Jupiter veckobrev v.16

Hej alla fina i Jupiter,

Varmt välkomna tillbaka till skolan efter påsklovet. Det är så härligt att så många av er nu är tillbaka. Vi hoppas att vi nästa vecka är alla igen.

Fortfarande följer vi folkhälsomyndigheternas restriktioner och är hemma vid minsta förkylningssymtom. Vi har även förändrat placering i klassrummet för att sprida ut oss så mycket som möjligt. Vi städar bord och handtag varje dag. Vi har även gjort om i matsalen vilket ni kan läsa om i rektorernas utskick på school soft tidigare under veckan. Nu hoppas vi bara att vi håller oss friska.

Kunskaper:

Ma – Vinklar

Den här veckan har vi startat upp ett nytt kapitel där fokus kommer vara:

  • räta, spetsiga och trubbiga vinklar
  • mäta och jämföra storleken på vinklar
  • symmetri och symmetrilinjer
  • beskriva, jämföra och rita tvådimensionella former
  • beskriva, jämföra och konstruera tredimensionella former.

Ny LPP ligger ute på hemsidan för er som vill titta vad som ska göras under de kommande tre veckorna.

Under veckan har vi jämfört olika vinklars storlek för att kunna bestämma om de är räta-, spetsiga- eller trubbiga vinklar. Vi har även kontrollerat vinklarnas storlek med gradskiva och vinkelhake. Det har varit lite klurigt för många att förstå hur man ska använda sig av gradskivan för att kunna mäta av vinkeln.

Vilka olika vinklar visar saxarna?
Kan du uppskatta hur många grader de visar?

 

Föra att öva på att hitta olika vinkar som är räta, spetsiga och trubbiga fick eleverna gå runt i klassrummet för att försöka skapa eller hitta vinklarna i rummet. Vi dokumenterar våra resultat i vår ”Mattelogg”.

 

Vi har även fått skapa olika vinklar för att sedan mäta med en gradskiva. Vi upptäckte då att det var väldigt viktigt att vi fick vinkelnspetsen i mitten av vår gradskiva samt att ett av vinkelbenen behöver vara på noll. för att vi sedan ska kunna läsa graderna vid det andra vinkelbenet.

  

Vi har även pratat om hur vi kan ta reda på olika vinklars storlek utan att behöva använda oss av gradskivan om vi vet några av triangelns eller cirkelns tårtbitar. Detta då vi alltid vet att summan av triangelns tre vinklar ska bli totalt 180° och summan av alla tårtbitar i en cirkel ska bli 360°.

Under halvklasserna har vi arbetat vidare med enheterna som vi hade i läxa till denna vecka.

Innan lovet så var vi med i Kangurutävlingen som hålls av NCM varje år där mattekluringar står i centrum. I tisdags presenterades en i varje klass som fått högst resultat. Det var Maja i Jupiter röd och Hugo K i Jupiter grön som med nästan alla rätt vann tävlingen i Jupiter. Grattis till er båda som självklart fick ett litet pris i form av ”mattekluringar” såklart 🙂 Det var många som hade klurat väldigt bra och självklart fick alla ett diplom för goda resultat.

Skola hem:

Teaterprojekt i Jupiter

Vid höstens föräldramöte pratade vi om ett teaterprojekt som är tänkt att starta under de två sista veckorna på terminen. Teatern var tänk att spelas upp för er föräldrar i slutet av terminen men pga rådande omständigheter så är det fortfarande inte helt klart när denna föreställning kommer ske men troligen kommer en inspelning göras i Juni och därefter kommer vi att bjuda in till föräldraföreställning i augusti. Vi har under veckan berättat för eleverna att vi kommer genomföra teaterprojektet och att första träffen tillsammans med Lisa och Jonas kommer att genomföras nästa fredag under lektionerna innan lunch. Vi kommer under fredagen få höra hur vi tillsammans kommer bygga teaterns olika delar som ljud och ljus, kostym, scenbygge samt skådespelare. Vi får även ta del av manus samt få testa att stå på scen. Under eftermiddagen kommer därefter eleverna få önska på vilket sätt de vill delta i teatern.

Distansundervisning

För att få distansundervisning behöver du som elev göra de uppgifter som finns för lektionen på Classroom och lämna in dessa till undervisande lärare. Självklart så behöver du inte anmäla dig för distansundervisning om du är för sjuk. Distansundervisning är för de elever som känner att de har lättare symptom och kan fortsätta sina studier hemma. När du är tillbaka i skolan igen får du på egen hand under läxläsning eller egna studier efter skolan ta igen de uppgifter du missat. Allt finns då samlat på Classroom.

Nästa vecka v. 17:

måndag: mentorstimme/kör
tisdag:
onsdag:
torsdag:
fredag: 8.20-8.40 Samling i klassrummet, 8.40-11.30 Uppstart av teaterprojekt med Lisa och Jonas

Blänkare:

v.22-23

Måndag – fredag 8.20-14.00 Teaterprojektet genomförs.

Tack för den här vecka,

Anna,  Camilla, Catrin och Johanna