Jupiters veckobrev v. 2

Hej alla i Jupiter,

Varmt välkommen tillbaka efter jullovet och lite extra välkommen är såklart vår nya kompis Ferdinand som har börjat hos oss i Jupiter grön. Vi välkomnar även vår nya engelskalärare Maria som äntligen har kommit. Som vi har längtat!

Skola hem
Brev från Maria:
Hej alla elever och föräldrar i Jupiter!
Jag är den nya engelskaläraren och kommer att ha all engelskundervisning i fortsättningen.
För kommande veckor kommer eleverna att få sammanlagt 10 ord och en sida i Textbook som läxa att öva på hemma.
Jupiter grön kommer att ha onsdag-onsdag.
Jupiter röd kommer att ha tisdag-tisdag.
Tveka inte att höra av er om ni har några frågor gällande detta!
Kunskaper

Ma – Bråk

Den här veckan har vi gjort de sista lektionerna i kapitel 4. Vi har här övat på att kunna beräkna en del av ett antal, exempelvis en fjärdedel av 12.

Vi har funderat kring hur vi kan ta reda på hur många det finns i varje del genom att dividera antalet med antal delar för att få reda på hur många det finns i varje del. Vi har därefter multiplicerat antal delar med hur många det var i varje del. Nedan ser ni två av de uppgifter vi har mött tillsammans.

   

 

Matteläxa: Varje vecka under torsdagen kommer det att finnas en matteläxa på school soft som kommer bestå av ett fåtal uppgifter på nok.se eller frågeställningar som eleverna ska kunna svara på. Det kommer även vara en lite svårare uppgift som man kan göra om man vill. Läxan behöver inte lämnas in utan kommer att testas under kommande torsdag för Jupiter röd och fredag för Jupiter grön. Det blir som ett glosförhör med mattetal. Detta görs genom att eleven kommer få ca fyra uppgifter att lösa under ca 15 minuter. Detta är en kort avstämning för att se att eleverna har befäst det vi arbetat med under veckan. Som vanlig kommer vi att göra en lite längre avstämning på allt som tagits upp under kapitlet i slutet av varje kapitel.

No – Fysik ljus.

Innan vi lämnar staden med alla våra hus tittar vi just nu lite närmare på hur våra lampors ljus sprids i rummet. Alla eleverna har under veckan fått börja fundera kring vad de vet om ljus samt vad de skulle vilja ta reda på mer om ljus.

Det eleverna sa sig veta var många olika saker, bland annat olika typer av ljuskällor som lampor solen eld och ljus. De pratade även om att ljuset var något som var väldigt snabbt.

De önskade bland annat vet mer om exakt hur snabbt ljuset färdas, hur månen kan lysa, vad ljus egentligen är, hur vi ser färger och hur vi kan se regnbågen alla färger.

Utifrån alla elevernas frågor så ska vi nu tillsammans försöka ta reda på hur ljus fungerar.

Vi började därför med att titta på ett avsnitt av Gnomens guide till fysiken. Under filmen fick eleverna i röd som har haft flera no lektioner denna vecka skriva ned fakta som hen kunde höra. Tillsammans fick vi massor av tankar att skriva ned. Självklart kommer även grön få ta del av filmen under nästa vecka.

      

När jag presenterade projektet för eleverna pratade vi även om vad som står i kursplanen för att få syn på vad behöver titta lite extra på.

Centralt innehåll från kursplanen:

Fysiken och vardagslivet,
Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

Fysiken och världsbilden,
Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Fysikens metoder och arbetssätt,
Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Skola hem

Nästa vecka:

Fair play cup 16/1-19:

Nästa vecka kommer eleverna i Storgården under torsdagen den 16/1 vara med och spela en innebandy cup som Lemshaga kallar ”Fair play cup” Eleverna delas upp i olika lag för att möta varandra. Matcherna är 7 minuter långa och alla elever kommer möta alla lag. 14:20 avslutas dagen med en prisutdelning. Dagen är en schemabrytande dag och kommer mellan matcherna fortsätta med idrottstema. Eleverna vinner pris utifrån hur många mål de får samt hur laget visat laganda både på planen och som hejarklack.

Måndag: Eleverna påbörjar arbetet inför utvecklingssamtalet.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Fair play cup
Fredag:

Utvecklingssamtal:

Under fredagen kommer utvecklings samtalstider läggas ut för de som önskar ett samtal med oss mentorer.

Blänkare:
27/9 Utvecklingssamtal 8.00-10.30 (Klubben öppen för de elever som anmält sig)
29/1 Utvecklingssamtalsdag 8.00-17.00 (Klubben öppen för de elever som anmält sig)
30/1 Allaktivitetsdag, eleverna kommer få välja aktiviteter under måndag 13/1

18/3 Lemshagas inspirationsmässa: Inbjudan inspiratörer 2020

Tack för den här veckan,

Jupiters pedagoger

Skriven av elev i Jupiter röd.

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.