Hej alla Plutofamiljer!
Kunskaper / Normer och Värden / Ansvar och inflytande
SVENSKA
Veckans bokstav
Denna vecka har vi trollat fram bokstaven Ff. I lådan låg bilder och ordbilderna FLODHÄST, FORMER, FÄRGER, FISK, FLUNDRA och FÖRGÄTMIGEJ. Vi sjöng om “Flundran och makrillen”, “En flodhäst kom emot mig” och “Majas abc-sång om Förgätmigej”. Vi fick lära oss lite fakta om flodhästen. Som att den kan bli upp till fem meter lång, tycker om att äta gräs och kan bli 45-50 år gammal. Vi har lyssnat på “Formsagan” som handlade om Kaj kvadrat, Cilla Cirkel, Tim triangel, Rut Rektangel och Robin Romb och även sjungit deras “Formsång”. Vi titta på Lennart Hellsings abcramsa om “Filip glad i Filipstad”.
Bokstavsslingan
I arbetsbok “Lyckostjärnan A-Ö” har vi ritat något på Ff. Spårat Ff i “sanden” och övat på att säga bokstavens ljud ffff till “fjädern”. Vi har samlat ord på Ff. I ipaden har vi i arbetat med skolplus/ bokstavståget med övningarna:
*Pussel
*Labyrint
*Lasta ljud
*Hör du?
*Var i ordet?
Bokstavshäftet
Vi inledde med att samlat ord på tavlan som har Ff i början, mitten eller slutet och tittade på bokstavståget.
I häftet har vi arbetat enskilt och övat på att forma och skriva stora och lilla Ff upprepade gånger. Samt skrivit orden Filip, fe och fisk. Vi har gjort övningar som handlar om att känna igen Ff, lyssna efter Ff i olika ord samt placera in Ff i ordets början, mitt eller slut.
Lyckostjärnan
I veckan har vi lyssnar på och arbetat med första kapitlet “Grannar” i kapitelboken Lyckostjärna som är kopplad till den andra sidan av vår Lyckostjänan-arbetsbok.
I detta kapitel fick vi lära känna Cesar och han morfar lite bättre. De har precis fått nya grannar och morfar är inte så förtjust i det.
När vi arbetar med denna del av Lyckostjärnan lyssnar vi först på en berättelse och lyfter sedan viktiga ord och begrepp som behöver förtydligas. Sedan diskuterar vi och delar med oss av våra egna erfarenheter utifrån olika frågeställningar kopplade till berättelsen.
Avslutningsvis så arbetar eleverna enskilt med uppgifter i sin arbetsbok kopplade till kapitlet.
Denna gång fick du:
*rita ditt/dina hus (hur bor du?)
*dra streck till de saker du fick reda på att morfar tycker om.
*färglägg det du själv tycker om och rita något i rutan som du tycker om.
bilder på när eleverna jobbar och på böckerna
MATEMATIK
Under veckans matematiklektioner har vi tränat på begreppen fler och färre. Vi började med att titta på Miniräknarna.
https://urplay.se/program/213770-miniraknarna-om-du-far-fler-sa-far-jag-farre
“Mitt bland gräs och blommor lever miniräknarna – tre väldigt små parkarbetare med ansvar för att räkna och sortera allt det som folk tappar ner i Matteparkens gräsmatta. Det är inte alltid enkelt, särskilt inte när Skön, Terierson och Asp måste bestämma hur saker ska sorteras. Men då kan det vara bra att ha Miniräknarboken till hands, för där står allt man behöver veta om geometriska former, storlekar, likheter och olikheter, mönster och antal.” (urplay.se)
Sedan plockade vi fram den gamla plåtburken med en skatt i. När vi öppnade den såg vi att det var en knappsamling med flera hundra olika knappar. Alla fick välja ut tre knappar var och sedan arbetade vi i par. Jag la fram tre knappar och i paret skulle alla bestämma hur många knappar de skulle lägga fram om jag sa att det ska vara fler knappar. Sedan fick varje par visa hur många knappar de lagt framför sig och beskriva varför de valde just det antalet.
Sedan gjorde vi samma sak med knappar fast alla skulle lägga fram färre knappar än jag hade gjort. Jag la fram fem knappar.
I matteboken fortsatte vi att träna på begreppen fler och färre och jobbat med talet 4. Vi tittade på Katten, musen tiotusen som denna gång handlade om sagan om de tre små grisarna och deras lilla syster. Vi fick även träffa Tova som skulle mäta hur lång hennes lillebror är. Sedan tränade vi på att skriva talet 4 och räkna fyra i matteboken.
IDROTT
Den här veckan hade Röda gruppen idrott i gymnastiksalen. Vi inledde passet med uppvärmningsövningarna “Väcka kroppen” och “Rörelsestopp”. Sedan lekte vi kull-lekarna “Amöbakull” och “Bläckfisken”.
Vi avslutade med utvärdering och avkoppling liggandes på golvet till lugn musik.
Plutokompis! Vilken lek tyckte du bäst om?
NO
Den här veckan var det gröna gruppens tur att ha NO. Vi tittade på “Varmt, kallt och mittemellan” som är en serie i fyra delar om våra fyra årstider. Vi tittade på avsnittet om hösten. Sedan gjorde vi en tankekarta över sånt vi vet händer på hösten.
- Djur letar efter mat
- Det regnar mycket
- Löven blir gula och faller till marken
- Björnarna går i ide
- Det blåser
- Det blir kallare
- Det växer svamp
- Det växer lingon och nypon
- Blommor vissnar
- Det finns äpplen
- Blåbärsriset vissnar
- Djur får tjockare päls
- Fåglar flyttar
Efter det fick alla gå ut på Plutogården för att leta efter något som hör hösten till som vi klistrade fast på ett höstpapper.
SO
Folktandvården
I tisdags hade vi besök av Amanda från Folktandvården. Vi fick lära oss om hur vi tar hand om våra tänder på bästa sätt för att de ska hålla så länge som möjligt. Vi fick också en varsin tandborste.
vi ska som mest äta fem gånger per dag (frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål).
tänderna behöver vila så att de mår bra, så vi får inte småäta mellan de 4-5 målen.
vi ska borsta tänderna minst två gånger per dag (morgon och kväll).
barn upp till 12 år behöver alltid få hjälp med tandbortsningen.
vi ska borsta varje tand i ca 10 sekunder. Överkäken, underkäken, ovanpå, på insidan och utsidan.
Ugglan och kompisproblemet
I vårt arbete med normer och värden och det sociala samspelet har vi tidigare pratat om hur vi vill att “En bra Plutokompis” ska vara. Att vara en bra kompis är viktigt för att vi ska må bra och trivas tillsammans på Pluto. När vi tittar på “Ugglan och Kompisproblemet” får vi en ingång till djupare samtal kring vad det verkligen innebär och betyder i praktiken.
I veckan har vi tittat på andra avsnittet: “Säga nej”
“En tjuv vill vara snäll och inte råna banker längre. Men om hon slutar råna banker är hon rädd för att förlora sina tjuvkompisar. För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste tjuven tänka efter och själv finna lösningen.” (urplay.se)
Efteråt diskuterade vi kring vilka likande situationer som kan uppstå här på skolan mellan kompisar och så hjälptes vi åt att komma på olika lösningar.
Vi kom bland annat fram till att:
“Om en kompis gör eller säger något som inte är schysst till eller om en kompis, ska en inte göra/hålla med utan säga stopp så att den slutar.”
“Om en kompis gör något som vi inte får, till exempel går utanför skolgårdsgränserna, så ska en inte följa med utan istället påminna kompisen om vad som är rätt.”
“Om det inte känns roligt eller bra i en lek så måsten en våga säga ifrån. Om kompisen inte lyssnar måste vi använda stopphanden och hämta hjälp av en vuxen”.
Socialt samspel och gruppdynamik
Nu har vi känt varandra i ett par månader och vi kan se att gruppen är i slutet av av den första fasen som ofta kallas för ”smekmånaden”.
Under denna första tid har alla varit ganska tillåtande och försiktiga mot varandra. De har varit en tid full av förväntan och hopp om att ingå och bli delaktig i gruppen. Det har också tagit mycket energi till att bearbeta och bli trygg i allt som är nytt.
Vi kan nu se att gruppen nu är påväg in i nästa, något oroligare, fas som ofta kallas för rollsökning eller konfliktfasen. Under denna fas försöker alla orientera sig och undersöka hur man ska placera sig i gruppen. Vem är gruppledare och vilka är det inte? Ofta jämförs och mäts styrkor och kunskaper på olika sätt mellan individerna.
Det går inte att undvika eller att skynda på en viss fas. Konflikter måste få uppstå och levas ut då det är en naturlig del i grupprocessen.
Men det ska ske på ett positivt sätt, med stöd från oss pedagoger och er föräldrar. Genom att vi hjälper barnen att bejaka vad som händer, tar tag i problemen och bekräftar att det är okej och att allt kan bli bra när konflikter blir lösta.
På skolan tar vi oss igenom denna fas genom att prata om det som händer och har öppna samtal kring konflikter som uppstår. Vid behov tar vi hjälp av kroppsspråket och dramatiserar kring olika scenarion som vi sedan tillsammans med barnen hittar lösningar på. Genom ha ett öppet klimat där vi visar att detta är viktigt får vi till en bra gruppanda. Mindre konflikter löser vi på skolan. Vid större konflikter eller händelser har vi en dialog mer er föräldrar, så att vi tillsammans kan stötta barnen på bästa sätt.
Du som förälder har en viktig roll i detta och kan hjälpa gruppen i denna process genom att:
- skapa goda relationer med oss pedagoger och med de andra föräldrarna i gruppen.
- ha en öppen dialog med oss pedagoger. Barnen är här och nu i sina tankar så det är viktigt att lyfta saker direkt när det sker för att nå bästa resultat.
- ta dig tid att lyssna på ditt barn när hen lyfter något hemma och hjälp hen att se händelser från alla inblandade parters perspektiv. Ställ undersökande frågor: Vad hände? Vad var orsaken till händelsen? Hur tror du att din kompis/kompisar upplevde det? Hade du kunnat gjort på något annat sätt?Hur hade du velat att din kompis/kompisar hade gjort istället? etc.
- hjälp ditt barn att knyta nya kontakter, prova olika personligheter och ta gärna med fler än bara en kompis hem.
FRITIDS
Skogen
Den gröna gruppen gick till Raketen och lekte. Vi började med en stunds mental närvaro tillsammans genom att blunda och lyssna efter ljud som fanns runtomkring. Vi hörde en fågel alldeles i närheten, bilarnas sus från motorvägen, lövprassel och ljud från våra kroppar som rörde sig.
Sedan fick alla välja att vara med i olika lekar som tex kurragömma, kull eller leka fritt.
Bildprojekt
Jag har lärt mig..
-hoppa och landa på rumpan och sen vända direkt till rygg utan att sätta i händerna
-simma till flytbryggan
-mig saker om kaniner, jag har fått en kanin i sommar
-att ro
-hoppa från badbryggan
Skola och hem
Information
Mångrupper – fredag
Nästa fredag, v. 43 startar vi med våra mångruppsaktiviteter.
Gruppen NIX kommer att ha dramalek med Anna.
Gruppen CHARON kommer att ha Sagomatta med Lisa.
Dessa två aktiviteter sker i klassrummen på skolan med start vanlig tid 8.20. Mer detaljerad info hittar ni i veckobrev v.41.
Gruppen HYDRA kommer åka på simskola med Maria och för barnen i Hydragruppen gäller följande:
Ni behöver vara lämnade på skolan senast kl. 07.50 denna dag, lektionen startar 8.30 i Gustavsbergs badhus och vi kommer att åka skolskjuts dit och tillbaka. Klockan 8.00 avgår bussen från Lemshaga parkeringen. Det finns även möjlighet att lämnas direkt vid badhuset. Där väntar ni (barn+förälder) in oss som kommer med bussen, var där senast 8.15. Av säkerhetsskäl görs detta först efter överenskommelse med Maria samt att det meddelats in i schoolsoft.
I din ryggsäck behöver du ha med dig:
*badkläder
*handduk
*vattenflaska
All annan utrustning som kan komma att behövas finns på badhuset. Inga simglasögon eller flythjälpmedel ska tas med. Tänk på att du ska kunna packa din ryggsäck själv och ha kolla på dina saker. Träna gärna hemma så att du är förberedd.
Vi byter om i ett eget grupprum inne på damernas. Innan och efter simlektionen så duschar vi av kropp och knopp (tvål finns på badhuset). Vi lägger inte tid på att tvätta rent håret. Det får du göra/öva hemma vid behov (så ta inte med schampo och balsam).
Två simlärare ansvarar för simundervisningen och Maria är med hela tiden, simlektionen är 30 minuter lång.
Utklädningsdag – fredag
På fredag nästa vecka tänkte vi uppmärksamma att det snart är höstlov och Halloween genom att ha göra om vårt vanliga städdisco till ett Halloweenstäddisco. Det är självklart helt valfritt att klä ut sig och inget måste. Ni som vill klä ut er, får klä ut er till vad ni vill förutsatt att ni håller er till skolans restriktioner:
- masker som är läskiga och kan uppfattas som skrämmande får inte tas med. Heller inte andra typer av masker som döljer ansiktet.
- övrig rekvisita som till exempel, låtsasvapen, trollstavar eller liknande ska också stanna hemma.
- Sedan vill vi tipsa er om att inte göra det för stort. Tanken är inte att ni ska ut och köpa nya, dyra maskeradkläder. Ta det ni redan har hemma och var kreativ med det. Kan vara så enkelt som en målad spindel på kinden, favoritkjolen eller lite bandage runt någon kroppsdel.
OBS! De barn som har simskola denna dag, får ha med sig sina utklädningskläder och byta om till dem när vi är tillbaka på skolan. Bra att tänka på också är att en ev. ansiktsmålning kommer försvinna i duschen. 🙂
Nästa vecka (v.43)
Måndag:
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Grön grupp: Idrott. Röd grupp: NO. Röd grupp till skogen,14.30-16.00. Meddela oss på schoolsoft vid tidigare hemgång.
Fredag: Mångruppsaktiviteter startar. Utklädningsdag (se info ovan).
Trevlig helg!
/Plutos pedagoger
9 kommentarer
Tack för info!
Tack för fin vecka!
Tack för en jättebra vecka. Det ska bli roligt att simma på fredag!
Vi har läst, Albin och Annelie
Tack för veckan !
Härligt att läsa att ni investerar i relationer och hur man är en bra kompis!
Vilken spännande och rolig vecka! /Elva och Emelie
Tack! Vi har läst
Tack för summeringen av denna vecka.
Kommenteringen är stängd.