle man kunna göra om det hände en själv, ens kompis, kompisar omkring en. Kloka tankar och spännande resonemang som delades där. Sedan följde heta-stolen-övningar för ena gruppen och ett nedslag kring språkbruket i Ladan/skolan, för den andra gruppen. T ex; vilka diskrimineringsgrunder finns representerade i språkbruket och vad säger det oss? Vi kommer att jobba vidare med likabehandlingsplanen och även klassens egna regler och ser fram emot era kloka resonemang.

Nationella prov

Vi har gått igenom hur de nationella proven kommer att gå till nu i höst. De muntliga proven sker vecka 46 och då sker de i grupper för svenskan och matematiken och i par för engelskan. Det kommer ett särskilt schema för upplägget närmare provdagen. Det är viktigt att komma ihåg att vi övar extra mycket tiden innan proven så det är extra viktigt att vara på plats och fokuserad i skolan, sova ordentligt om nätterna, äta ordentligt osv. Vissa saker kan vi inte påverka men de saker vi kan påverka är det smart att göra bästa möjliga av!

Engelska

Vi har pratat om kriterier, förmågor och hur vi övar på respektive sak. Som ett led i det har ni spelat in 60 sekunders instruktionsfilmer, där ni slumpade fram syfte, mottagare och situation, alltså vad ni skulle ge instruktioner om, vad ert syfte var med framträdandet och vem/vilka era mottagare var. Tänk vad en tärning och en mall kan frammana kreativitet! Fantastiskt roliga filmer där ni slumpat fram t ex att instruera Fia hur man startar en bil, en treåring hur man springer, årskurs sju hur man gör läraren glad, yngre elever i hur man gör push-ups för att göra dem avundsjuka, hur du inte ska köra bil, äta med bestick, hur du inte ska glömma din Ipad osv osv. Nu följer uppgift kring att förbättra produktionen, sedan får vi se hur vi vill presentera det här för varandra.

Svenska

Vi har kommit igång med analys av sommarprat inför att vi ska skriva våra egna. Om ni råkar ha sommarprat på i bilen på väg till träningen, i köket medan det lagas mat, eller någon annanstans i vardagen, så är det högst välkommet i form av att skapa förförståelse och kontext. Så, lyssna gärna om och när läge bjuds!

Kommande:

Ni har fått info med datum, kommande händelser och kalendarium på Meitner så gå in och påminn er själva.

Ta hand om er och njut av helgen!

Varma hälsningar Solen-Mentorerna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *