LPP Svenska Jupiter / åk 4
Läsförståelse
Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi läser. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.
Övergripande mål från LGR 22
Förankring i kursplanens syfte
Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmågan att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.
Eleverna ska ges möjlighet att läsa, analysera och resonera om skönlitterära verk i olika genrer. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om olika former av sakprosa. I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.
Centralt innehåll från kursplanen
- Gemensam och enskild läsning. Strategier för att förstå och tolka ord, begrepp och texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.
- Sammanfattning av texter.
- Resonemang om texter med koppling till sammanhang inom och utanför texten samt till den egna läsupplevelsen.
- Handstil och att skriva med digitala verktyg.
- Olika former av samtal. Att lyssna aktivt, ställa frågor, uttrycka tankar och känslor samt resonera och argumentera i olika samtalssituationer(…)
- Skönlitteratur för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
- Berättande texters budskap, språkliga drag och uppbyggnad. Tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.
- Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.
- Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
Detta ska du kunna:
Du ska kunna använda olika läsförståelsestrategier (läsfixarna) när du läser olika typer av text:
– att förutsäga (Spågumman)
– att utreda oklarheter (Detektiven)
– att sammanfatta (Cowboyen)
– att se inre bilder / skapa egna bilder (Konstnären)
Du ska kunna berätta om innehållet i texten muntligt. Du ska kunna resonera om budskapet i texten och koppla det du läst till egna erfarenheter och åsikter.
Hur?
Hur ska vi arbeta? Hur ska vi redovisa och hur kommer bedömningen att ske?
Ni kommer att läsa boken Den magiska kepsen och arbeta med olika typer av frågor, enskilt och i par/grupp.
Ni kommer att söka information om olika ord samt träna på att förklara vad ord betyder.
Ni kommer att skriva sammanfattande text och muntligt samtala om boken i sammanfattande syfte.