Jupiter vecka 3

Fair play cup

 

Vi är så stolta över er insats i Fair play cup, Jupiter! Ni gjorde ert bästa och mer kan man inte göra. Ni hade snygga affischer och flaggor, spelade schysst och hejade outtröttligt. En superfin insats. Heja er!

 

 

 

Nils Holgersson

 

Eftersom ni arbetar med Sveriges geografi på SO:n läser vi just nu Nils Holgerssons underbara resa på svenskan. Då Selma Lagerlöfs original från 1906 är något svårläst för dagens fjärdeklassare läser vi Arne Norlins bearbetning från 2017. De första veckorna har vi övat på läsförståelse genom att sammanfatta vår läsning och skriva till Anton Piecks fantastiska illustrationer. Vi har även arbetat med språkriktighet genom att skriva av ett avsnitt ur boken. Dessutom har vi samtalat mycket om innehållet i boken och om vad vi tror att Selma Lagerlöf vill att alla barn som läser boken ska lära sig, utöver Sveriges geografi. Berätta gärna hemma om vad som hänt hittills i boken.

Något som gör mig stolt och glad är att notera vilken skillnad det varit att starta upp arbetet med Nils Holgersson, jämfört med när vi började läsa Sejtes skatt i början av åk 4. Då hade många det kämpigt med att plocka ut det viktigaste, sammanfatta och samtala om läsningen. Nu är det en annan femma! Jag trodde att vi skulle behöva skriva gemensamt till en början men märkte snabbt att det inte behövs då ni klarar det galant på egen hand eller med lite stöttning. Många uttrycker att ni har börjat läsa mer hemma vilket kan spela stor roll för kunskapsutvecklingen. Ni har också verkligen lyssnat, övat och ansträngt er och det är så roligt att se att det har gett resultat. Bra jobbat, Jupiter!        

 

Bildresultat för nils holgersson

 

 

Lämna tillbaka biblioteksböcker

 

Lånetiden på böckerna vi lånat på biblioteket har gått ut (det går för kännedom att låna om tre gånger om du loggar in på dina sidor). Då det är så många olika specialdagar just nu har vi tyvärr svårt att inom kort hitta en tid då vi kan åka till biblioteket. Vi behöver därför be er lämna tillbaka böckerna själva. Säg till mentor om det är svårt att få till återlämning av böcker så försöker vi hjälpa till. 

 

 

Läxor

 

Enligt vår läxpolicy ska läxor och prov alltid finnas på schoolsoft. Det är därför viktigt att hålla utkik där för att kunna planera ditt hemarbete.

Just nu finns läsläxa, matteläxa och engelska glosor utlagda på schoolsoft. 

 

Läsläxan

Läsläxan delas även fortsatt ut på fredagar och lämnas in på torsdagar. Jag ber er föräldrar om hjälp med att se till så att ditt barn har en bok att läsa både hemma och i skolan. Som jag nämnde tidigare är läsning en av de saker som verkligen kan göra stor skillnad för kunskapsutvecklingen. 

 

För elever med läsnedsättning som t ex dyslexi eller koncentrationssvårigheter kan det vara lättare att lyssna på boken samtidigt. I så fall är det en bra idé att se till att ha legimus. Det ordnar ni vårdnadshavare genom att boka ett möte på biblioteket, se länk nedan: 

 

https://bibliotek.varmdo.se/web/arena/legimus

 

Det är bra för alla barn, oavsett läsnivå, att läsa tillsamman med vuxen. Genom att lyssna på när en vuxen läser får barnet höra hur orden uttalas och hur texten kan läsas med intonation och inlevelse. Dessutom har ni chans att samtala om det som händer i boken.

 

Är det kämpigt att läsa allt själv kan man också prova läsa varannan sida eller körläsa (läsa samtidigt). Om det är stort motstånd kring att göra läsläxan får du som vårdnadshavare gärna höra av dig till mig så att vi får prata om hur vi kan samarbeta för att stötta barnet. 

 

 

Utvecklingssamtal

 

Redan nästa vecka smyger utvecklingssamtalen igång. In på schoolsoft och boka om ni inte redan gjort det! Alla elever har under veckan arbetat med egna presentationer inför utvecklingssamtalet. På svenskan har vi pratat om vad man ska tänka på när man håller en muntlig presentation och deltar i samtal.

Måndag den 27/1 utgår mentorstiden med anledning av utvecklingssamtalen, skoldagen börjar alltså den dagen 10.40. Utvecklingssamtalsdagen är onsdagen den 29/1. Då är alla elever lediga och kommer bara in för eventuellt utvecklingssamtal. Klubben är öppen både den 27:e och den 29:e.

 

 

Allaktivitetsdagen

 

Den 30/1 är det allaktivitetsdag för Storgården (åk 4-6). Du kommer inom kort få välja vad du vill göra den dagen.

 

 

Att ta med till skolan

 

Det är några saker som är bra att se till att alltid ha i skolan:

– En bok att läsa i.

– Kläder efter väder då vi är ute flera gånger varje dag oavsett väder. Eftersom vi nu inte har torkskåp att tillgå är det också viktigt med extrakläder att byta till om du blir blöt. 

– Vattenflaska så att du lätt kan dricka om du blir törstig.

Om du vet med dig att du ofta blir hungrig på förmiddagen kan det vara idé att ha med en frukt, grönsak eller smörgås. 

 

 

Vecka 4

 

Röd Grön
Måndag Idrott
Tisdag Glosförhör engelska

Idrott

Onsdag Glosförhör engelska
Torsdag Lämna in läsläxa
Läxförhör matteläxa
Idrott
Lämna in läsläxa

Idrott

Fredag Läsförhör matteläxa

 

Trevlig helg!

/Anna, Camilla, Catrin och Johanna

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.