Jupiter v.13

Hejsan hoppsan!

 

Då var det dags för lov igen och vi kan vila upp oss ordentligt inför det som komma skall. Mycket ska vi hinna med innan terminen tar slut och vi är fullt uppe med att lära oss massor om batterier:) och hur vi dividerar i matematiken. Varför vi firar påsk? Hur arbetar en författare när hen bearbetar sina texter och hur var det nu vikingarna gjorde för att bli ihågkomna och kommunicera in i framtiden?

I historia denna vecka har vi fokuserat på runstenar och Futharken (=Runalfabetet). Vi har både skrivit meddelanden och skapat egna runstenar med viktiga meddelanden på som våra kompisar fick översätta.

En annan del i inom SO-ämnena var högtiden Påsken, en blandning av religion och historia. Varför är påsken så viktig inom den kristna kyrkan? Här kommer min PP som vi utgick ifrån på lektionen:  Påsken

 

 

 

 

En liten fredagskluring: (skriv gärna svaret i kommentarsfältet nedan)

 

 

För er som inte kan Futharken utantill kommer är lite hjälp:)

 

 

 

 

Fokus denna vecka:  Svenska “Bearbeta texter”

Veckans fokus i ämnet svenska har fokuserat kring att bearbeta texter och arbeta som en riktig författare. Inte är man klar med en berättelse efter endast några få bearbetningar:) Eleverna har arbetat i par med sina texter från “den magiska dörren” och förbättrat dem rejält. Tillsammans har de gått igenom en checklista och arbetat igenom texterna.

Jag som lärare har, högst medvetet, INTE gått in och rättat elevernas texter vad gäller innehåll eller stavning. Flera av er föräldrar kanske är vana vid en röd penna i texten efter läraren har rättat:) Men så jobbar inte jag!

Min pedagogiska tanke är att ge eleverna verktyg att hjälpa sig själva och rätta sina egna texter. Att bli självständiga skribenter som själva har verktyg att rätta och förbättra sina arbeten, utan att vara beroende av en lärare förhoppningsvis.

Tillsammans har vi, på lektionerna, gått igenom olika skrivregler och stavningsregler men även hur olika textstrukturer kan se ut och hur man följer en röd tråd. Här har jag gett eleverna reglerna som vi sedan tränar på och sätter in i olika sammanhang som våra egna texter men även i andra uppgifter.  Jag visar vad skrivreglerna är och vad de ska titta efter (en tydlig struktur) när de ska “rätta” sig själva och tillsammans med en kompis.

Den största gratifikationen med detta sätt att tänka, tycker jag, är när eleverna sedan ska analysera sin egna utveckling och titta på allt de lärt sig. De kan då själva känna, och äga, sina texter. Jag har inte gjort dem bättre, utan de har de själva gjort av helt egen maskin!  

Redan nu har eleverna sagt att de tycker texterna blivit mycket bättre efter de gått igenom dem tillsammans med en kompis. Viktigt att eleverna känner nyttan med uppgiften och att det ger resultat. Det har inte varit en enkel uppgift och det har testat deras tålamod rejält, men det har som sagt gett ett gott resultat!

 

 

Övrig information:

 

Temat “Sociala Medier” var något vi startade upp förra veckan och kommer att fortsätta med under några veckor. Se LPP här:

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/sociala-medier/

Som en del i detta har vi bjudit in en expert på ämnet som ska prata med eleverna.  Föreläsaren heter Linn Wiklander Josefsson och arbetar som kriminolog här på Värmdö. Vi är så glada att kunna erbjuda barnen detta och föreläsningen kommer att ske under skoltid på torsdagen den 19/4.

 

Schack4an: Tävlingen är nu avslutad och vi har verkligen arbetat hårt och gjort vårt bästa! Vi har inte vunnit och vi har inte heller förlorat 🙂 Tyvärr vann vi inte i länet dessvärre heller, men vi har slagit rekord inom Lemshaga! Totalt insamlat 840 kg batterier! Det är BRA JOBBAT!

 

Den första timmen efter lovet (mentorstiden kl: 9:40) kommer vi att utvärdera tuggummituggandet och dess konsekvenser. Hur har det gått? Har reglerna följts? Hur gör vi nu? Våra demokratiska processer fortsätter…

 

Kommande datum:

V.14 Påsklov. Vi ses i klassrummet 9:40 den 9/4.

12/4 Schack4an. OBS! samling 8:00 vid eken. Matsäck!

19/4 Föreläsning (på lektionstid till eleverna) om “sociala medier” av Kriminologen Linn Wiklander Josefsson.

17/ 5 En till allaaktivitetsdag

 

Må gott och ha en skön helg,

Önskar vi pedagoger i Jupiter genom Åsa

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']