Läsåret 20/21 satsar Lemshaga Akademi extra på att bedriva friluftsliv i alla stadier under alla årstider. Friluftsliv har i många år varit ett uppskattat återkommande inslag i idrottsundervisningen. Vi vill gärna kalla friluftsliv som en del av vår skolas profil. Nytt för i år är att även åttondeklassarna har extra friluftsliv på schemat i samverkan idrott/NO.
Några av skolans mål är att varje elev:
- visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv.
- kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt,
- kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga.
Genom att vara ute i skog och mark och njuta av naturen föds ett engagemang i miljöfrågor och väcks intresse för djur och natur. Det föder också en förståelse för vårt kulturarv. Utevistelse ger barn möjlighet att utveckla sin grovmotorik och samtidigt sin hälsa. Detta är ett aktuellt ämne då samhället i stort blir mer och mer stillasittande. Under en pandemi med all innevistelse, skärmtid som skenar iväg, inställda fritidsaktiviterer och ökande ensamvaro är det extra värdefullt med organiserad utevistelse på schemat.
Gemensamma aktiviteter utomhus av problemlösande och samarbetskrävande karaktär bygger dessutom gemenskap med hela storklassen röd och grön grupp då vår skola är tvåparallellig. Då Lemshagas treårsmål handlar om hjärnan kopplat till utbildning i skolan samt hur miljö – fysisk och psykisk – påverkar inlärning kommer även detta vara ett stort fokus under friluftslivet.
Vad har vi gjort hittills?
Lägerdagar i skolstart med bad, livräddning i havet, vandring i skog och längs havsbandet. Vi har arbetat med olika samarbetsövningar i kombination med naturupplevelser samt lagat mellis utomhus över öppen eld och även lagat mat på stormkök.Vi leker, samarbetar och eldar och myser tillsammans. Det är fantastiskt roligt att få vara ute med 50 stycken engagerade 14-åringar i skogen och känna att de är med för att de vill, inte att de måste.
Elever i olika åldrar har lagat mat på stormkök – alltifrån att värma dryck i tidiga åldrar till att koka pasta och steka köttbullar eller att woka från grunden. Vi har även plockat bär och lagat sylt som vi använt till krabbelurer eller en tredelad blåbärspaj.
Vi har schemalagt samplanerat friluftsliv ungefär varannan – var tredje vecka med idrottslärare och NO/Sv-lärare i samverkan.
Eleverna får komma med förslag och önskemål på olika aktiviteter i projektet som vi utvärderar allteftersom. Dessutom har vi en stegrande svårighetsnivå i de olika momenten så att alla elever kan utvecklas och komma till sin rätt.
Hållbar utveckling och Grön Flagg?
Barn och unga som vistas i naturen blir mer rädda om och engagerade i miljöfrågor. Vi tror att det på sikt kommer att påverka deras ekologiska fotavtryck positivt. Lek och samarbetsövningar utomhus påverkar gruppen positivt socialt. Friluftsliv i sin natur är dessutom genusneutralt och underlättar i målsättningen att låta varje individ utvecklas och utmanas på sin egen nivå. Elever som känner sig trygga och får vara sig själva mår bättre och det leder till hållbar psykisk och fysisk hälsa. Dessutom har vi så himla kul när vi är ute i skogen tillsammans!
Hör gärna av er om ni undrar något! /Gottis och Malin