Grön Flagg 11/11

Lemshaga Akademi firade Grön Flagg-dagen – Hållbarhetsdagen – då vi återigen är en Grön Flagg-certifierad skola. Heja oss!
Dagens syfte var att uppmärksamma små som stora insatser för att värna vår viktiga och härliga natur och dess djur. Grön Flagg-rådet som är ett elevråd med elever från flera olika klasser från alla skolans stadier hade planerat dagen. Det fanns massor av olika aktiviteter att välja bland och många klasser samlades gemensamt vid högtidlig flagghissning vid amfiteaterns flaggstång. Rektor Annica höll tal och Grön Flagg-pedagog Malin delade ut ett skolgårdsuppdrag: plantera ett blomsterfrö på din egenvalda skyddade plats på skolgården, så får vi en finare skolgård till våren och hjälper samtidigt humlor och bin med biologisk mångfald och därmed förbättrad pollinering. Tusentals frön planterades runt skolans grönområden av hundratals engagerade elever. Det ser vi fram emot att ta del av i form av färgprakt kommande vår och sommar!
Dessutom åt vi god vegetarisk lunch (en mustig tomatsoppa med topping i form av fetaost och pasta, hembakt bröd och en grön blomsterkaka dagen till ära) och många kom klädda i gröna kläder. Vi lyssnade dessutom på mellankörens Grön Flagg-sång som de framförde med Jonas på Tekniska Museet.
Här kan du se sången!
Grönt tack till alla engagerade elever, kökspersonal och pedagoger som hjälptes åt för att fira Lemshagas Grön Flagg-dag!
 
Grön Flagg-rådets ytterligare idéer och önskemål för grönt arbete på skolan:
  • Göra planscher på någon lektion som informerar om valfri viktig miljöfråga och sätta upp dem

(plastskräp skadar fisk och fågel, värdet av återvinning, klimatförändringar smälter isarna för isbjörnar, bin och humlor saknar blomsterängar, palmolja i maten skövlar regnskog, överfiskning hotar östersjön, spara vårt rena vatten, nedskräpning förfular miljön…)

  • Prata och berätta om något viktigt miljömål på mentorstiden (palmolja föreslogs av rådet)

  • Be eleverna åka till återvinningen och ta en bild när de återvinner – skicka till din mentor så fylls veckobreven kommande vecka av goda exempel

  • Mäta avfallet i matsalen för att minska matsvinnet

  • Göra städinsatser i närmiljön och gå på skräpplockarjakt på skolgården

  • Källsortera klassrumsskräpet och återvinn

  • Gör soptunnor/papperskorgar roligare med skyltar

  • Köp kläder second hand eller låna/byt/ärv av bekanta