På svenskan har vi arbetat med att skriva kapitelböcker om en tidsmaskin. Alla skriver en egen kapitelbok. Vi är på kapitel två, vi tycker det är kul men lite kämpigt ibland. Vissa är klara och vissa är inte klara nästa vecka börjar vi på kapitel tre vi kör ett kapitel varje vecka.
I matte så har det blivit mycket bättre på det sättet att folk inte skriker lika mycke typ jag vill ha hjälp. På lektionerna har vi har repeterat bråk, Statistik och tid. Å det är för att nästa vecka på måndag är det matteprov. Ett tips från oss är att ta med frukt mm och kanske en liten vattenflaska.
I no har vi jobbat med att laborera med seriekoppling och parallellkoppling. Vi har ritat och lärt oss om seriekoppling och parallellkopplingar så att vi kan se och lära oss hur dom kopplingarna ser ut.1
På gymnastiken har vi spelat bandy två gånger det är kul men lite svårt ibland. Vi är ute ibland det är väldigt kul då åker vi ofta pulka.
På fredagar har vi bollsporter och på måndagar har vi redskap. Det tycker vi är bra att man vet så att man kan förbereda sig men ibland blir det annat. Det är också bra att variera.
So – Religion
På so har vi påbörjat ett arbete med religion vi hade fått en läxa att hitta religion i vår vardag vi gjorde spaningar hemma och på andrar ställen så klart. Vi har pratat om gud. Vi har fått skriva en liten fråga som vi skulle vilja fråga gud om. Vi håller på med att skriva likheter och skillnader på buddhismen och hinduismen och de andra religionerna. Finns det några skillnader och likheter.
Engelska
På engelska så jobbar vi med att skriva om ett djur. Sen har vi också jobbat med att skriva hur kan du lysa upp för den här världen. Vi har klistrat upp våra papper där vi har skrivit våra text som vi kommer hålla på med till sportlovet. Vi har nya glosor varje vecka som måste lämnas in på torsdagar och ibland så har vi olika projekt att göra istället.
Veckans nyheter är skrivna av oss:
Om du stod framför GUD och fick ställa en enda fråga, vad skulle du fråga då?
Denna fråga har eleverna själva svarat på under en lektion. Så spännande att höra deras frågor…
Fokus denna vecka:
https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/varldsreligioner-och-livsfragor-2/
Då har vi startat ett nytt tema om våra 5 världsreligioner. Även livsfrågor är något vi kommer att behandla och diskutera under resans gång.
I början av temat fick eleverna själva berätta vad de redan visste om våra världsreligioner. De fick även vara med att påverka innehållet då vi också gick igenom vad de ville veta och var nyfikna på att lära sig mer om. Detta så jag kan anpassa innehållet till det som eleverna själva vill lära sig mer om samt det som vi dessutom är ålagda enligt kursplanen att lära. Tillslut fick vi ett gediget innehåll som vi nu håller på att gå igenom.
På elevernas classroom finns alla veckor och all planering samt uppgifter. Där finns även redan nu en genomgång kring det kommande provet. Se mer info lite längre ner i denna tråd..
Men först måste vi informera er om hur spännande det är att höra alla elevers intressant och ocensurerade tankar om tro och icke tro, vem gud är och om han finns på riktigt. Viktigast är dock att alla har rätt att tro vad man vill! Vi inledde temat med en introduktion till ämnet religion och varför dessa fem religioner är just våra största. Målet med temat är att eleverna ska få en överblick i våra världsreligioner och kunna se både skillnader och likheter vad gäller bland annat religionernas:
- gudstro och profeter
- levnadsregler och traditioner
- heliga byggnader, symboler, platser och skrifter
På väggen i klassrummet har vi en “kunskapsvägg” där all information sitter uppe på en vägg så vi kan spana, repetera och nöta in lite information varje dag.
Men samtidigt går vi igenom vad livsfrågor faktiskt är för något och tar oss även an frågor som vad rättvisa är? och vad det innebär att göra gott? Hur resonerar våra religioner och hur resonerar vi? Är det exempelvis ok att ljuga? och i så fall när?
En annan sak vi har diskuterat och framförallt den här veckan handlar om källkritik. Nästa vecka ska eleverna göra grupparbeten och vara varandras lärspridare. Där kommer de bli indelade i grupper och tillsammans fördjupa sig inom en religion. Men då är det viktigt att vara källkritisk så klart men också viktigt att veta hur man faktiskt konkret “googlar” och får fram träffar som är vettiga, adekvata och tillförlitliga. När man googlar information om något specifikt är det en konst att kunna googla på ett sätt där man faktiskt får så pass många vettiga träffar som man dessutom hinner gå igenom på den tiden man har. Och hur gör man det? Ja, just detta har vi pratat om och eleverna har fått en uppgift i att googla smart.
Bedömning och prov. I det här temat kommer eleverna att få visa mig allt de lärt sig och bli bedömda genom ett muntligt grupp-prov. Hur det går till kan ni läsa mer om i mappen inför provet på classroom. Där står det mer utförligt om hur provet kommer att gå till rent konkret samt vad som kommer att ingå och var man hittar all information. Då jag bedömer på plats vid tillfället och inte kan göra alla prov samtidigt så kommer jag att börja med några grupper under torsdagens lektion för att sedan ta övriga under fredagen. Vilka som får göra när är inte klart så var beredd redan på torsdagen.
Övrig information:
Utvecklingssamtal.
Nu har vi bokat in samtal för kommande digitala utvecklingssamtal. Cissi och Andreas har lagt ut länkarna till mötet på Schoolsoft medans Åsa har mejlat länken till alla mentorsföräldrar direkt. Har ni några svårigheter så kontakta mentor innan så hjälper vi till. Viktigt att hålla tider, gå inte in tidigare eller senare, då alla har samma länk. Välkomna!
Åsa Gustafsson vår alldeles egna syslöjdslärar-proffs hälsar:
Hejsan från textilslöjden. Höstgruppen i textilslöjd fick sina pennskrin under veckan som gick. Till projektet har eleverna använt återvunna jeans eller annat twilltyg till själva pennskrinet. Sen har de sytt fast ett blixtlås samt broderat sina initialer med efterstygn eller twillstygn. Bra jobbat!
De elever som har textilslöjd nu på vårterminen håller precis på att väva klart sina armband. Nästa vecka ska vi börja sy på symaskinerna. Äntligen!
Tips från coachen Andreas:
Det börjar dra ihop sig för ännu ett matematikprov.
Provet är på kapitel 4, 5 och 6 som vi arbetat med i övningsboken SingMa. Varje kapitel i övningsboken avslutas med en kunskapslogg som sammanfattar hela avsnittet. Kunskapsloggarna har jag scannat in så man kan plugga genom att göra dem igen, de finns i Classroom i klassuppgifter ”Vecka 6 Inför Provet” 🙂 Det går även att plugga digitalt genom http://www.nok.se, där finns det extramaterial till alla lektioner vi jobbat med 🙂 Man loggar in där genom att ange sin lemshaga mail och lösenord “jupiterärbäst”
När?
Måndag 15/2 (vecka 7)
Röd grupp: 08.20 – 08.55 med fortsättning 10.30 – 11.30
Grön grupp: 12.30 – 14.10
Var?
Jupiter röds klassrum (där vi har matte)
Tips:
Ta med en frukt eller liknande för att orka med att sitta så länge 😉
Dessa tre kapitel handlar provet om:
Kapitel 4 – Bråk
- Tal i bråkform
- Bråk med lika värde
- Jämföra och storleksordna tal
- Tal i blandad form
- Addera och subtrahera bråk
- Del av helhet en del av antal
Kapitel 5 – Statistik
- Läsa av och tolka tabeller och diagram
- Skapa egna tabeller och diagram
- Stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram
- Göra egna undersökningar och presentera resultaten
Kapitel 6 – Tid
- Omvandla minuter och sekunder
- Omvandla timmar och minuter
- Tidsskillnad
- Beräkna tid
Hör gärna av dig om du har några frågor!
Varma hälsningar
/Andreas
Kommande datum och aktiviteter:
V. 7 Måndag 15/2 Matteprov
Utvecklingssamtalsdag. Onsdag. Vi ses på meet! Meet- Länken finns på schoolsoft för Cissis och Andreas mentorsföräldrar och på mejl för Åsas. Om knas – kontakta mentor snarast.
v. 8 torsdag eller fredag: Prov i Religion. All info finns i classroom redan nu.
v. 9 Lov
|
Ha en skön älg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Jupiter genom Åsa
,
En kommentar
Tack, vi har läst!
Kommenteringen är stängd.