Nu kan vi verkligen snacka om att tiden har rullat på ordentligt och tänk så mycket vi har hunnit lära oss. Halva mellanstadiet är nu strax till ända och vi ska få avnjuta ett välförtjänt jullov.
När vi inte pluggar och lär oss saker här i skolan så har vi superskoj på rasterna. Fotboll är det som lockar bäst och flest oavsett väder och här spelar vi så gott vi kan utan att buffas och knuffas. En utmaning vi kämpar med är att skilja mellan skolfotboll och den fotboll man spelar i ett lag på fritiden. Dessa två har olika syften och i skolan behöver man anpassa sig så alla kan vara med och spela oavsett nivå. Man kan alltså inte spela lika tufft som man kanske annars skulle göra…
En nykomling bland rastaktiviteterna är att byta pokemonkort. Flera elever i mars har tagit med sig pokemonkort och börjat kohandla/byta kort med varandra. Själv minns man genast tillbaka på sina egna glada skoldagar där man bytt både kändiskort, kulor, brevpapper och allt annat man kunde. Till och med bokmärken bytte vi:) Tack vare ett gott samarbete mellan hem och skola ser vi att reglerna vi satt upp fungerar bra än så länge. Skulle detta ändras så återkommer vi.
Hälsningar från syslöjdsfröken!
Ni elever i Mars som har textilslöjd under hösten har skapat era egna unika Fulmonster. Ni har själva fått hitta på formen och sedan sytt och broderat era Fulmonster precis som ni själva önskat. Genom att vi benämner det fulmonster släpps mer kreativitet loss, vi fastnar inte i “snygghetsfällan”, det är tankeväckande och befriande. Efter avslutat arbete har ni fått berätta några rader om er figur, vad hen gillar eller ogillar samt ibland om hens egenskaper. De blir riktigt sköna typer, ibland lite hemska och ibland söta och lustiga historier. Nästa projekt, som redan är igång, är att sy slöjdpåsar med era initialer som applikation.
Mvh textillärare Åsa Gustafsson
Vad är skillnaden mellan Sveriges riksdag och regering?
Månadens Fokus:
Det avslutande temat i SO för denna termin är samhällskunskap med utgångspunkt ur det amerikanska valet mellan Donald Trump och Kamala Harris. Spännande blev det!
Vi har undersökt bland annat hur ett val går till både i USA och i Sverige, hur dessa länder styrs och är uppbyggda till att undersöka den dolda demokratin… den som finns här hela tiden och som vi medborgare i Sverige nästan tar för givet. Rätten att ha tillgång till information, kunna välja sina kläder, bli kär i vem man vill och rätten att kunna delta i olika organisationer och grupper…
En intressant gruppuppgift eleverna fick, med fokus på demokratiska processer, var att kunna försöka skapa en demokratiskt tillvaro från scratch. Syftet var att försöka få en känsla för om det är lätt eller svårt att få till en demokratisk tillvaro samt att kunna enas kring olika förhållningssätt och regelverk. Det var inte en helt enkel uppgift visade det sig och flera grupper slutade i en diktatur:)
Uppgiften hette “Den öde ön” och började så här:
Källkritik:
I detta tema passar det sig även extra bra att ta upp begreppet källkritik och hur man skyddar sig kring desinformation. Det amerikanska valet visar sig även denna gång kantas av en hel del fake news och desinformation. Vi har pratat mycket om vad en källa kan vara, begrepp trovärdighet istället för sanning, samt hur man kan ta reda på hur pass trovärdig och användbar en källa kan vara.
Eleverna fick sedan i uppgift att ange 2 källor de använt sig av i sina muntliga presentationer (i svenskan) och motivera (utefter några källkritiska frågor som; vem, varför, vad, hur och när) varför de använt sig av dessa källor och varför de anser att just dessa källor har en ok eller högre trovärdighet.
Övrig information:
Extra kläder samt bra att märka kläderna
Då snö och slask är en del av vår vardag är det lätt hänt att man blir blöt. Det är då en bra idé att ha extra strumpor och vantar med sig som man kan byta till. Tips är också att märka upp kläderna (framförallt vantar och överdrag) med barnets namn. Då blir det lättare för både er och oss att kläderna kommer till rätt ägare och inte kommer på villovägar.
Glass i stora lass
Ibland kan det vara en bra sak att ha smått förvirrade och bortkomna fröknar… När då, kanske ni då tänker? Jo, när fröken tappar bort sina nycklar och utlyser en stor belöning till den personen som hittade dem. Dock blev besvikelsen stor när alla fick höra att nycklarna hade hittats hemma hos just denna förvirrade fröken. Men då alla elever så tappert letat och gjort allt för att hitta dessa nycklar, så bjöds det på glass ändå fast till ALLA istället!
Det var allt för denna gång,
God jul önskar vi nu er alla – från pedagogerna i Mars, genom Åsa