Jupiter veckobrev v.10

Välkomna tillbaka efter sportlovet, hoppas alla hade det bra!

Det är mycket och roliga saker som händer framöver men först tittar vi tillbaka på vad vi har gjort. Det kan också vara bra att veta att vi varje måndag morgon går igenom veckan och veckobrevet gemensamt i klassen på mentorstimmen. Vi vill att ni går in hemma på helgen och läser så ni är förberedda inför veckan även där hemma.

 

Svenska

Ni har haft i läxa att läsa en bok som är minst 75 sidor lång och fylla i den tid eller de sidor ni har läst i ett läsprotokoll under sportlovet och den här veckan. Många är stolta över hur mycket de har läst och de peppar varandra och är väldigt nyfikna på vad kompisarna har läst. Vi ska skriva bokrecensioner om ett tag (oavsett om man har läst ut boken eller inte kan man skriva en recension) och innan det vill jag att ni tar med er böckerna till skolan, vi ska fota dem så vi minns och kan tipsa varandra om böckerna. Så senast fredag nästa vecka ska boken ha kommit hit till skolan för att fotas. Självklart få ni fortsätta läsa den, ta hem boken direkt igen när den är fotad så är det bara fortsätta.

 

Alla läxor står så klart i schoolsoft som vanligt.

 

Vi har också börjat med en högläsningsbok, Sejtes skatt. Det är en fantasy bok med en äventyrshistoria. Berätta gärna hemma vad den handlar om, jag tänker inte avslöja för mycket här. Några nyckelord är

Oella och Herm   –     Spelemannen i Hermelita     –     Faros     –     Zaraiternas rike   – Sejtes skatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofta börjar eller slutar svensklektionerna med ca 10min där Ayla har högläsning för klassen, det är ett väldigt lugnt och skönt sätt att börja och avsluta en lektion.

Arbetet på lektionerna just nu handlar mest om läsförståelse, vi arbetar i två olika böcker med texter och frågor kopplade till texten. Läsförståelse A och Läsförståelse B. Här är ett exempel på hur det kan se ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eleverna får möta många olika slags texter och frågorna är indelade i tre olika nivåer (grön, gul och röd) Alla arbetar med de gröna frågorna som grund, man går vidare i den takt man själv kan efter det.

 

Det är helt underbar arbetsro och alla jobbar enskilt på ett väldigt fokuserat sätt under dessa lektioner, så skönt!

 

So

Vi ska avsluta projektet “Att leva och bo i Sverige” med ett prov. Innan sportlovet gjorde ni så fantastiskt fina broschyrer om Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här veckan har ni har förberett er i skolan genom att arbeta i grupper med de frågor som kommer på provet. Grupperna diskuterade både frågorna och svaren tillsammans plus att matrisen fanns vid varje fråga som en hjälp. Ju äldre ni blir desto mer kommer prov och uppgifter kopplas till matrisen så vi övar redan nu på hur det kan se ut. Det ska vara en hjälp, inte extra press.

Provet är till för att få öva att delta i en provsituation, hjälpa er med hur man kan förbereda sig inför prov på olika sätt med olika studietekniker och provet är till för att ni ska lyckas, inte för att sätta dit er.

För att plugga till provet har ni nu fått med er ett häfte hem med både frågor och många olika alternativ på svar. Använd häftet när du pluggar så kommer du känna igen frågorna på provet på fredag.

 

 

Vecka 11

Ayla är i Linköping för egna studier tisdag, onsdag, torsdag. Men det är vanliga lektioner på onsdag och torsdag, vi har gått igenom ungefär vad ni kommer att arbeta med så ni känner er förberedda och kan hjälpa vikarien som kommer.

Tisdag 14/3  Schack4an

På tisdag åker hela Jupiter till Globens Annex ihop med tusentals andra fjärdeklassare för att mötas i schack. Alla som spelar bidrar till att samla poäng till klassen – varje spelad match ger 1 p och vunnen match ger 3. Vi satsar i första hand på att göra vårt bästa och ha en spännande dag och i andra hand på att ta oss till riksfinal.

Samling 8.20 vid Lemshaga busshållplats, åter ca 15.00.

Medföljande lärare: Julia, Victor, Malin samt föräldrarna Maria (Vincent W) och Angela (Vanessa).

Ta med: matig matsäck, en frukt, något gott att fika, vattenflaska, mobil (ifall du kommer från gruppen) och gärna en kortlek, ritsaker eller liknande.

Torsdag 16/3 Kängurutävling i matte, i skolan på skoltid.

Fredag 17/3 So prov om Sverige

 

 

Ha en skön helg!

varma hälsningar Ayla, Julia, Malin och Victor

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']