Jösses vad tiden går när man har….fullt upp och kul såklart! Nu har vi kommit in i skolarbetet ordentligt och jobbar på för fulla muggar. Här glöder våra pennor och sudden avtar i rask takt. Våra fingrar kämpar på vid tangentborden och våra hjärnor blir fulla av nya kunskaper, viktiga som oviktiga:) I början av veckan hade vi vår härliga vandring. Se bilder nedan. I svenska, för tillfället, så har vi genomfört några diagnoser men vi har även lär oss om våra minoriteter och hur man skriver faktatexter med rätt sorts struktur. Men hur många landskap har vi i Sverige egentligen? Och vilket landskap är coolast?
Tänker att vi pedagoger vill återkoppla lite till er föräldrar angående denna punkt då det var något vi tog upp på föräldramötet och som vi faktiskt har kämpat en hel del med. Vi kan gladeligen rapportera att vi har gjort stora framsteg på denna front och idag är de flesta alltid i tid. Det är några mindre incidenter och några enstaka elever som har lite extra utmaningar men på det stora hela är vi nu i land. Så kul att få rapportera om detta!
Här har vi en gedigen punkt att rapportera om. Ni har ju, som bekant, fantastiska barn med så många fina egenskaper och färdigheter som vi nu sakta med säkert börjar få nys om. En sak som verkligen står ut är att det verkligen finns en vilja att samtala om saker, en vilja att kunna förstå andra och en vilja att göra rätt och göra saker och ting bra igen efter en konflikt eller diskussion. Det finns SÅ mycket kärlek i den här gruppen och vi kommer närmare varandra varje dag i både förståelse och samspel.
I varje kärleksfull grupp finns dock även utmaningar. Det har vi alla, både enskilt och i grupp. Så vad är våra utmaningar måntro, i vår stora härliga jupiter-grupp?
Två saker tänker vi pedagoger att vi vill informera om, som är centrala delar just nu, som ju så klart kan ändras men som ändå handlar om nuläget.. Det ena handlar om arbetsron i klassrummen och förmågan att lyssna och följa instruktioner. Det andra handlar om olika grupperingar och hur det utvecklar sig och hur man hanterar saker ting när man har olika uppfattningar.
När det kommer till just dessa grupperingar så har vi noterat att det är ett flertal (inte alla men flera) som har en del utmaningar med att diskutera och kommunicera med andra när man är i en situation som är något “ur balans”. Det saknas helt enkelt strategier för att lösa konflikter direkt och istället för att kommunicera med andra så blir det att “springa till fröken” och att där då få fram sin egen version utan att reflektera över sin egen del och inblandning. En del skvaller och skitsnack förekommer också. Någonstans tror vi dock att allt bottnar i en egen osäkerhet och en rädsla i att inte tillhöra en gemenskap. Det är ingen elev här som har ont uppsåt eller illvilja, men ibland blir det helt enkelt bara fel. Man säger saker som uppfattas som negativt, man har ett kroppsspråk som visar en ovilja och/eller man har en attityd och ett tonläge som kan misstolkas. Det här är konkreta saker vi behöver hjälpa era fantastiska kids med. Ge dem strategier för att kunna kommunicera på ett vettigt och produktivt sätt där man tillsammans kommer fram till lösningar. När något händer är vi så klart otroligt tacksamma för att kidsen kommer till oss, och det vill vi så klart ska fortsätta, och vi har ständigt samtal tillsammans där vi också reder ut saker. Vi kommunicerar och försöker förstå den andres perspektiv. Som jag nämnde i början är de så otroligt villiga att lösa saker och är verkligen lösningsorienterade när det väl gäller och då med lite vägledning åt rätt håll så klart. Vi passar även på att prata om just kroppsspråk, tonläge och förhållningssätt när vi försöker reda i saker och här blir det så tydligt att vi lätt missuppfattar varandra. Och det är ju bra, för det är då vi också kan se vart det gick fel så att säga och vi förstår att ingen vill något illa egentligen. Vi uppfattar och tolkar situationer olika helt enkelt och det blir svårt att få en samstämmighet när man inte pratar med varandra. Kommunikation är det viktigaste av allt!
Den andra delen handla så bekant om arbetsro och förmåga att följa instruktioner. När det kommer till arbetsro så ser vi även här en förbättring och det fina förslag som Inaya kom med fungerar verkligen! Ideén bygger på att eleverna samlar stjärnor. Man kan samla en stjärna per lektion och klass. När vi har samlat ett lämpligt antal stjärnor så kommer något häftigt att hända. Halvvägs dit så är det iallafall pyjamasparty! Återkommer när det blir:)
Sen var det det där med att följa instruktioner… Inte en enkel uppgift har vi fått erfara. Vi jobbar hårt med att få eleverna självständiga och att öka sin förmåga att kunna ta sig vidare när man stöter på problem. Om jag inte lyssnade på genomgången, hur kan jag ta reda på vad jag ska göra? Vad ska jag göra när jag är klart? Vad sa fröken egentligen? Vi märker att eleverna tycker sig ha rätt till direkt återkoppling och svar på sina frågor omedelbart utan att behöva vänta på sin tur eller för den sakens skulle läsa instruktioner:) En hel del har nog blivit bra frustrerade på svaret de får från oss pedagoger “och var kan du hitta den informationen” “Var står i instruktionerna”. Ja, det här är något vi behöver lägga stort fokus på och vi jobbar hårt på frågan. Ni hemma kan med fördel hjälpa till genom att också inte servera alla svar direkt utan motprestation, var lika jobbiga som oss och säg “Vad sa jag förut” eller “var hittar du svaret på den frågan” .
Men så några bilder från vår härliga utflykt:
Sant eller falskt?
Den berömde Wolfgang Amadeus Mozart levde på 1700-talet och var vida känd för sin vackra musik. Han skrev både operor och symfonier och reste världen runt för att spela inför olika kungligheter.
Men helt plötsligt, mitt under en konsert, så kunde kan utbrista:
– Helvete! Din svettstinkade skunkapa! Skit!
Och så pruttade han. Alla i publiken förvånades och chockades, kungligheterna blev upprörda men så fort Mozart fortsatte spela var allt glömt… Det var ju så vackert!
Sant eller falskt? Kunde Mozart avbryta en konser för att svära och prutta…
Fokus denna vecka:
Konsten att skriva en faktatext med rätt textstruktur
Åh, vad kul att få berätta om det här projektet! En hyfsat vanlig reaktion från elever när man ska introducera ett arbete kring faktatexter, brukar generera i frustration och suckningar:) Men inte denna gång inte! Många har frågat mig när vi äntligen ska börja skriva våra texter och nu är det då på gång… Jag startade upp temat genom att läsa ur boken “Sant eller Falskt” där eleverna sedan fick gissa om faktatexterna i boken var just sanna eller falska? En uppskattad uppstart och vi fick många skratt tillsammans.
Därefter var det dags att titta på andra faktatexter. Hur är de uppbyggda och vad ska finnas med? Vi gjorde en tankekarta där vi fick med det viktigaste. Men nu är det ju dags att skriva egna texter.. Uppdraget blir att skriva en faktatext om valfritt ämne men man behöver inte skriva sanningen! Här är vi lite busiga och vågar oss på ett stort genre-brott:) Att skriva sanning är ju essensen av hur det ska gå till jö när man skriver en faktatext…eller? Eleverna fick då i uppdrag att skriva en text med RÄTT STRUKTUR men behöver alltså inte hålla sig till sanningen. Tanken är att vi sedan, när vi är klara, ska läsa upp för varandra och sedan får vi gissa… Sant eller falskt? Ja, det är en lektion jag vet att många av oss redan nu längtar efter…
Här finns även länken till vår lokala planering (LPP): https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/svenska/nonsensfiction/
Övrig information:
Nix, inget att rapportera om. Tänkte ha ett kortare brev denna gång..blink blink..
Kommande datum och aktiviteter:
V. 43 Fredag. Geografiprov. Mer info finns på classroom.
V.44 Höstlov
|
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Åsa
,
5 kommentarer
Tack för all gedigen info Åsa!
Hej pedagoger!
Vi är farfar och farmor till två av era elever, en i Pluto och en i Jupiter. Vi tycker att det är fantastiskt att få ta del av deras skoldagar via era veckobrev.
Vi har läst! Kul med faktatexterna!
Det är sant!
Vi har läst. Bianca tror inte att Mozart avbröt konserten.
Kommenteringen är stängd.