Då var vi i full gång med terminen och vi arbetar på som bara den. Kemiska prylar med Cristin, engelska-“talks” med Andreas och geografiska resor med Åsa… Vad mer kan önskas:)
Ute spelar många fotboll och det är så härligt att se så många elever från båda klasserna, tjejer som killar, spela tillsammans. Även “tema” på gungorna sker av flera men även andra lekar och skoj syns lite här och var. Tänk att det är så kul och engagerande med rast att det till och med blir svårt att komma ihåg att gå in i tid till lektionen:) Ha gärna med en klocka!
I geografi har vi precis haft ett litet miniprov angående vår jord och jordytan. Attans vad bra alla har lyckats! Kan det vara för alla fusklappar som eleverna förberedde innan…. Nyfiken på varför vi har fusklappar? Läs nedanför om vårt arbete kring studieteknik…
Vilket är det minsta landet i Europa?
I skolan förväntas det många gånger att man ska kunna studera på egen hand och läsa en hel del läxor hemma och plugga inför prov. Detta kräver mycket motivation, självdisciplin, koncentration och planering.
För de flesta människor är tidspressen den bästa moroten. Vem känner inte igen sig i att någon gång ha suttit sista kvällen inför ett prov och pluggat som en galning och hur mycket man än försöker komma ihåg så är det omöjligt att lära sig allt.
Det finns ett knep som många som är begåvade och lyckas bra inom studier och bland annat forskning använder, nämligen studieteknik. Din studieteknik blir viktig om du ska lyckas bättre i skolan och inte behöva sitta hela natten för att plugga inför ett prov. Studieteknik kan vara konsten att stryka under rätt saker i en bok. Studieteknik kan också vara konsten att i detalj planera hela din studiesituation. Vi har alla olika intressen, förutsättningar och vanor.
Därför tar vi i detta arbetsområde upp olika tekniker så att vi kan hitta det som passar en själv bäst. Med minnestekniker, bättre anteckningsteknik som bland annat: mind-maps & tankekartor och en bra studieorganisation är det lätt att förbättra sina studieresultat! Vi kommer även att gå igenom hur vår hjärna funkar och hur vi kan minnas bättre. Men även hur man på bästa sätt pluggar till prov och på glosor.
Kolla bara vilka fina strategier för att anteckna våra marselever numera har:
En stor del i arbetet med studieteknik har varit förmågan att ta ut det viktigaste ur en text samt att förkorta sina anteckningar och använda stödord. Det är en konst att välja ut det viktigaste och det har vi övat mycket på. Vi tränar även tillsammans på att anteckna när vi har genomgångar i geografi. Vi hjälps åt att ta ut den viktigaste informationen och anteckna i få ordalag. Syftet är bland annat att eleverna inte ska behöva läsa alla långa presentationer igen innan det stora provet, utan kunna gå tillbaka till sina anteckningar och där repetera och studera det viktigaste.
En annan del i detta arbete var att göra en fusklapp till miniprovet.. Tänk så bra! Här kommer flera fördelar som vi kom på tillsammans:
- Man tränar på att ta ut det viktigaste ur flera texter.
- Man tränar på att skriva lagom med stödord.
- När man använder flera sinnen vid inlärning så är det lättare för kunskaperna att fastna i huvudet, säger forskning faktiskt.
- Ett kul sätt att lära och repetera!
Även fröken noterade att elevsvaren på provet blev överlag mycket mera utförliga. Så häftigt vad en liten fusklapp kan göra:)
Övrig information:
Generell hög frånvaro igen i Mars.
Vi ser igen en generellt hög frånvaro i Mars och vill mest förmedla att det är viktigt att eleverna är i skolan. Lite magont/halsont, hosta eller snuva gör inget, utan kom istället. Är man sjuk, så är man sjuk så klart och ska vara hemma men är ni osäkra så fråga oss eller skicka hit kidsen.
Är man frånvarande behöver man även ta ikapp det man har missat. Vi erbjuder självklart läxhjälp med en behörig lärare om man vill jobba här. På Meitner finns de flesta lektioner att se.
Kommande datum och aktiviteter: V. 41 Vandring på tisdagen den 15/10. Mer info i separat utskick. v. 43 Utflykt till Drottningholms slott. Torsdagen den 24/10. Mer info i separat utskick kommer. |
Trevlig älg! från pedagogerna i Mars, genom Åsa