Hej alla Jupiterfamiljer!
Äntligen är värmen här och våren är på ingång. Vi ser elever som leker i endast t-shirt när solen är framme. Vissa har även testat att ta på sig shorts. Alla har verkligen längtat. Våra rastlekar under lunchrasten har varit lyckade. Många fler leker tillsammans vilket vi tycker om att se. Det är olika lekar som erbjuds varje dag och både årskurs 4 och 5 brukar delta. Härligt!
Även hos oss på Lemshaga innebär våren att djur och natur vaknar ur sina vinterdvalor och vi får åter dela vår fina skolgård med många andra. Vi får praktisera att ta hand om vår natur och behandla alla dess invånare med respekt.

Värdegrund / Normer och värden
På tal om respekt för varandra på Lemshaga så har vi tänkt kring hur vi vill att en trygg skola ska vara. Vad som är viktigt för oss i gruppen. Vårt värdegrundsarbete just nu har handlat om hur viktigt det är att vi tillsammans, genom vårt agerande, hur vi är mot varandra, skapar en trygg plats att vara på. Tre viktiga budskap är , Säg hej, Säg till och Säg ifrån.


No
Förra veckan var vi på utflykt till Hemmesta sjöäng och fick lära oss om den viktiga våtmarken och hur viktiga gäddor är för rent vatten i havet. Otroligt givande och intressant både för oss vuxna och för eleverna. Vi fick även klappa en gädda. Den var väldigt sprattlig och stänkte vatten på oss. Resan gick superbra och fikat var höjdpunkten på utflykten, som vanligt 😉






I No fortsätter tema, vatten och luft. Eleverna ska lära sig vad en vattenmolekyl består av, känna till vattnets olika former. De lär sig och ska kunna beskriva vattnets kretslopp. Eleverna ska göra laborationer bland annat för att testa vilka ämnen som löser sig i vattnet. Dessutom ska de lära sig var vattnet i kranen kommer ifrån och veta lite om hur människan kan påverka vatten och luft. Här kommer några bilder på hur det kan se ut när de utforskar och genomför olika experiment. Denna gång i No-labbet vilket var spännande. Vi ser blivande forskare i våra grupper, hopp för framtiden!


Teknik
Vi ska arbeta med att undersöka och konstruera en hållfast och stabil bro. Syftet med detta projekt är att förstå hur olika konstruktioner och material påverkar en bros styrka och stabilitet. Först ska vi undersöka olika typer av broar, såsom balkbroar, bågbroar och hängbroar. Vi ska diskutera vilka olika egenskaper som gör en bro hållfast och stabil. Därefter ska vi göra en ritning av en bro, där vi ska markera viktiga delar som pelare, balkar och fästen. Vi kommer att bygga vår bro med träpinnar och lim, eftersom trä är ett relativt hållfast material samtidigt som det är lätt att arbeta med.
När bron är färdig ska vi göra ett hållfasthetstest genom att placera olika vikter på den. Genom detta arbete ska vi lära oss vikten av noggrann planering och val av material vid konstruktioner. Vi ska få förståelse för hur krafter som tryck och drag påverkar en bro och hur man kan förstärka en konstruktion för att göra den mer hållfast. Detta projekt ska ge eleverna en större förståelse för teknik och ingenjörskonst.
Matematik
Vi har nu snart tänkt klart kring vinklar och geometriska former för denna gång. Vi har utforskat vinkelhakens och gradskivornas användning när vi mäter vinklar. Lite klurigt är det men kul! Vi har även fortsatt utforska geometriska fomer och dess egenskaper. Vi har lagt stort fokus vid att beskriva olika tvådimensionella formers egenskaper utifrån sidor, hörn och vinklar. Vi har lärt oss lite nya former som romb, parallelltrapets och parallellogram. När vi utforskar geometri så blir det mycket praktiska aktiviteter och många samtal för eleverna när de samtalar och beskriver de geometriska formerna.



Vi har även utforskat tredimensionella former. Hur ser det ut när vi ska bygga en kub? Eleverna fick först visualisera bilder av hur en kub skulle kunna se ut när den inte är vikt och ihopsatt. Därefter fick de klippa ut dem, vika dem och se vad som behövs för att det ska bli en kub. Kul aktivitet! Vi har även lärt oss om rätblock, prisma, kon, pyramid, cylinder, kon och klot.
Engelska
I engelska har vi pratat väder, läst om väder och skrivit om väder. Vi har fått lära oss vad olika väder heter på engelska. Glosorna vi arbetat med både som läxa och på lektioner gjorde vi som spel på slutet. Vi spelade ett spel som heter “Forbidden word game” . Ett lagspel där två lag möter varandra. Eleverna skulle samla poäng genom att beskriva ord för sin lagkompis men det var tre ord som var förbjudna att säga. De samlade poäng under en minut och sedan var det andra lagets tur att samla poäng. Det var en utmaning att beskriva utan att säga dessa “forbidden words”. Det blev en högljudd lektion men den var rolig. Bra träning i att kommunicera och hitta andra ord när du inte riktigt vet hur du ska förklara.


Vi kommer att starta ett reseprojekt där eleverna ska få välja ett land och ta reda på lite om det, som om de har varit i landet. Sedan ska de i par skapa en presentation med all fakta de hittar och presentera för klasskompisarna. De får självklart en struktur med checklista för vad som ska vara med i presentationen. Det ska bli kul att ta del av deras fakta. Tanken är att det ska vara utifrån deras intresse och vilken resa de skulle vilja ta med oss andra på. Och såklart ska det vara på engelska!
Svenska
Nu ska vi börja med att läsa annonser och affischer och lära oss hur sådana texter är strukturerade och vad de kan ha för innehåll. Vi ska också träna på att ställa källkritiska frågor. Eleverna ska lära sig vilka språkliga drag som är typiska för en argumenterande text. Sedan ska eleverna med stöd planera, formulera och göra en annons. Vidare ska vi arbeta med adjektiv, motsatser och dubbelteckning
So
Vi avslutar historia och startar med samhällskunskap, där vi börjar med källkritik och granskning av vad som är sant eller fake news. Vi fortsätter med Samhällskunskap fram till sommarlovet.
Idrott
Uteperioden i idrott börjar efter påsklovet, V 17. Håll koll på vädret så att eleverna får med sig rätt kläder. LPP läggs ut under påsklovet.
Varma hälsningar från team Jupiter
Elisa, Jack, Krister, Lotta, Maria och Marie