Jupiter veckobrev v. 12

Hej alla Jupiterfamiljer!

Nu har våren äntligen kommit till Lemshaga och det märks på både humör, ork och rastaktiviteter. Vi har längtat efter sol och visst har det kommit lite rolig snö då och då som gett efterlängtat snöskapande och lek men nu verkar solen stanna! Men kraften i skapande och kreativitet ser vi dagligen – några exempel nedan.

 

 

 

Vi har arbetat med luft, lufttryck och flygplan på NO:n och laborerat en hel del – berätta gärna hemma om vad som hände med marschmallowen i vakuumpumpen på bilden ovan. Vi har både självvärderat och lärarbedömt förmågor och kunskaper som eleverna visat. Alla bör ta hem och visa en matris som är lite lättare att förstå texten i än den som finns i schoolsoft. Det som eventuellt glömts i labrapporten eller inte hunnits med kommer vi att beta av kommande vecka muntligt med eleverna var och en. På måndag kollar vi av faktakunskaperna i en quiz.

Just nu jobbar vi med elektricitet i tema “Batterijakten” – fortsätt samla batterier – sista inlämning fredag v.13! Vi undersöker batterier och elektricitet på olika sätt. Se citronbatteriet ovan som tände en diod. Statisk elektricitet jobbar vi med på så sätt att eleverna ska göra “fria laborationer” genom att planera (vad vill jag testa – syfte), genomföra (hur ska jag göra – utförande) och utvärdera (vad hände och varför – resultat och slutsats). De får då gärna ta med egna saker att testa hemifrånen ullsocka eller gosedjur, plaströr, glasburk, en bit folie, en svart filt, pingisboll eller något liknande kan vara kul att testa. Se gärna filmklippet http://urskola.se/Produkter/195368-Testa!-Statisk-elektricitet igen för tips.

I matte har vi arbetat med symmetri på olika sätt – i läxor som både från naturen, digitalt och med papper och penna blev riktiga konstverk! På lektionerna tränar vi längd, omkrets och area och eget ansvar i form av att följa en planering av färdighetsträning. Vi kämpar med att kämpa – träning krävs för kunskap som ska sitta djupt.

På förekommen anledning – flera Jupiterbarn har setts gå längs Ingarövägen i solen! Bilarna håller ofta mer än 70km/h. Välj buss, gångvägen bakom skolan eller gå längs skogen på andra sidan diket- tänk på trafiken! Fina gänget nedan är vi rädda om!

Kommande:

Onsdag 29/3 Skolbio  Rainbow – en hjärtevärmande indisk saga där verklighet och magi går som bror och syster. Vi äter lite tidigare lunch och tar bussen 11.39, åter ca 14.30.

v. 15 10 – 17/4 Påsklov

27-28/4 Lägerskola inbokad på Lemshaga Scoutstuga. Vad vi ska göra och äta kommer vi att planera tillsammans på mentorstiden framöver. Mer info till föräldrar skickas via mejl.

Med önskan om en bra vecka – och hoppas ni kom ihåg att uppmärksamma Earth Hour lördag kväll!

/Jupiterteamet Ayla, Julia, Victor och Malin

43 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']