Jupiter vecka 20

Hej alla härliga Jupiterister!

Först ett par filmer från terminens sista musiklektion:

 

 

Har ni tänkt på att ni snart är Marsianer? Eller kanske Marsipaner? Lika gulliga men lite äldre och årskurs-femmor. Men, innan det händer har vi ju ett par teaterveckor samt en avslutningsvecka att klara av (och sen ett långt sommarlov förstås).

 

Drakskeppet och manusläsning på svenskan

 

Ni har ju läst i Drakskeppet av Maj Bylock och arbetat med frågor till texten under tiden jag var hemma sjuk. Drakskeppet handlar om riddardottern Petite från Frankerriket som blir tillfångatagen av vikingar och såld som träl. Som tur var hann jag få vara med och läsa sista kapitlen för er i onsdags.

 

När vi läste Drakskeppet passade vi på att undersöka hur Maj Bylock gestaltar personer, miljöer och känslor i skrift.  Hon skriver till exempel att dimman låg tät, att skuggor kastas, att fiskenätet glänste som silver, att trälarna såg ut som troll med trassligt hår, kutiga ryggar, kloliknande händer och smutsig säckväv på kroppen. Detta gav oss möjlighet att reflektera över hur detta istället gestaltas i en teater vilket gjorde det tydligt hur viktigt kostym, scenografi, ljud, ljus röstläge, kroppsspråk och mimik är för helheten.

 

Efter det har vi ägnat lektionerna åt att läsa igenom manus. Vi har diskuterat vad det betyder att texten är kursiv, understruken eller skriven med versaler och alla som vill har fått prova att läsa olika roller.

 

 

 

 

Nästa vecka, vecka 21

 

Måndag 18 maj – Skolan och Klubben stängt, pga fortbildningsdag Lemshagaforum
Tisdag 19 maj – Komma ikapp-dag för kallade elever, övriga lediga. Klubben öppen för anmälda elever.
Onsdag 20 maj – Komma ikapp-dag för kallade elever, övriga lediga. Klubben öppen för anmälda elever (stänger 15.00).
Torsdag 21 maj – Skolan och Klubben stängd p g a röd dag.
Fredag 22 maj – Skolan och Klubben stängd p g a lovdag.

 

Idag, fredag, fick ni i uppgift att ta hem matteboken för att göra kapitel 6 om programmering självständigt hemma under nästa vecka.

 

Elever som inte är klara med berättelse och/eller faktatext har i läxa att göra klart det under veckan.

 

Du som har repliker/sångnummer i teatern behöver plugga lite extra på manus så att du är förberedd när du kommer tillbaka efter ledigheten.

 

 

Vecka 22-23: Teaterveckor

 

När vi ses igen är det så äntligen dags för årets teaterprojekt. Alla elever går 8.20-14.00 dessa veckor (med undantag för måndagarna då ni börjar 9.30 som vanligt).

 

De som ska vara med på scenen kommer vara i gymnastiksalen tillsammans med musiklärare Jonas och regissör Lisa. Övriga bilder fixargruppen och hänger med övriga lärare i klassrummen. Fixargruppen önskar att ni kollar därhemma om ni har grejor som behövs till rekvisita eller kostym. Se lista längre ner. På måndag vecka 22 går vi igenom vad ni har hittat hemma och bestämmer vem som tar med vad.

 

Teaterhälsning från Jonas:

 

Hej Jupiter!

 

Vårt teaterprojekt närmar sig med stormsteg! Det blir jättekul!

 

Jag är jätteglad att kunna göra denna satsning för fjärde gången med er! Precis som tidigare år ordnar skolledningen vikarie på mina alla andra lektioner för att jag ska kunna vara med Jupiter heltid i två veckor. 

 

Jag är redan igång med förberedelserna tekniskt. En del musik kommer vara förinspelad och en del refränger kommer ha extra röster inspelade i bakgrunden. De av er som tycker mycket om att sjunga är välkomna till musikladan för att spela in de bakgrunder vi behöver till teatern på onsdag 20/5 kl 13-14.

 

Det blir en timme som i skivinspelningsstudio med körpålägg!

 

Detta är en extragrej på Ta-igen-dagarnas onsdag för de som vill.

 

Berätta för mig om du kommer i nyheten på Schoolsoft!

 

/Jonas

 

Önskelista från teaterns fixargrupp:

 

Pingisbollar

”Glamour-tyger”

Vitt tyg/Vita lakan

Lucialinnen

En stor håv (som man kan fånga ett barn i)

Silverkläder

Silvergrejor, t ex julgranskulor, julgransglitter, discokulor, aluminiumfolie, silverspray

Röda högklackade skor

Hinkar

Moppar

Trasor

Rep

Handväska med plånbok

Långa pärlhalsband

 

Meddela på måndag den 25/5 om du har något hemma som du kan ta med.

 

Trevlig helg!

 

/Anna, Camilla, Catrin och Johanna

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.