Jupiter veckobrev v.19

Hej alla Jupiterfamiljer!

Studiebesök Naturhistoriska

Förra veckan avslutade vi med ett lärorikt och trevligt besök på Naturhistoriska riksmuseet med uppdrag om människokroppen i deras nya utställning “Djuret människan”. Museipedagogen Katarina låter hälsa att barnen var mycket duktiga, bra på att resonera och visa intresse och är tacksam för den utvärdering vi gjorde. Toppentrevligt att ha med Jupiter på studiebesök!

Skolans dag i onsdags blev omväxlande och lyckad med “Är du lika smart som en fjärdeklassare-kahoot” där Jupiterbarnen visade att de kan det vi jobbat med mycket bra men att några föräldrar/syskon nog skulle klara av årskurs fyra igen 🙂 Jupiter läste även engelsk litteratur och bokpratade på engelska och dribblade med recept i matte. Mars sålde gott sockrigt fika och vi spanade lite extra eftersom det uppdraget blir vårt nästa år. Tellus hälsar att alla är fantastiska hjältar som var med och ordnade så att 1000 barn fick energi för dagen! Totalt blev det över 11 000kr som samlades in till UNICEFs projekt i Sydsudan.

Bråkig matematik med recept och bakning.

På torsdagen som händelsevis var “Chokladbollens dag” fortsatte vi övningen med recept med att kontrollräkna recept, mäta upp mängder – hur tar man t.ex ¾ dl?, baka, fördela deg lika och rättvist – praktisk bråkträning på många sätt. Sedan diskade vi noga. Städa-delen har blivit mycket bättre under terminen! Nu har vi dessutom ett lager av “fredagsmysbollar” i frysen 🙂 Flera elever också har lämnat in sina bråkiga fruktsalladläxor med bildbevis på god kökskunskap. En bra färdighetsträning att göra hemma är att vid gemensam matlagning eller bakning prata tillsammans om receptet – att kunna dubbla och halvera mängden när det är olika enheter och storleksmått är bra värdefull kunskap.

Koppla lampsladd – praktisk elsäkerhet

På NOTk pratar vi just nu om elsäkerhet och tränar den praktiskt med att koppla lampsladdar. Tack till alla som bidragit med utlån av verktyg och extra tack för bidrag av kabel.

Trä- och metallslöjd

Flera elever har byggt fantastiskt välbyggda modeller av vattenhjul på slöjden. Teknik och slöjd i en lyckad kombination. Här ser ni ett exempel med fullt rörliga delar.

Kommande vecka:

Måndag 15/5 Studiedag – eleverna lediga, fritids öppet

Torsdag 18/5 Barnbytardag – skolans nya elever är på besök, och vi i Jupiter byter klassrum till Villan eller skogen på förmiddagen.

 

Hälsning från Mellangården:

 

“Vi har fått nya vänner från Malawi!

Elever på Pluto, Neptunus och Klubben har tagit emot de första breven.

Barnhemmet, där våra brevvänner bor, har ett stort behov av underlakan, långa kjolar, shorts, nattlinnen och pyjamas (5-16 år). Om detta är något som ni har möjlighet att bidra med så tar vi gärna emot detta på Pluto under april/maj. Det går bra att lämna dessa i den blå IKEA-kassen som hänger vid krokarna i hallen, om vi inte är på plats.

Christina, som arbetar på barnhemmet, kommer att komma till oss och berätta om barnhemmet. Då hon åker tillbaka till Malawi kommer hon att ta med sig våra brev och de kläder och lakan vi tillsammans har samlat ihop.”

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Veckobrev']