Jupiter v.6

  

 

Hello all you people in Jupiter!

 

Vilken härlig vecka vi haft. Asagudar, offerfester, matteproblem, småfestande och utvecklingssamtal… Allt ihopbakat i en enda vecka:) Nu har vi haft alla utvecklingssamtal och det är verkligen ett rent nöje att få träffa er tillsammans med era härliga ungar och få titta på alla stora framsteg eleverna gör, titta på allt vi lärt oss och få sätta nya spännande mål att sikta mot. Jag och Maria vill här passa på att tacka för den goda dialogen vi har tillsammans, den är ovärderlig!

Utvecklingssamtal verkar tydligen vara poppis och lockar fram flera olika väsen. Dessa härliga varelser dök också upp på utvecklingssamtalen… Tyvärr fick vi avvisa dem från platsen:)

 

Obs!

Under samtalen har det framkommit att det under de senaste dagarna har pågått försäljningar av slime,  och andra typer av saker i gruppen. Vi har pratat med barnen om detta men önskar att även ni pratar med era barn om detta. Vi önskar få bukt med detta omgående. Inga pengar eller “varor” i skolan, Tack!

 

Engelska (Röd Grupp)

I engelskan, för den röda gruppen, hade vi något av ett oförberett litet prov som en sorts avslutning på temat “Questions”. Först såg jag skräcken i deras ögon när jag berättade att vi skulle har prov men då de såg min finurliga blick jag skickade tillbaka så förstod de att det var något lurt på gång… Lektionen startades dock med lite information från polisen:

“Yesterday at 10 pm there was a robbery at the bank in downtown Gustavsberg.”

 Här ser ni bankrånarna:)

 

Att skrämma upp eleverna med att säga “prov” är inte bara roligt:) utan har även en pedagogisk tanke bakom sig. Just ordet “prov” brukar vara något av en glädjedödare samt en stor igångsättare vad gäller ångest och oro hos en del elever. Min tanke var att visa att ett “prov” kan vara en rolig upplevelse och något man faktiskt kan längta till. Att avdramatisera och öva i olika bedömningstillfällen är något vi behöver få uppleva och träna oss i. Ju mer vi övar och förstår hur det går till, ju mindre oro det förhoppningsvis blir när det är dags för en bedömningssituation i form av ett “prov”. Till vår stora glädje kunde vi glatt konstatera att det blev en mycket rolig upplevelse och något eleverna gärna vill göra om. Se bara på vår utvärderinga av provet:

 

En liten fredagskluring: Vilken asagud skulle du offra till, och varför?

 

Fokus denna vecka:  Vikingarnas asatro

Då var det dags att gå vidare med vikingatemat. Djupdykningen denna gång handlade om asagudarna samt hur vikingarna anordnade olika offerfester för att tillbedja gudarna.

Tyvärr hade det gått lite dåligt med jakten på gården sedan Ansgar lämnade den för nya äventyr med vikingen Harad Blåskägg. Folket i byn bestämde sig för att anordna en offerfest och be till gudarna för att få bättre lycka med sin jakt. På festen offrades grisar och trälar. Blodet från offren kastades på väggarna i långhuset…

Efter berättelsen om Ansgar och offerfesten i byn tittade vi på “Odens Rike” för att få mer insyn och information om de olika asagudarna. Vi läste även i en otroligt spännande faktabok som Linnea tagit med sig. Vi fick även information från hemsidan:  

http://www.ungafakta.se/vikingar/tro/asagudar/ .

Efter införskaffandet av information var det dags för eleverna att skriva en egen berättelse om hur det gick till när deras viking anordnade en offerfest. Det skapande inslaget denna vecka bestod av en bild av den asagud som skulle tillbedjas. I elevernas “vikingaböcker” finner ni allt material. Kom gärna förbi klassrummet och kika in i boken. I klassrummet finner ni även alla byar och dockor. Välkomna!

 

 

Övrig information:

Matematikprov. Se Schoolsoft för mer information!

Torsdag (Röd Grupp) och   Fredag (Grön Grupp)

 

Föreläsning + föräldramöte:

Den 21/2 kl. 18:00 startar vi kvällen med en timmes föreläsning med Maria Dufva “Vad händer på sociala medier”. Därefter avslutar vi kvällen med ett föräldramöte. Beräknat avslut 20.00. Har ni några frågor ni funderar över så mejla mig eller Maria innan mötet så kan vi förbereda oss på bästa sätt och ge er genomtänkt feedback tillbaka på mötet.

 

Vid frånvaro:

Nu är det nya rutiner för rapportering av frånvaro. Var god läs följande information: Nya rutiner vid ”Oanmäld närvarorapportering”-3 (1)

 

 

Välkomna till årets Allaktivitetsdag!

Du behöver ett glatt humör och vilja att lära känna nya skolkompisar.

Slöjdgruppen är på skolan 8.20-14.00, vi äter lunch i matsalen och du behöver ta med dig lite nyfikenhet, skaparlust och glatt humör. Vi kommer att kombinera de bägge slöjdarterna och vara i bägge salarna under dagen.

Racketsport: Tillsammans åker vi till sporthallen med vår medhavda matsäck. Ta även med olika typer av racket som du skulle vilja prova på.

Slime-fabrik 8.20 – 14.00 på skolan. Samling i NO-salen. Du behöver en burk och gärna lite parfymerad hudkräm och glitter för att göra ditt slime personligt. Lunch i skolan.

Skridskoåkning 8.20 – ca 13. Samling vid Eken på skolan, därefter tar vi oss till Ekvallen. Du behöver skridskor, hjälm, varma kläder och gärna varm dryck i termos samt lite fika. Skolan grillar hamburgare till lunch. Du som vill bli hämtad på Ekvallen behöver mejla maria.holm@lemshaga.se om detta innan.

 

Kommande datum:

13/2 “Allaaktivitetsdagen”.

14/2 Inbjudan: Föreläsning 18:00-19:30. Soc, polisen m.m

21/2 Föräldramöte . Kvällen börjar med en föreläsning med Maria Dufva

V.9 Sportlov

 

Ha en skön helg,

Önskar vi pedagoger i Jupiter genom Åsa

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']