Plutos veckobrev v.5

Hej alla Plutofamiljer!

 

Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande

 

NO
Den här veckan har både röd och grön grupp hunnit ha NO. Vi tittade på ett avsnitt av Djurverket där Yanko fick ett horn som något slarvigt djur hade tappat bort. Det visade sig att det var en ren som hade tappat hornet och att det var meningen. De tappar hornen varje år och sedan växer det ut nya. Vi skrev fakta om renen och ritade de olika färgerna renen kan ha på sin päls.

RENEN

 • Den äter växter och lavar.
 • Den är både vild och tam.
 • Den får nya horn varje år.
 • Den har svårt att ha mössa.

På skolgården har det börjat dyka upp lite allt möjligt ur jorden. Den här veckan har vi hälsat på en daggmask och sedan hittade några Plutosar gräslök som hade tittat upp med spröda, ljusgröna, färska skott. Det stank lök i hela klassrummet efteråt.

 

IDROTT
Denna veckan hade röda gruppen idrott. Vi inledde lektionen med “Väcka Kroppen” och “Rörelsestopp”.

I redskapsbanan övade vi på att:

 • åla under tunneln.
 • stödja genom att hoppa sidhopp på bänken.
 • gå upp och hoppa ned i tjockmattan.
 • balansera på bänkar och klättra i ribbstolen.
 • rulla genom att göra kullerbytta på skumkilen och på långmattan.
 • hoppa satsbräda upp på plinten och ljushopp ner.
 • balansgång på bänkarna.

Vi hjälptes sedan åt att plocka undan alla redskap och avlsutade passet med att varva ner liggandes på golvet till lugn musik.

 

SVENSKA

Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Oo. I lådan låg bilder och ordbilderna ORM, ORMBUNKE och OPSIS KALOPSIS. Vi ramsade om “Ester Orm”, sjöng Majas abc-sång om “Ormbunken” och lyssnade på djurlåten “Ormar”. Vi tittade även på Lennart Hellsings abc om “Opsis Kalopsis” och på “Bokstavståget”.
Vi har arbetat med Bokstavsslingan och i Bokstavsboken. Vi har samlat ord som börjar på eller innehåller Oo.

 

 

Språklust
Vi har fortsatt att arbeta med meningar och ord. Vi lyssnade på meningar där det sista ordet fattades. Vi turades om att hitta på slutordet i en varsin mening.

 

Plutokompis!
Vilket ord skulle du avsluta de här meningarna med?

KALLE BAKADE EN …?… .

EMMA SPELAR …?… .

 

Vi har även hittat på en saga tillsammans. Sagan inleddes med “Det var en gång…” Efter det skickade vi runt stenen ett varv i samlingsringen och alla fick hjälpa till att hitta på en varsin mening.

 

MATEMATIK

Under veckans matematiklektioner har vi fått lära oss om olika geometriska former. Först tittade vi på ett avsnitt av Miniräknarna.

Terrierson, Asp och Skön är övertygade om att alla saker runt omkring dem har fyra hörn. Men två föremål stämmer inte in på beskrivningen.
De hittade både rektanglar, cirklar och trianglar. Hur kan man veta vilken form som är vilken?

 

Vi tränade genom att i par beskriva en form för resten av klassen utan att säga formens namn. Formerna vi beskrev var rektangel, cirkel, triangel och kvadrat. Sedan hade det smygit sig in en form med sex hörn som vi lärde oss heter sexhörning.

Plutokompis! Kommer du ihåg vad det är för skillnad mellan en rektangel och kvadrat?

Sedan arbetade vi i matteboken och tränade ännu mer på de geometriska formerna.

Vi spelade också lite olika spel. Ett som fanns i matteboken och heter vinterspelet. Där gäller det att ta sig fram genom en snöig bana och ibland har man otur och hamnar på en pil där man får gå tillbaka och ibland hamnar man på en pil där man får gå steg framåt.

 

FRITIDS

 

Fritidsgympa
Nu provar vi en ny aktivitet på måndagseftermiddagarna kl.15:00 – 16:00.
Ca tio barn från Pluto och tio barn från Neptunus och Uranus går tillsammans med Titti och Christina (ansvarspedagog i Neptunus) iväg till gympasalen för att ha lekar och olika rörelseaktiviteter.
Fritidsgympan startar kl.15:00 och håller på till ca 16:00 och det går bra att hämta barnen där om ni kommer tidigare än 16 – men vi vill att ni först kommer till Pluto för utcheckning. Inga ombyteskläder behövs.

I måndags fick barn från grön grupp gå med och nästa måndag (3/2) frågar vi barnen i röd.
Tanken är att vi övriga måndagar kommer att blanda barn från röd och grön grupp.

 

Utvecklingssamtalsdagen
I onsdags arbetade Anna, Johannes, Johanna, Karin (bildlärare på högstadiet) och Titti med de barn som var på fritids när Lisa och Maria genomförde samtalen. Det var ingen vanlig skoldag den dagen utan barnen deltog i olika aktiviteter i sina mångrupper där de bla kunde pyssla med Karin, leka lekar inne med Anna eller leka lekar utomhus med Johannes och Johanna. Barnen verkade nöjda med sin dag.

 

Utcheckning vid hämtning
Då vi den senaste tiden har upplevt att det slarvats en del vid utcheckningen av sitt barn vid hämtning på fritids, vill vi förtydliga vad som gäller. När du hämtar ditt barn måste du som vårdnadshavare gå fram och säga, hej då, nu hämtar jag XX, till någon av de pedagoger som är utcheckningsansvariga. Vem/vilka det är ser ni på whiteboardtavlan i Plutos hall.

 

 

Skola och hem / information

Föräldrakoordinatormöte
Kommande onsdag den 5 februari är det föräldrakoordinatormöte 18.30 i skolans matsal. Har du som förälder något du önskar att Plutos kooordinatorerna ska ta upp, går det bra att maila till Therese Eldebrandt eller Jessica Gyllner. Kontaktinformation till hittar ni på Schoolsoft.

 

Våga Visa – kvalitetsundersökning
Nu är alla enkäter utdelade och vi har även hunnit få in några svar. Tusen tack! För att enkätresultatet ska vara användbart för oss är det viktigt att ni ALLA tar er tid att svara.
Se förra veckobrevet för mer utförlig information om hur vi tänker kring det.

Det finns två olika sätt att svara på enkäten.

Alt. 1 Ni föräldrar fyller i enkäten och återlämnar den sedan i det medföljande svarskuvertet (ingen klistrat) till oss på skolan. När svarstiden har gått ut skickar vi på skolan in kuverten till rätt instans.

Alt. 2 Ni föräldrar fyller i enkäten via internet. Hemsida, inloggningsuppgifter och lösenord hittar ni i formuläret. Varje enkät har två lösenord så att två föräldrar kan svara separat om de önskar.
Väljer ni detta alternativ får ni gärna meddela oss när ni svarat, så vi kan uppskatta på ett ungefär hur många svar vi fått in.

Ni har möjlighet att svara på enkäten mellan 24 januari och 5 februari.
Tack för ert engagemang!

 

Skolbio
Kommande torsdag den 6 februari kommer vi att åka på skolbio i Gustavsberg. Barnen behöver vara lämnade senast 8.20 denna dag och ha med sig lunchmatsäck, dricka och en liten fika (t ex en kaka eller en bulle).

 

Allaktivitetsdag för Mellangården
Fredagen den 21 februari är det dags för Mellangårdens Allaktivitetsdag. Denna dag kommer eleverna att få göra EN av de fyra aktiviteter som vi erbjuder. I år går det att välja på Sagovandring, Pyssel & bak, Wild kids och Skridskor. Grupperna kommer att vara blandade med elever från f-3. Vi vill att eleverna gör ett förstahandsval och ett andrahandsval. Mer information om varje aktivitet och hur ni anmäler ert barns önskemål, hittar ni i pdf: nedan.

Sista anmälningsdag är söndagen den 9 februari.

Mellangårdens allaktivitetsdag 21 februari

 

Nästa vecka
Måndag: Grön/idrott. Röd/NO. Fritidsgympa kl.15-16 (barn från röd grupp)
Tisdag:
Onsdag: Mångrupper. Simskolan samling 07.50. Övriga 8.20.
Torsdag: Skolbio (se info ovan).
Fredag:

 

Trevlig helg!
/Plutos pedagoger

 

 

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.