Januari – Tellus

Då var skolan äntligen igång igen! Hoppas ni alla haft en lugn och skön jul som fyllt på era batterier, det kan behövas i dessa lite mörkare tider. Vi mjukstartade undervisningen i tisdags och nu är verksamheten i full gång. Då vi endast är några dagar in på denna termin, så kan månadsbrevet se lite kortare ut än vanligt, hoppas ni har överseende med det 🙂

 

 

– Förhållandet mellan två tal är 7:4. Differensen mellan talen är 168.
Vilka är talen?
    -(Tips: använd Blockmodellen)-

 

 

Då har vi precis startat upp vårat första skrivprojekt i engelska! Vi kommer arbeta i tre veckors tid med att skriva olika typer av texter. Syftet är att gå in på djupet med hur vi bearbetar en engelsk text och vad det är man behöver tänka på för att utveckla den så mycket som möjligt. Hur gör man för att en text ska vara tydlig med fyllighet och variation? Vilken struktur ska den ha? Hur får man ett flöde genom omfång och variation? Detta ska vi titta närmare på samtidigt som vi förbereder oss inför de nationella proven som är vecka 13.

Dessa olika sorters texter ska de jobba med…

Skriv en dagbok

-Vems dagbok ska det vara? Tips: djur, människa, en sak. 

-Vad ska “personen” vara med om? -Hur vill du att dagboken ska se ut? -Bilder? 

.

Boken om mig

-Gör en bok om dig själv. Tips: familj, hobby, boende, mat, traditioner, drömmar, semester, skolan, kompisar, framtiden. -Hur vill du att boken ska se ut? -Bilder? 

.

Forskning

-Vad vill du forska om? -Skriv en faktatext om något som du är intresserad av. -Sök på nätet, använd böcker. -Lägg in bilder. 

Tips: stad, land, djur, natur, mat, känd person, byggnad, historiska händelser, teknik, hobby, rymden, yrke. 

.

Min middagsbjudning. 

-Skriv en engelsk text om din middag. 

-Du ska ha tre gäster. Vilka? Varför? -Presentera dem och berätta om varför du vill bjuda just dem. -Bilder. 

Tips: Någon du känner, kändis, historisk person, påhittad person. -Vad ska du bjuda på? -Recept. -Bilder. -Skriv om vad behöver du förbereda och vad du behöver handla. -Vad ska det kosta? -Händer det något speciellt under middagen? -Hur ska din inbjudan se ut? 

.

Min kokbok/bakbok

-Gör en egen receptsamling. -Lägg in bilder. 

Tips: Leta på nätet, kolla med familj/släkt/vänner om de kan ge dig recept som kanske gått i arv? -Något recept som du önskar ha för framtiden. -Kanske vill du hitta på ett eget recept? -Ska din bok ha ett tema? Tex husmanskost, fredagsmys, olika länder, alla dagar i veckan, tårtor, café, långpanna. 

 

Flera tips om vad du kan skriva: 

●Ett brev.  ●En teater.  ●En berättelse.  ●En instruktion till spel/lek. ●En blogg där du skriver om tex ditt liv.  ●En insändare / argumenterande text.  ●Ett reportage med intervju.  ●Ett familjeträd, med presentation om familj, intervjuer.  ●Ett skrivet meddelande till någon som du inte träffat på länge, till ditt framtida jag, framtida barn eller till dig själv som barn…om du kunde resa i tiden….  ●En superhjälte, vad är din superkraft?

 

 

Övrig information

Kvarglömda kläder (från förra terminen) som fanns i kapprummen, finns numera i den låsta containern på parkeringen. Ni som vet om att ni glömt kvar kläder, kan kontakta expeditionen för att få hjälp att hämta dem.

.
.

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.3

Mån: Kunskapslogg kapitel 4 i matematik.

 

V.4

Tis: Fair Play Cup. Schemabrytande dag, mer info kommer via Meitner på mail.

 

V.5

Ons: Allaktivitetsdag. Schemabrytande dag, mer info kommer via Meitner på mail.

Fre: Geografiprov. Mer info finns på Meitner.

 

V.6

Spanskaprov mer info kommer.

 

V.7

Matematikprov mer info kommer.

NO-prov mer info kommer.

 

V.8

Idrottsprov mer info kommer.

 

V.9

SPORTLOV!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Tellus genom Andreas