Jupiter v.43

 

 

 

Åsa som skriver denna gång så varning för mycket text:) 

 

Tänk att vi redan har gått en halv termin på mellanstadiet och veckorna bara rusar iväg men nu ska vi tydligen ha lov också:) I skolan har vi gnetat på och så här lagom till lovet så har vi arbetat klart med SO-ämnet Geografi och även avslutat vårt tema i Svenska om Nationella minoriteter.

Arbetet med nationella minoriteter avslutades så klart med dunder och brak genom att vi fick förmånen att få träffa en tvättäkta superläcker och superstolt sverigefinne i form av Moas farmor Irma. Irma trollband oss alla med sin coola dialekt och sitt härliga sätt att vara. Hon bjöd på sig själv och vi fick höra hennes spännande historia och hur det var att komma hit till Sverige och skapa sig ett nytt liv här i Sverige under 70-talet. Irma bjöd också på många skratt och roliga historier om hur roligt det kan bli när man ska lära sig ett nytt språk och det ibland kan uppstå… ja en del språkförbristningar där det lätt kan bli lite tokigt när man inte förstår och tolkar fel:) 

Enligt utvärderingen efter uttryckte eleverna att det var spännande att få reda på nya finska ord, intressant att få höra Irmas historia men framförallt roligt att få höra Irmas roliga skämt och vilka felsägningar hon gör emellanåt:) Stort tack till finaste Irma som förgyllde vår torsdag och gjorde den till den bästa! 💖

 

 

 

Man kan tro att vi har en dans på rosor här i Jupiter och på många sätt så har vi också det:) Det är fantastiska små varelser som dansar runt här på vår åk 4-planet och vi kommer sakta men säkert framåt i våra utmaningar. Och vad är våra utmaningar just nu då, tänker ni säkert? 

Ja, det händer en del i gruppen och det pågår en hel del konflikter som vi pedagoger får lägga en hel del tid och energi på att lösa just nu. Men det ska ni också veta att det är ett högst medvetet val. Vi tror på långsiktiga lösningar som är hållbara i längden och inte så att man ska lösa saker för stunden. För det märker vi också, att det finns en del beteenden som vi behöver förändra. Det ingår så klart men vi behöver ge kidsen strategier som håller i längden och inte bara göra så att de blir “vänner för stunden”. 

Vad är det för beteenden och konflikter då? 

Många som snackar “skit” om andra, andra tolkar in saker som inte finns men framförallt så pratar de inte MED varandra utan mer OM varandra. Ibland kan det också handla om så “enkla” saker som att någon har lipat åt någon annan och så blir man arg på varandra och ger tillbaka-kaka. Vi pedagoger ser att kidsen har få strategier för att lösa saker direkt och hyfsat enkelt utan istället ältas det och man söker upp andra kompisar för att få uppbackning. Något vi benämner som “allianser”. Dessa allierade i sin tur bidrar inte alltid till att göra saken bättre utan kan istället sprida rykten vidare och skapa ännu mera trubbel. När vi sedan sätter oss ner och försöker reda ut saker och få klarhet i vad som faktiskt är sant och inte är en efterkonstruktion eller en osanning så landar vi i 99% av fallen i att man misstolkat något eller uppfattat saker på ett felaktigt sätt. Ibland förstår de inte heller att vissa saker faktiskt är sårande och inte är ok. 

Vi lägger alltså mycket tid på att reda ut saker som dessa men det är också som sagt ett helt medvetet val av oss pedagoger. Vi ser att det ger resultat men samtidigt är det inget som kommer förändras över en natt. Här behöver vi alla hjälpas åt, både hem och skola, och prata med våra kids. Vad kan man göra rent konkret om en kompis kommer fram och säger negativa saker om en annan kompis? Om man själv uppfattar något som att man inte får vara med i en lek eller om man känner sig utanför. Vad ska man göra då? En viktig sak är att man inte börjar anta saker och förutsätta att sin kompis vill en illa. Fråga istället. I de flesta fallen ser vi även här att när man sätter sig ner tillsammans och faktiskt pratar TILL varandra så får man oftast kloka svar och att det oftast handlar om en misstolkning. 

Vi lägger alltså mycket tid till detta men vi ser också att kidsen lyssnar och tar till sig. De säger själva att de uppskattar att vi faktiskt tar tag i saker på djupet, de uttrycker också att det blir lättare och lättare att prata med varandra och att vi faktiskt kommer fram till bra saker som håller i längden och inte bara för stunden. Vi vill skapa en förståelse till varandra och ge dem strategier för att senare kunna lösa saker själva på ett mer effektiv sätt. Rom byggdes inte på en dag, sägs det, men vårt “Rom” kommer att byggas och det kommer att bli stabilt. Det är vi SÅ SÅ säkra på! 

 

 

En annan del i finbesöket av Moas härliga farmor Irma och som speciellt uppskattades av eleverna var att få lära sig några finska ord. Irma svarade och översatte snällt alla möjliga ord och här kommer en liten lista vi knåpat ihop… 

Tips: Vi fick även veta att i finskan så låter:

U som  O och 

O låter som Å

Så veckans kluring blir nu att uttala dessa ord: Men blink blink..En sak önskade fröken speciellt skulle komma med på listan och kan ni gissa vilket? 

 

 

Fokus denna vecka: 

Då var det då dags att säga hej då till vårt sverigetema och sikta mot andra mål men attans vad vi har lärt oss under vår resa. Vi har bland annat fått reda på vad geografi är för något, vilka landskap vi har och mycket mycket mer. Eleverna har också fördjupat sig i olika landskap, jämför dessa och redovisas ett grupparbete med bravur. När det väl gäller är eleverna verkligen på topp och presterar superbra! 

 

 

Ovan ser ni lite bilder på gruppernas olika redovisningar. Efter redovisningarna fick eleverna sedan i uppgift att jämföra olika landskap. Vilka likheter och vilka skillnader ser vi?  Detta var även en del som testades under provet idag.  

Att göra prov, och framförallt med en ny fröken i ett nytt stadium, kan vara påfrestande på många sätt. Jag vet att det var flera av eleverna som var lite extra nervösa en dag som denna men också taggade inför uppgiften som komma skulle. Därför hade vi en lektion förra veckan för att försöka avdramatisera men samtidigt lugna eleverna inför provet. Här gjorde vi en VT-rutin vi kallar för kompassen påpassligt nog:) 

 

(Visible Thinking – läs gärna mer om VT här: https://lemshaga.se/praktisk-info/om-lemshaga/om-visible-thinking/

 

Tillsammans gick vi först igenom “Nödvändigt att veta”. Här var fröken tok-konkret i vad som skulle komma på provet och hur och var ska de kunde hitta rätt information. Sedan var det dags för “värdefulla tips”. Här gick vi igenom bra sätt att plugga på. Att göra en plugg-plan var ett bra tips att använda sig av innan provet. Vi gick även igenom bra tips att tänka på när man väl gör ett prov. Att ta med sig en frukt för snabb energi var det flera som tog fasta vid:) En annan sak vi pratade om var att om man kör fast så gå bara vidare… Kan man inte en fråga så chansa-man kan aldrig få minuspoäng!  Därefter pratade vi om saker som kunde “oroa” eleverna. Massor av bra frågor dök upp som jag sedan besvarade. Vad händer om jag misslyckas?  Vad händer om jag får hjärnsläpp på provet? Hur kommer vi sitta i klassrummet? Får man gå ut på pauser under provet? Ja, massor av bra frågor som jag direkt kunde svara på. Till sist ställde jag frågan “Hur går vi vidare?”. Hur känns det nu helt enkelt… Alla tyckte det var en bra lektion som kunde lugna många inför provet och att det nu inte kändes lika läskigt längre. Toppen tänkte fröken och gick hem med en nöjd känsla i kroppen:)  

 

 

Provet!

Sen var det då dags för det berömda geografiprovet. Eleverna var taggade till tusen och skrev så pennorna glödde:) En riktigt stolt fröken fick en mycket bra upplevelse. Vid en första anblick så är jag mäkta imponerad måste jag säga. Vilka små plugghästar ni har där hemma! Mitt i alltihop fick vi dock påhälsning av några från underlandet som undrade om vi möjligtvis hade sett en flicka som heter Alice? 

 

 

Bedömning! 

Sen var det då det där med bedömning… Vad händer nu då? Jag har som ambition att rätta alla 48 prov under lovet så eleverna kan få tillbaka dem samt sina matriser redan på måndag efter lovet. Dock påpekade Sixten så fint att jag kanske också har ett liv och vill umgås med min familj så det är förståeligt om jag inte hinner:) Men vi hoppas på det bästa! 

Bedömningen sker genom två olika matriser. En matris ligger digitalt på schoolsoft och är skolverkets nationella matriser. Den kommer jag att fylla i efter att jag har rättat alla prov. Den är endast i digital form och jag kommer inte att visa eller gå igenom den för eleverna denna gång. Dessa matriser kommer vi att synliggöra och visa mycket mer i åk 5 när eleverna är mer mottagliga för det men idag handlar det mest om att visa att det faktiskt finns olika nivåer att sikta på. Enligt mitt tycke så är de nationella matriserna något abstrakta för elever i åk 4 och svåra att tolka och överföra till det vi jobbar med så därför har jag valt att göra en annan matris som är mycket mer konkret, åldersadekvat och anpassat efter just vårt tema. Denna matris kommer tillbaka och ifylld i pappersform tillsammans med provet. (OBS! Denna kommer ej digitalt utan endast i pappersform) Nedan ser du hur den ser ut. Den tar upp både provet vi skrev idag men även det grupparbete som eleverna har sysslat med under några veckor. Syftet med den är också att synliggöra processen och att allt vi gör i skolan påverkar och ingår i vår kunskapsinhämtning och utveckling. Jag vill även göra det så tydlig och konkret som möjligt för eleverna att kunna se och också kunna påverka sitt omdöme genom detta.  

 

 

 

Sist men inte minst vill jag avsluta med att visa en mysbild där vi tittar på det sista rafflande avsnittet ut Geografens Testamente i våra finaste pyjamaskläder. Vilket avslut må jag säga! 

 

 

Övrig information:

Nix, inget denna vecka! 

 

 

Kommande datum och aktiviteter:  

 

V.44 Höstlov

 

V. 47 

Måndag. Matteprov. Mer info finns på schoolsoft. 

 

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Åsa  

 

,

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.