Jupiter veckobrev v.45

Hej   Jupiter!

Nu är vi tillbaka efter höstlovet och halva terminen har gått. Bilderna ovanför är från dagens mentorstid då hela Jupiter tillsammans gick till utsiktsplatsen och ritade naturbilder över utsikten. Det var härligt att ta en promenad i solen i dagsljus tillsammans.

Den 11.11 firade vi att Lemshaga Akademi fått Grön Flagg igen. Vi tittade tillsammans på Grön Flagg galan i Musikladan med hela Jupiter där vår musiklärare Jonas deltog tillsammans med 10 kör Tellus-elever. Kl 11.11 hissades Grön Flagg flaggan på skolgården.

Vi är med i Grön Flagg! 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=64UV98rj9Fg

Att gå på en Grön Flagg-skola ska ge eleverna en känsla av att ta ansvar för sin framtid och en hållbar utveckling. Det ska utrusta eleverna med en kunskap, ett engagemang och en vilja att bidra till förändringar och möjligheter till att göra skillnad på riktigt. Elevernas handlingskompetens kan få ringar på vattnet och spridas vidare till den egna familjen och närsamhället. Grön Flagg är ett unikt lärandeprogram med certifiering inom hållbar utveckling.  Kopplingar till läroplanen och de Globala målen i Grön Flagg-arbetet är direkt kopplat till läroplanen (Lgr 11). Det tydliggör hur arbetet kan bidra till elevernas utveckling, lärande, ansvar och inflytande.

 

Vad händer i de olika skolämnena ?

Flera av ämnena har startat nya arbetsområden, i SO har Krister börjat med Historia och inlett med Vikingatiden. I NO börjar vi med Fysik och Rymden. Uppgifterna vi arbetar med kommer att finnas på Google Classroom.
I matematik är det prov  på tisdag v. 47 och Sofia finns tillgänglig  för extra hjälp inför matematikprovet i Jupiter röds klassrum torsdag 18/11 kl. 14:30-15:00 (sedan tar den ordinarie läxhjälpen vid), fredag 19/11 kl. 14:30-15:30 och måndag 21/11 15:15-16:15 .
Jupiter kommer att delta i Schackfyran och eleverna har börjat träna.
I svenska har vi börjat läsa två nya böcker, Sejtes skatt som alla ska läsa och vi tillsammans har boksamtal i klassrummet om. Eleverna får lästid i klassrummet men ibland kommer de få läsläxa. De kommer att få ett lässchema och jag vill att vi är på samma ställe i boken allihop inför boksamtalet.
Jag läser högläsning ur hjärtats hemlighet efter varje kapitel så får eleverna frågor ,på raderna, mellan raderna och bakom raderna som de svarar skriftligt på.
Den här veckan har Cecilia beskrivit innehållet i en engelskalektion.
Engelska-Bild- Normkreativitet
I torsdags fick båda grupperna ha en inspirerande engelsk-bild-lektion.
Vi tittade på en video med en engelsk konstnär/designer som berättade om sitt liv. Shantell Martin, som växte upp i östra London pratar om identitet, utanförskap, möjligheter och kreativitet.
Innan vi tittade på videon gick jag (Cissi) igenom ord och begrepp eftersom filmen var på engelska. Ord kopplade till videon är glosor till nästa vecka:
drawing       teckning

identity        identitet
distance       distans
explore        utforska
imagination  fantasi
outsider        utomstående
siblings         syskon
racist            rasist

Shantell berättar personligt om ”how drawing can set you free”.
Eleverna fick göra sina egna teckningar på stora vita papper med svart tusch.
Alla fick börja med att bara göra linjer helt oplanerat och sedan se vart de leder.
“Man kan inte göra fel, man följer bara sin inspiration”.
“Who are you?”
“Let the line lead the way… Let go… Freedom…”
Nästa gång kommer eleverna få skriva om sin bild på engelska. ”Who am I?”
Det ska bli spännande att få läsa dessa texter…

Hallen

Det vore toppen om ni kunde se över era barns kläder i kapprummet. Snart kommer säsongen för täckbyxor, vantar och mössor och vi blir jätteglada om alla barn har en tygkasse där de kan lägga sina extrakläder vantar och mössor. Vi vill gärna slippa en enda röra av kläder på golvet, kläder tappas lätt bort eller blandas ihop annars.

Trevlig helg

Agneta, Karin, Krister, Ulrika och Åsa

 

En kommentar

  • Jessica+Erbacke säger:

    Tack, så kul att läsa om allt spännande ni gör med våra barn
    Ha en fin helg från Jessica Och William

Kommenteringen är stängd.