Jupiter v.49

Hallå där alla tomtejuperister!

Nu hoppsan hejsan är det mycket information såhär i juletider! Hoppas ni läser veckobrevet så att ni också får ta del av all viktig klokhet vi försöker förmedla vidare här 😉

Dagarna rusar förbi och från och med nästa vecka myser vi in oss bland flera juligheter med lucia och klassfika på onsdagskvällen.

På tisdagen denna vecka var Jupiter grön och simmade. Det vart mycket plask, bad, hopp och rutschkana bland barnen! Bland alla roligheter fick barnen även visa för Gottis sina simkunskaper och där var det inte några större konstigheter. Det är så kul för oss pedagoger att se att grupperna i sig fått en så bra sammanhållning sedan termintart och att se barnen kunna leka med flera kompisar och bilda olika grupper för att hitta på lekar. Det är vi glada för att vi i grupperna tillsammans kan känna av 🙂 Denna vecka har eleverna även fått återkopplat och reflekterat över sina mål och styrkor de lagt för höstterminen. Vi kommer fortsättningsvis att jobba med dem under hela läsåret såklart!

Vi arbetar ständigt med gruppdynamiken, som ni vet, och det har verkligen gett resultat. Som fortsättning på vårt “vara-snäll-tema” har vi börjat öppna vår snällkalender och det ska bli galet kul att se vad som händer med det. Snällkalendern är en julkalender som utmanar eleverna att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vill ni veta mer om snällkalendern så finns det mer info här: http://www.snallkalendern.nu/

Prov i religion vecka 50, info från Åsa:

Nu har vi snart arbetat klart med vårt tema inom ämnet religion “världsreligioner och livsfrågor” och det börjar nalkas redovisningar och prov. Detta sker nästa vecka, på torsdag och fredag vecka 50.

Gruppredovisningar om en världsreligion kommer att hållas på torsdagen den 14 december. Då ska allas jobb vara klart. Vi gör det på lektionstid så klart.

Den här gången kommer eleverna att få genomföra ett muntligt grupp-prov och det kommer att ske nästa fredag den 15 december.

Mer info om själva provet finner ni på Schoolsoft. Se där!

Tills vi hörs igen, ha det bra!

/Åsa

Fokus denna vecka:  Kemiförsök

Nu är vi igång med vårt stora kemiprojekt och varje vecka får eleverna sätta igång med nya laborationer. Man ser att alla verkligen går in för att vara undersökande kemister och här slarvas det absolut inte med skyddsutrustningen eller att efteråt tvätta händerna och städa efter sig när vi undersökt de hemliga pulvren… 😉

Det här med hemliga pulver är såklart väldigt spännande! Allt hemligt är spännande och barnen väntar intensivt på att få veta vilka pulver det är…Många gissningar har kommit och för fröken är det bara att försöka hålla minen, iallafall till februari till 🙂 Vi har kommit igenom 3 uppdrag och ska sloka oss igenom 12 stycken totalt. Det är kul att se barnen laborera i kemi och få berätta om sina undersökningar och resultat. De hemliga pulvren sporrar såklart detta till något ännu mer roligt. Det är därför svårt att ta hem just laborationer i kemin om man är borta något. Eftersom jag också kommer att lägga in dessa laborationer som uppgiftsmatriser i Schoolsoft är det superviktigt att man också har gjort alla laborationer. Om era barn är borta någon kemilektion får de jättegärna säga det till mig så kan de få göra laborationen i skolan istället. Det blir annars svårt att ta hem och göra då vi har de hemliga pulvren vi använder.

Varje vecka som sagt får eleverna göra olika laborationsförsök. Under arbetsgången bedömmer jag eleverna hela tiden utifrån deras arbetssätt, hur de följer angivna instruktioner, hur mycket de lägger till grupparbetet samt hur eleverna själva kan reflektera över sin laboration och kunna dokumentera detta.

Den formativa bedömning sker alltid kontinuerligt. Tillsammans går vi  igenom vad som förväntas av eleverna och vilka mål som ska uppnås. Under resans gång ger jag ibland muntlig respons på vissa arbeten och uppgifter. Ibland sker denna respons till eleverna som helgrupp och ibland får de enskild respons. Jag kommer även att lägga in detta som små uppgiftsmatriser på Schoolsoft och samla ihop laborationerna trevis. Det betyder att det kommer sedan synas på Schoolsoft som en uppgifstmatris hur målen samt förmågorna som är kopplade till den uppgiften uppfyllts. Observera att detta inte är ämnesmatrisen för hela kemiämnet.

Den summativa bedömningen kommer att ske likadant också som religionen, genom en skriftlig personlig återkoppling efter temats slut av mig Maria, som kommer att finnas synlig i deras kemiböcker. Jag kommer även att fylla i en ämnesmatris i schoolsoft.

Matematiken rullar på som vanligt, inga konstigheter. Denna vecka har vi gjort klart vår sista matteläxa för 2017! Så ingen matteläxa inkommande vecka då barnen också har religionsprov. Sedan säger vi GOD JUL  OCH GOTT NYTT ÅR! Mellan varven då vi räknar, har problemlösning och nöter tabellerna så spelar vi schack. Det verkligen älskar alla! Schack är också till fördel för barn att lära sig tänka till logiskt och hitta sig en koncentration och ett lugn. Det märks även av i klassrummet när de alla börjar spela. Så det myser vi med mellan alla mattetal 🙂

 

Övrig information:

Matristider:

Nu när det närmar sig första terminslutet börjar det bli dags för matristider. Det betyder att under denna vecka och inkommande vecka kan ni räkna med att få ett pling i Schoolsoft där eleverna ämnesmatriser kommer att visas 🙂

Uppgiftmatris: är matriser på uppgifter som görs under ämnets gång. Det kan även vara ett lite större projekt man gjort eller större läxor. Det är enbart förmågor och kriterier som är uppfyllda för just den uppgiften.  I matematiken t.ex. har vi haft “veckans problemlösning” i läxa och där är det några utav problemen som är små upgiftsmatriser, vilka innehåller några utav de förmågor och kriterier som ingår i ämnesmatrisen.

Ämnesmatris: Är kriterier som vi hittills under åk 4 har arbetat med och som gäller för hela ämnet i sig.

Färgförklaring: Grön färg betyder att den nivån och den förmågan är uppnådd. Gul färg innebär att vi är på väg på den nivån, men vi har inte riktigt uppnått den helt ännu. Röd färg är varningsfärg och i det fallet kontaktas hemmet av oss pedagoger. Är det enbart vitt och inget ifyllt då har vi antingen inte arbetat med den förmågan ännu eller så är det inte att vi kommit upp till den nivån ännu.

I mina ämnen (Maria MA, NO) har vi gjort klart biologin redan, som sagt. Matematiken kommer eleverna att få matris på de förmågorna vi hittills arbetat med under höstterminen. Engelskan kommer både jag och Åsa att fylla i för höstterminen. Åsa fyller i svenskan likadant att hon lägger de förmågorna som de hittills arbetat med. Kemin kommer sträcka sig över höstterminen till vårterminen vilket innebär att där kommer jag enbart lägga in uppgiftsmatriser som vi hittills gjort. Likadant sker med religionen, som är Åsas ämne.

Simveckor: 

På tisdag 12/12 är det dags för RÖD grupp att få åka och simma. Vi samlas i skolan som vanligt på morgonen och har första lektionen. Sedan tar vi bussen till Gustavsbergsbadet tillsammans från skolan. Simningen sker kl. 10-12.30. Det betyder att barnen kommer behöva ha matsäck med sig. Ha gärna med ett litet mellanmål som du kan äta före simningen och sedan matsäck/matlåda som du kan äta direkt efter simningen. När vi är tillbaka i skolan är eftermiddagen som vanligt enligt original schemat.

Luciatåg:

Onsdagen den 13/12 är det dags för vårt årliga luciatåg. I tåget går de elever som ingår i körverksamheten (en frivillig aktivitet som eleverna kan delta i på torsdagar). Tror att det handlar om en handfull elever ur Jupiter. De elever som inte ingår i tåget kommer få nöjet att uppleva denna händelse live under första skolpasset. Nyhet från i år är att detta kommer ske utomhus vid amfiteatern så var noga med att era barn har kläder efter väder.

Här finns en länk till luciainfo för årets tåg vad gäller klädsel och praktikaliteter.

http://gamla.lemshaga.se/users/jonask/weblog/a9379/Lucia_2017.html

Julfika: På onsdgakvällen bjuder klassföräldrarna  alla Jupiterbarn, föräldrar och syskon samt pedagoger på en liten julfika med pyssel och mys. De hälsar alla välkomna! Glöm inte att gå in på länken de mejlat ut och anmäla er om ni kommer, hur många ni kommer eller om ni inte kommer :).

Kommande vecka:

Luciatåg 13/12 i amfiteatern under morgonpasset.

Julfika 13/12 i klassrummet. 16:30-18:30.

Simning röd grupp tisdag v. 50

/Bästa hälsningar tomtarna från Jupiter!

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']