Jupiter v.16

Hejsan alla solstrålar i Jupiter! 

 

Nu har vi precis klarat av vecka 16 och vi kan glatt konstatera att vi avslutar veckan med strålande sol. Nu hoppas vi bara att nästa vecka börjar lika bra som avslutet denna vecka. 

Den här veckan var fokus i svenskan på grammatik i form av “Å eller O” och “E eller Ä” , samt att göra en lämplig framsida till vår roman Den magiska dörren. I SO har vi fokuserat på centrala begrepp inom vikingatemat och haft ett mycket uppskattat besök inom teamat sociala medier. Se nedan. 

 

 

I temat sociala medier fick vi besök av den underbara kriminologen Linn Wiklander Josefsson som pratade om brott och händelser på nätet. En mycket lyckad föreläsning och eleverna var otroligt nyfikna och hade många bra frågor och funderingar. Vad är ett brott på nätet? Är man verkligen anonym på nätet? Vad ska man tänka på? Linn var mäkta imponerad av Jupiters kunskaper inom området och hälsade att våra elever kan mer om detta än många andra elever i åk 8  här ut på Värmdös skolor.  Nästa vecka kommer vi att avsluta temat genom att summera allt vi lärt oss och sammanställa viktiga tips och fakta. 

 

 

 

 

En liten fredagskluring:  Vem var Ansgar egentligen och vad gjorde han?

 

Fokus denna vecka:   Vikingatiden och Prov i Historia!

Vi har nu kommit till den sista delen i vårt tema om Vikingatiden och det är dags för eleverna att visa vad de lärt sig. De kommer att få göra det genom ett prov, men inte genom ett vanligt traditionellt skriftligt prov.  

Den pedagogiska tanken bakom detta då? Jo, jag brukar tala om för eleverna att vi har två olika uppgifter. Jag som lärare har till uppgift att lära barnen så mycket jag kan och gärna på ett så roligt och varierar arbetssätt som det bara går. Elevernas uppgift är dock att visa mig vad de kan. Jag kan ju inte se in i deras hjärnor (även om jag gärna skulle önska det ibland:) utan de måste själva visa mig de kunskaper de besitter så jag kan göra en så rättvis bedömning som jag bara kan. Jag bedömer endast det jag kan se.

Att visa mig sina kunskaper kan ske på olika sätt. Via traditionella prov så klart, men också via muntliga gruppprov (som i religion) eller som i engelskan via en muntligt klassrumsaktivitet där alla är med samtidigt. Skapande aktiviteter som film och teater är också bra exempel på uppgifter som går ut på att visa sina införskaffade uppgifter. Ja, det finns många olika sätt att visa sina kunskaper på och nu har vi kommit till en ny variant. Jag önskar hålla lite till på vad det är för typ av uppgift/aktivitet, men det är inte som de har tänkt sig kan jag lova och jag misstänker att de kommer hoppa högt av glädje när de inser vad som är på gång… Fortsättning följer alltså!

Inför “provet” har vi denna vecka förberett oss genom att gå igenom och uppmärksamma centrala begrepp. Tillsammans i grupper om 3 har de fått 4 begrepp var att gestalta och förklara genom att göra olika begreppskort. Dessa gestaltningar har blivit vår kunskapsvägg om vikingatiden där eleverna kan hämta och repetera allt vi lärt oss under temats gång. Så här ser vår kunskapsvägg ut:

 

 

 

 

Övrig information:

Löss: Då var det dags för löss igen. Vi ber er kolla igenom era barn och luskamma ordentligt. Behandla där det behövs!  

 

Inlämning grammatikläxa… Den här veckan var det dags för grammatikläxa. Det är inget papper som ska lämnas in, däremot kommer jag att ha ett läxförhör. Läxan ska vara gjord tills på måndag. Alla barn har fått en papperskopia samt att en digital variant finns på schoolsoft. Bifogar den även här om den har missats av någon anledning:)

Stavningsläxa e eller ä

 

 

Information från klubben: Här kan du anmäla närvaro/frånvaro på dagar i maj när skolan är stängd men fritids/klubben är öppet, 11,14,15 och 16 maj 2018. Vi vill ha ditt svar senast fredag 20 april. Klubben håller öppet som vanligt. Dock behöver vi veta barnantal för att kunna planera en rolig och givande verksamhet för de barn som kommer att vara på plats.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScEZQj7iPE3tGKbhrDv4bHBdolQORByJn2twInlQVr4_Ze7Zw/viewform

 

Kommande datum:

V.18 31 april- 1 maj. Valborgsmässoafton och första maj lov.

17/ 5 En till allaaktivitetsdag

 

Må gott och ha en skön helg,

Önskar vi pedagoger i Jupiter genom Åsa 

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']