Jupiter veckobrev v 49

Hej alla Jupiterelever

Kan ni tänka er, det är bara knappt två veckor kvar på denna termin. Det vi har hunnit med under veckan är:

 

Är det rättvist?

Under veckan har vi också pratat om rättvisa. Vad är rättvist och vad är inte rättvist? Vi har hört att det ibland frågas ”varför får den men inte jag…” Vi pratade om våra hjälpmedel som finns tillgängliga i klassrummet. Varför används dem? För att komma in på detta ämne började vi med att titta på två olika bilder för att just diskutera rättvisa. Är det alltid rättvisa när alla får exakt samma? eller…

 Uppgiften som djuren får är att eftersom det ska vara ett rättvist urval ska alla göra samma uppgift, att klättra upp i trädet. Vi diskuterade om detta var rättvist. Alla ska ju göra samma sak, det borde ju vara rättvist, eller… Eleverna var rörande överens om att det inte alls var en rättvis uppgift och att gubben behövde ändra den. De kunde bara genomföra den om de samarbetade men alla skulle ändå inte klara av den. Eleverna resonerade vidare om att de inte har samma förutsättningar och att de inte är anpassade för att kunna göra lika uppgifter. De ville att gubben skulle ändra uppgifterna så alla kunde får göra utifrån vad de kunde.

Vi gick vidare med en ny bild för att diskutera rättvisa.

 Här diskuterade vi igen om bilden var rättvis. Alla elever svarade nej. Vi funderade vidare på varför det inte var det. Alla hade ju fått exakt lika mycket. Elevernas tankar var att den långa borde dela med sig till den korta för att den korta skulle kunna få se, den långa såg ju ändå. Eleverna upplevde bilderna orättvisa och att det inte kan vara rättvist om alla ska få exakt likadant. Ett citat från en elev satte tydligt ord på vad klassen hade för tankar ”Det är inte rättvist fast alla ha lika, exakt samma. Blir det lite olika får alla samma chans”.  

Efter bilderna gick vi tillbaka igen och pratade om klassen. Var det då orättvist att en elev stod på en balansbräda när den skrev, att en elev behövde ett läskort, att en elev fick sitta utanför i grupprummet men inte just jag. Alla elever lovade att de skulle tänka på detta med rättvisa när det upplevdes som orättvist att en elev fick/får göra något som inte just jag får.

Svenska

Vi har under denna vecka nästan helt blivit klar med vår blomma. Vi har skrivit en faktatext kring en valfri blomma. Vi har bland annat berättat om var den finns, storleken på blomman, art men också om det varit något speciellt med blomman. Vi har hittat blommor som vi kan äta (viol), sådana som är giftiga för djur (lupiner). Men vi har också fått reda på att blommor kan betyda något som att rosen står för kärlek. Detta har vi gjort i vårt område kring Carl von Linné där vi nu fick vara honom och upptäcka och skriva om en blomma.

NO

I NO har vi fortsatt kring området träd. Vi har fått lära oss om det äldsta trädet i världen, en gammal gran som faktiskt ligger i Sverige, i Dalarna i Fulufjällets nationalpark. Trädet är faktiskt så gammalt som över 9500 år! Vi har pratat om hur träden växer, på bredden och höjden och att det är genom fotosyntesen. Vi har precis börjat området men vi har redan skriva och antecknat massor!

Lucia

Vi har blivit uppmärksammade på att det har funnits flera olika tider angående Lucia och det har varit lite snurrigt om vilken tid som gäller. Här är den uppdaterade informationen som gäller. Vi firar Lucia här på Lemshaga i amfiteatern. Lucia börjar kl 8:00 så se till att vara i tid. Vi träffas alla i Amfiteatern och vi sitter tillsammans i Jupiter. Ta gärna med ett underlag eller något att sitta på och klä er varmt. Vi kommer att sitta utomhus och titta på luciatåget. Ni som är med i kören har andra tider. Ni ska träffa Jonas redan kl 7:00 i musikladan. Alla föräldrar är välkomna att titta på vårt fina luciatåg. Ni är välkomna att delta men ståendes runt Amfiteatern.

Sista veckan

Sista veckan har vi ”vanliga” lektioner under måndagen och tisdagen. På onsdagen går vi efter schema (8:20-14:30) men vi har inte vanliga regelrätta lektioner. Vi är tillsammans med hela Jupiter. Vi äter också Lemshagas julbord denna dag. Under torsdagen kommer vi att vara tillsammans hela dagen. Vi börjar 8:20 men slutar redan kl 14:00 denna dag. Detta då vi ska hinna ta oss till skolavslutningen som är i Gustavsbergs kyrka som börjar kl 16:00. Vi vill påminna alla föräldrar att gå in på Schoosloft och anmäla om ert barn ska åka med oss från skolan till kyrkan och avslutningen eller om de tar sig dit själva.

Ha en trevlig helg
Önskar Krister, Camilla, Ayla och Marie

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.