Ännu en månad har sprungit iväg. Solen visar sig allt mer och påsklovet är här.
SO
Under denna period har vi arbetat med de tre abrahamitiska religionerna. Vi startade upp arbetet genom att prata om vad religion är. Eleverna fick lyfta sina tankar och vi kom fram till att det handlar om tro och om hur människor tänker om livet och vad som händer efter döden. Efter påsklovet kommer vi att fortsätta arbetet genom att jämföra dem. Vad kan vi hitta för likheter och skillnader?
Vi har fått lära oss om:
Judendomen som är den äldsta av dessa tre religioner. De troende kallas för judar, de går till en synagoga för att be, de tror på en gud och deras heliga skrift heter Tanakh. Den som läser ur Tanakh i synagogan är rabbinen. Judarnas symbol är Davidsstjärnan.
Kristendomen som har funnits i Sverige i cirka 1000 år. De som tror på kristendomen kallas för kristna och de går till kyrkan för att be. Den som predikar i kyrkan är prästen och deras heliga skrift är bibeln. Symbolen är ett kors.
Islam fick vi veta var den yngsta av dessa tre religioner. De troende kallas för muslimer och de går till en moské för att be. I mosken finns Imamen och en böneutropare. De tror på en gud som på arabiska kallas för Allah. Den heliga skriften är koranen. Symbolen är en halvmåne och en stjärna.
Eleverna har arbetat med faktan genom egna informationsblad där de fått fylla i luckor i texten och ritat bilder.





Svenska – Läsresan och läsning
När vi startar upp ett nytt kapitel i vårt läromedel Läsresan i svenska, går vi igenom ord att förstå. Vilket är ord som vi kommer att möta i texten som är bra att ha en förförståelse kring. När vi gått igenom orden pratar vi om vad vi tror att texten kommer att handla om för att sedan lyssna på den. Vi förutspår.
Samma text möter vi sedan under 2 veckors tid och hinner bekanta oss med den på flera sätt. Vi körläser, läser enskilt, stafettläser eller läser i par. I arbetsboken arbetar vi sedan med uppgifter i form av ordförståelse, stavning, läsförståelse och skriver en egen text. Nu senast i texten om Månen fick vi plocka ut fakta och skriva en egen faktatext om Resan till månen.
Vi har utöver läsningen i Läsresan också egen läsning på morgonen där eleverna sitter med sin egen bok och läser. Varje dag har vi vår högläsning som oftast infaller efter lunchrasten där vi har bildspel som stöd på tavlan. Vi arbetar även i våra läsgrupper varje vecka.
Utöver läsningen i skolan fortsätter vi att uppmana er att hålla igång den viktiga läsningen hemma då tiden i skolan inte är tillräcklig.
Som studier visar behöver vi ha ett ordförråd på minst 50 000 ord för att kunna ta en aktiv del i samhället. Läser vi tillsammans med våra barn så hjälper vi dem att bygga upp sitt ordförråd. En 17 åring som blivit läst för och som läst själv har ett tillräckligt ordförråd men om vi inte läser tillsammans kan denna 17 åring bara ca: 15 000 ord.
Tänk vilken skillnad och allt som behövs är 10 minuter om dagen.



Hälsningar från elever och pedagoger Uranus