LPP Hamnskiftarens resa åk 4

Ämne: svenska
Årskurs: 4
Ansvarig: Emma Bohre Nordmark
När: vecka 35-40

Varför?

I undervisningen står det att du ska utveckla kunskaper i och om det svenska språket. Du ska ges förut­sätt­ningar att utveckla ditt tal- och skriftspråk i olika sammanhang och för skilda syften. 

Du ska fortsätta få utveckla ditt intresse för att läsa och skriva. Du ska få träna på att uttrycka dina åsikter och tankar på olika sätt.

Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar för­må­gan att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Du kommer att få skriva digitalt och för hand. I läroplanen står även att “eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig ge­nom olika estetiska uttrycksformer. “

Vad?

Du kommer att få lyssna på en spännande serie och svara på frågor samt skriva sammanfattning och samtala med dina klasskompisar. Till varje avsnitt kommer du även att få rita en bild. 

Ur det centrala innehållet: 

○ Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

○  Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, drama- tik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

○  Berättande texters budskap, språkliga drag och ty- piska uppbyggnad med parallellhandling och tillbaka- blickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

○  Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Hur? 

Tala 

Genom kontinuerliga samtal om text och film ska du på olika sätt komma till tals och utveckla sin kommunikativa förmåga. Du ska kunna använda olika begrepp i kommunikation med dina kompisar.

Skriva

Du får på olika sätt använda begrepp och skriva ner dem samt använda dem i skrift på olika text. Man går från delar till helhet ibland och tvärtom beroende på situation. 

Lyssna 

Du ska få lyssna på serien och anteckna olika saker från olika avsnitt. Mest fokus kommer vi lägga på att lyssna till innehållet, platser och händelser. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *