
Hej!
Här kommer Saturnus månadsbrev för april.
Nu spritter det i kroppen på barnen i det varma vädret!
Det är fullt av lek på skolgården och i tisdags arrangerade Tina hästhoppning för alla käpphästar och elever. Läs mer i fritidsbrevet.
Vad är kreativitet?
Vi fortsätter att arbete med boken Hjärnstark av Anders Hansen. Varje måndag läser vi ett kapitel tillsamman och gör övningar och samtalar kring innehållet. Ibland ser vi en film kopplat till det fokus som finns i kapitlet. På URplay har vi tittat på “Måbra TV” med innehåll kring fysisk aktivitet, naturen, sömn och återhämtning, kost och rutiner, sociala relationer och hjärnhälsa.
Veckans kapitel i Hjärnstark handlade om kreativitet.
Vad är kreativitet?
“De som forskar i kreativitet brukar säga att något måste vara både nyskapande och meningsfullt.”
Stämmer det att man är smart om man är kreativ?
“Man behöver inte vara smart för att vara kreativ. Och man behöver inte vara kreativ bara för att man är smart. Men tillsammans är kreativitet och smarthet ett oslagbart team.”
Som vanligt betonar Anders Hansen vikten av rörelse. Gå på en promenad eller rör på dig så kanske du kommer på en ny ide eller kan se problemet ur ett annat perspektiv. “Kanske är det så enkelt som att blodflödet i hjärnan ökar när man rör på sig.”
Går det att träna upp sin kreativitet?
Vi gjorde två övningar under lektionen.
Övning 1: Pennan förvandlas
Vi sitter i ringen och jag säger: Det här är ingen penna utan en…
Nästa person visar och vi gissar. En visp, ett trollspö, en mascaraborste, en hammare.
Övning 2: Vad kan ett gem användas till/vad kan ett gem bli?
Eleverna fick fem minuter på sig att fundera på vad ett gem skulle kunna bli/användas till.
Sedan presenterade vi alla bra och fantasifulla förslag till varandra.
Drama

Under svensklektionerna har vi också tränat på att vara kreativa. Eleverna har fått se olika bilder som vi tidigare har skrivit berättelser till. Nu har vi provat på att göra olika improvisationer (drama) av dessa bilder.
En elev väljer en bild, gör en improvisation med rörelse och publiken får gissa. Detta har varit en mycket uppskattad övning. Ibland har eleverna samarbetat kring en bild. Det är inte så lätt att göra en dramaimprovisation av en stillbild… Här krävs det att tänka och agera kreativt!
Porträtt på olika sätt
Vi skapar just nu porträtt i collage under bildlektionerna. Vi använder oss av papper i olika färger, sax och lim. Tanken är att göra porträtt med inspiration från oss själva, något som påminner om oss. Vilken är din favoritfärg eller vill du använda dig av kompisfärgerna?



Järnåldern & magnetism
I vårt tema Forntiden har vi nu kommit fram till “Järnåldern” (cirka 500 f.Kr. – 1050 e.Kr. i Norden) då städerna växte fram och handeln ökade tack vare vare att människor började använda järn för att tillverka verktyg, vapen och redskap. Vi har lärt oss att järn var starkare och mer hållbart än brons, vilket gjorde det till ett viktigt material för utvecklingen av smidestekniker. Detta gjorde det möjligt att framställa bättre och mer effektiva och hårdare verktyg.
Under NO lektionerna har vi bekantat oss med järn som i sin tur är magnetiskt. Vi har ställt hypoten: Vad kan vara magnetiskt i vårt klassrum, eleverna fick leta i klassrummet med hjälp av en magnet och sett vad den fastnar och de hittade mycket.

* Här på bilden letar vi järnmalm på fotbollsplan och några få korn fick vi tag i.
Gruvorna i Sverige innehåller mycket järnmalm som förr i tiden smältes ner i masugnar. Järn har många användningsområden som till verktyg och vapen, samt till det vanliga byggmaterialet stål. Stål är den mest använda metallen i världen: det vi inte visste var att stål används 20 gånger mer än alla andra metaller tillsammans. Vi hittar stål bland annat i byggnader, fordon, maskiner, vitvaror, verktyg och mycket annat.
* Vi har även gissat vilka material som magnetkraften går genom? Magnetens kraftfält tränger genom många material. En del magneter kan verkades på mycket långt håll och genom olika material.
Hypotesen var: Vilka material om magnetens kraft tar sig genom? Vi experimenterade med glas, plast, tyg aluminiumfolie.

* Runt en magnet finns ett magnetfält, som vill alla studerar med hjälp av järnspån. Föremål som förs in i magnetfältet blir själva magnetiska, fenomenet kallas induktion. Vi experimenterade med gem som blir magnetiska när de kommer i kontakt med gemkedjan. När kedjan blev för tung så brister den. Det beror på jordens dragningskraft. Vi kom upp i minst 8 st gem.
Järn var en av de viktigaste innovationerna under järnåldern, och dess magnetiska egenskaper har haft stor betydelse i vetenskap och teknik genom historien! Framför allt när det gäller uppfinningen av kompassen för navigering. Även om kompassen började användas långt efter järnåldern, bygger den på magnetism och järnmaterial. * Vi studerar jordens magnetfält: Vi ställer oss frågan – Åt vilket håll vänder sig nålen om den ligger och flyter på en kork? Vi tillverka egna kompasser?

Se filmen: Sist men inte minst avslutade vi med ett magnetrace och det gällde att hålla sig på banan.
Nationella prov vt-25
De senaste veckorna har vi haft fullt upp med de nationella proven. Alla elever har varit så fantastiskt bra på att hålla fokus och verkligen ta sig an alla uppgifter på sitt sätt. De har även vågat utmana sig själva när något blivit svårt. Vi är så stolta över alla elever!
Proven bygger på en berättelse om barnen Nova och Troj. Deras upplevelser och äventyr är kopplade till de problem vi möter i våra matte- och svenskprov. Vi har fått en plansch där man kan se hur det ser ut på skolgården där Nova och Troj går. För varje delprov får vi limma på en bild på planschen samt en text som ska bli en gåta.
I matematiken har alla elever fått utföra ett muntligt prov i en mindre grupp där vi diskuterade väder och temperatur. Därefter följer alla sju delprov där eleverna får visa upp sina kunskaper inom matematikens alla delar. Till mattedelen hör även en berättelse som eleverna har lyssnat på inför varje delprov.
I svenskan har eleverna läst en berättande text och en beskrivande text. De har svarat på frågor för att se hur god läsförståelsen är. De har fått skriva en berättande text och en beskrivande text utifrån stödord och en bild. Vi lyssnar på varje elevs högläsning och samtalar om texten enskilt. Vi har även i svenskan gjort en muntlig gruppuppgift där de skulle komma på olika saker som kunde finnas i en äventyrspark vid skolan. Sedan fick de komma överens om fem saker samt rita äventyrsparken. Det var en rolig och kreativ uppgift! Vi lärare observerar och dokumenterar hur alla elever deltog i samtalet och hur de gjorde för att komma överens.
Vi fortsätter göra prov fram till påsklovet, men det kan även finnas några enskilda prov kvar efter lovet för dem som har varit sjuka. När vi har avslutat alla prov kommer vi bjuda på nachos (Natchonella proven alltså )

Idrott

På idrottslektionen var vi på IP. Där träffade vi på många paddor och passade på att prata om respekten mot djur.
Efter det lekte vi tillsammans två lekar och avslutade med fika och läskiga historier!!! Det var lugnt, trevligt och mycket givande stund när hela gruppen umgicks med varandra!
Empati och djur är just nu ett fokus även under fritidslektionerna. Veckans lektion har varit utomhus. Vi har letat efter djur samt ritat och skrivit om vad djuren behöver för att må bra. Vi har lärt oss mycket om empati.
Hälsningar elever och pedagoger i Saturnus