Jupiters veckobrev v 42

Hej alla Jupiterfamiljer!

Nu börjar vi närma oss det efterlängtade höstlovet med stormsteg…

Som ni märker blir det olika fokus under våra veckobrev. Den här veckan är det jag (Cissi) som berättar lite mer om våra engelsklektioner och våra hundra språk.

 

 

Hundra språk

För mig som lärare och ateljerista är det viktigt att variera uttrycksformerna. Vår skola har en stor tilltro till de olika ”språken” och uttryckssätten som vi människor behöver ha både för att lära oss saker, bearbeta och uttrycka oss. Lemshaga vill vara en skola med ett kreativt lärande (som förändrar världen).


Tilltro och trygghet

Det är viktigt att ha en  tilltro till sig själv och sina förmågor. Det krävs mod och koncentration för att vilja och orka lära sig nya saker. Om man har kompisar och lärare som stöttar tror jag att det går så mycket lättare. Positiva kommentarer och uppåtpuffar är något som vi arbetade mycket med under åren på Mellangården – och som fortfarande är så grundläggande för vår trygghet och frihet att vara oss själva. På engelsklektionerna kan det handla om att våga uttrycka sig, fastän man kanske inte känner sig helt säker på varken ordval eller uttal. Att få vara i en tillåtande miljö, där ingen ger kommentarer eller miner om man råkar göra fel.
Man behöver inte alltid vara bäst, vi lär oss tillsammans. Alla kan bidra till varandras lärande. Jag delar gärna med mig av egna misstag, men också mina styrkor. Jag tror t ex att vi genom lekar och olika övningar kan ”lura oss själva” att våga lite mer.

 

Muntlig interaktion
Färgformerna

Jag använder ofta några klippta/rivna färgformer för att sätta igång samtalsövningar med gruppen. Vi har tittat på former utifrån ”This is” och ”That is”. Under veckans lektion fick eleverna fundera över vilken form som påminde om ”Loneliness” and ”Friendship”. De behövde också ge belägg för varför ”What makes you say that?”

 

 

Memoryspel
Under torsdagens lektion fick eleverna varsin bild från The Grammar Company. De skulle gå runt och presentera sina bilder för varandra utan att visa dem. De skulle använda sig av meningarna ”There is” eller ”There are”. Vi samlades i ring på mattan för att presentera våra ”par”.

 

 

Efter en samling eller lek brukar vi ofta avsluta med leken ”Pop”. Ett annat populärt inslag på torsdagarna kan vara massage (på engelska förstås).

 

Skriftlig interaktion

Politeness
I engelsktalande länder är det mycket viktigt att vara artig. Det har vi fokuserat på de senaste veckorna. Varje lektion frågar vi varandra: How are you today? Vi har även skrivit positiva och artiga fraser i vår gyllene låda…

 

 

 

Hörförståelse

På onsdagarna brukar vi lyssna på ett nytt kapitel om Peter och hans familj som har flyttat från Stockholm till London. Det gör vi genom det digitala läromedlet på ne.se. Den när veckan handlade det om Peters nya rum och hans tapet med olika planeter. Vi fick också lära oss mer om universum. De som vill kan läsa texten hemma när ni tränar på glosorna. Den är bifogad i school soft där engelskläxan finns. (Nyheter, Engelskläxa v 42 till 43)


Musikprojekt

Efter lovet kommer vi att starta upp ett litet musikprojekt i Jupiter under engelsklektionerna. Jag önskar att alla elever har valt en låt på engelska som de kan berätta för mig om efter lovet. Uppgifterna gör vi i skolan, men om ni vill får ni gärna hjälpa era barn hemma att komma på en låt och kanske ge tips om var de hittar bra information på nätet, eller i bok/tidning.

Glosläxan

Det är så roligt att se hur duktiga eleverna är på att stava sina glosor.
Tack för att ni stöttar era barn där hemma!


Hemlig kompis

Under förra veckan fick alla elever en hemlig kompis som de skulle vara extra snälla mot – i smyg. För att förvirra kompisarna gällde det att vara extra snäll mot alla. Flera elever har fått hemliga meddelanden eller små presenter i sina lådor.

 


Vi kommer att utvärdera Hemlig kompis på tisdag nästa vecka, under mentorstiden.

 

Idrottshälsning från Gottis

Här kommer några bilder från veckan orientering. Nästa vecka blir det idrott inomhus.

 

Info från klassföräldrarna

Vi har beställt ljus och saffran som barnen kan sälja fram till jul för att få in pengar till klasskassan. Ett mail om detta gick ut 12 oktober. Om du inte fått mailet kan du kontakta Ann-Charlotte Söderberg eller Ann-Sofie Jalvén, se kontaktuppgifter på Schoolsoft.


Kommande datum och aktiviteter:

V. 43
Fredag 23/10. Geografiprov. Mer info finns på classroom.

V.44 Höstlov

Trevlig helg!

Cissi, Åsa, Andreas och Miche

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.