Projekt: Läs en bok och gör en trailer

Just nu arbetar i svenskan med projektet “Läs en bok och gör en trailer”. Under två veckor läser alla Tellus-elever minst en bok var och efter påsklovet spelar vi in trailers till böckerna som visar att vi förstått det viktiga i boken samtidigt som vi tipsar andra. I det här månadsbrevet kan du läsa mer om projektet.

Projektet småstartade redan för några veckor sedan när eleverna med hjälp av Barn- och Ungdomskatalogen och tipssidor på nätet fick önska böcker att köpa in. Att låta eleverna vara delaktiga i att välja böcker ökar chansen till läslust och engagemang i projektet.

Förra veckan hade vi ett par lektioner där alla fick bekanta sig med böckerna och önska bok att börja med. Eleverna flyttade från plats till plats, undersökte några böcker i taget och skrev upp sig på de böcker de ville läsa. Sedan lottades böckerna ut bland intresserade.

Nu har vi två läsveckor när vi ägnar svensklektionerna åt att läsa i våra böcker. Läsning kan bidra till ökat ordförråd, minskad stress, ökad kognitiv förmåga, ökad empatisk och kreativ förmåga samt bättre skolresultat. De varma dagarna har vi dessutom kunnat njuta av lite utomhusläsning i det fina vädret.

Det är så roligt att se hur många som nu uppskattar läsning och ser fram emot läslektionerna!

Efter påsklovet spelar vi in boktrailers där vi tränar på att sammanfatta det viktigaste i boken och uttrycka oss i ett digitalt format. När vi tittar på varandras trailers får vi dessutom bra boktips för framtiden.

Läs mer om uppgiften här: https://docs.google.com/document/d/1YIjnG2AMbVN9qT21iuJlg3so1OYxv0yMkepNRScc9Ug/edit?tab=t.0#heading=h.ja1e7j1uyj3l

CoT – Åtta kulturella krafter för ett tänkande klassrum

På Lemshaga ligger COT – Cultures of Thinking med dess åtta krafter för att utveckla tänkandet alltid som en grund för undervisningen.


Såhär används de åtta kulturella krafterna för ett tänkande klassrum i det här projektet:

Tid – Eleverna får tid att tänka, skapa och bearbeta sin förståelse – både genom läsning och genom att omvandla det de läst till en trailer. Att det sträcker sig över flera lektioner signalerar att lärande är en process, inte något som ska stressas fram.

Möjligheter – Uppgiften skapar meningsfulla möjligheter att använda sitt tänkande kreativt och självständigt. Eleverna får visa förståelse genom egna val: hur de tolkar, vilka scener de lyfter, vilken stämning de vill skapa – och de får också prova på digitalt berättande.

Förväntningar – Eleverna förväntas tänka djupt, tolka texter och göra medvetna val. Bedömningspunkterna visar att det är tänkandet och förståelsen som står i centrum, inte bara det tekniska i filmen.

Rutiner – rutiner för samtal, respons och reflektion, till exempel regelbundna stopp där eleverna får visa sina idéer för varandra.

Interaktion- Uppgiften inbjuder till samspel och idéutbyte – både i form av samtal om böcker och i skapandet. 

Miljö – Böcker, kreativitet och digitalt arbete får ta plats i klassrummet. 

Språk – Eleverna tränar både sitt inre språk (när de tolkar och reflekterar) och sitt yttre språk (när de formulerar manus, berättarröst eller motiverar sina val). Detta förstärks genom att tillföra ämnesord (tema, budskap, stämning, perspektiv, tolkning osv.) och uppmuntra att eleverna pratar om sitt tänkande.

Modellering – Genom att visa exempel och berätta egna tankar kring en trailer eller bok, ges eleverna en modell för hur man kan tänka som en läsare, tolkare och skapare. Modellering ges också genom att titta på filmtrailers och diskutera vad som gör dem effektiva – och vad vi kan lära av dem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *