Jupiter arbetar med Projektet: 

“Stoppa skräpet”

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=IMrcQvE6Zh8&feature=emb_logo

 

Allt började med att fröken fick ett mycket spännande mejl om en tävling där man kunde vinna världens coolaste papperskorg och samtidigt göra världen lite lite bättre:)

 

Den är unik! Ovärderlig! Men framförallt galet ball! Ja, ni fattar. Det gick ju inte att motstå denna högst speciella papperskorg. Vi anmälde oss direkt, eller rättare sagt fröken anmälde oss alla… Lyckligtvis fick jag med mig de flesta. När jag tänker på den första lektionen vi hade förra veckan i uppstarten så måste jag bara le lite. Med allt jag hade gick jag in för att inspirera och motivera, hurra och peppa för detta spännande projekt där vi kunde göra en god gärning för vår miljö och samtidigt ha chansen att vinna denna unika papperskorg. Vissa elever fick jag direkt, de hurrade och applåderade, och fick ideer direkt:) Andra fick jag kämpa lite mer för deras engagemang. Minns hur en elev så härligt la huvudet lite på sned, såg så där gullig ut och lyssnade noga, dock mycket skeptiskt. “Är det inte helt galet ballt och kunna vinna denna unika papperskorg, finns bara 5 i hela världen!” – Ja så lät jag med all min övertygande röst och argumentation. Eleven bara log, fortfarande med huvudet på sned, och sa: “Men Åsa, det är ju en faktiskt bara papperskorg, men det blir nog kul ändå.” Härliga unge!  

 

Men vad handlar tävlingen då om? 

 

Nedskräpning är ett problem både här i Sverige och över hela världen. Skräpet medför negativa konsekvenser för djur och natur, samhället och människorna som lever där. Det skadar djuren som riskerar att äta eller fastna i det, det kostar mycket pengar att städa upp och nedskräpade miljöer påverkar vår trivsel. Vi vet att skyltar kan hjälpa till att minska nedskräpningen. Var med i tävlingen och skapa affischer som kan stoppa skräpet! 

 

Så här stod det i det mejl jag tidigare fått, och självklart ville vi vara med och bidra. Vi började projektet genom att titta på filmer och läste information om varför skärpet faktiskt är ett stort problem för vår framtid. Vi försökte få en bild av hur situationen är men framförallt vad vi måste göra tillsammans får att vända denna dåliga spiral och göra vår värld bättre. Att slänga skräp i papperskorgen är en viktigt del i det arbetet och där börjar vi. Det skulle bli vårt budskap. Att få folk att slänga skräp i soporna och inte slänga på marken. Vi skulle göra reklam för detta. Detta kunde vi göra på två olika sätt. Antingen välja att göra en reklamaffisch för att uppmana våra medmänniskor att göra rätt och slänga i papperskorgen. Det andra alternativet handlade om att arbeta med reklam genom “Nudging”. 

 

Nudging, vad är det?

Personalen på flygplatsen Schiphol i Amsterdam tröttnade på att toalettbesökarna kissade utanför och ville få männen att sikta bättre. Man testade därför att sätta ett klistermärke i form av en fluga på insidan av pissoaren. Resultatet blev att toalettbesökarna försökte pricka flugan och därmed minskade urinspillet med hela 80 % samtidigt som städkostnaderna minskade. Personalen hade alltså med ett enkelt klistermärke, en så kallad ”nudge” eller knuff, lyckats ändra ett beteende till ett annat mer önskvärt.

Tanken med nudging är inte att tvinga någon att ändra sitt beteende. Det handlar inte om att tjata på någon att sluta röka, bli vegan eller börja cykla istället för att åka tunnelbana. Målet är istället att få folk att göra bättre val och välja ett alternativ framför något annat. Gärna på ett roligt och kreativt sätt. 

 

Så här ser nu resultat ut när vi är klara med våra affischer och våra nudge: Nästa vecka kommer vi att rösta om vilka bidrar vi ska skicka in. Det kommer inte bli ett lätt val då alla har gjort så fantastiska arbetet. 

Den största vinningen i detta projekt, måste jag också så här till sist få tillägga, är att eleverna verkligen har jobbat med sina projekt. De har fått bearbeta, förbättra, göra om och de har fått stundom hård feedback av mig. Med ett engagemang och gott humör och noll klagomål har de stött och blött och kämpat med sina uppgifter med bravur, som alltid:)