Jupiters veckobrev v.46

Hej alla härliga Jupiter elever och föräldrar,

Nu är hösten här och det börjar bli lite kyligare på morgonen vilket gör att vi har erbjudit alla Jupiter elever att komma in kl 8.00 till klassrummet vilket vi kommer fortsätta med så länge det fungerar. Något som har varit fantastiskt härligt att kunna erbjuda då alla som valt att kommit in har visat stor respekt för sina kompisar i klassrummet. Här får eleverna välja på att göra Vektor ett spel som tränar matematikförståelse och arbetsminne eller läsa ur den bok eleven lånat på biblioteket under förra veckan.

Elevinflytande

Raster

Den här veckan har det hänt mycket ute på gården. Eleverna har spelat tennis, bandy, pingis hoppat hopprep, gungat och spelat fotboll. Vi är nu igång med vårt nya rastsystem på Storgården där alla elever hjälps åt för att sakerna ska finnas kvar i lådan. Men även för att få fler saker till lådan. Tillsammans hjälps eleverna nämligen åt för att samla poäng för att få fler leksaker. Varje fredag räknas alla saker i lådan och om allt är kvar så får Storgårdens elever poäng som tillslut blir nya saker.

Eleverna är så glada och duktiga på att få detta att fungera. Våra kamratstödjare som har påbörjat arbetet som rastvärdar har både öppnat och låst lådan och håller koll på att allt finns på plats. Fråga gärna hemma så kan säkert ditt barn berätta lite mer (eller läs i förra veckobrevet så står det lite mer).

Kunskaper

Matematik:

Den här veckan har vi dividerat tillsammans. Då talen nu har blivit något större vilket gör det lite mer krångligare att räkna ut så har vi samtalat om en ny metod. Metoden går ut på att vi delar upp täljaren i mindre delar för att vi lättare ska kunna dividera. För att sedan addera de två kvoterna.

 

Om ni vill öva mer med er barn hemma på division har eleverna nu fått inloggning till Singma extrauppgifter. Här kan eleven själv jobba vidare med liknande uppgifter som vi arbetat med på lektionen. Hur du loggar in på nok.se hittar ni på Classroom, Matematik i Jupiter.

Vi har även under veckan övat på multiplikationstabellerna genom nomp samt genom sten sax påse leken som förvandlades till 1, 2, 3 visa upp ett antal fingrar. Kompisarnas två olika tal (fingrar) multipliceras och eleverna säger talet högt så fort som möjligt. Kanske en lek att leka vidare med hemma för att befästa tabellerna om de ännu inte riktigt sitter.

Under nästa vecka på onsdag så genomför eleverna Kunskapsloggen som är en avstämning för kapitel 3 – Multiplikation och division. Därefter så kommer vi om ca 2 veckor göra ett matteprov för alla tre kapitel. För att öva inför detta kan man titta på nok.se för att minnas vad vi gjort samt i sin mattelogg som eleverna har skrivit ned anteckningar från lektionerna.

Kunskapsloggen tar upp följande:
Varför är det bra att kunna multiplikationstabellerna 1-10?
Vad är en ”talfamilj” hur hänger multiplikation och division ihop?
Hur kan jag kontrollera min division med multiplikation?
Hur gör vi när vi multiplicerar och dividerar med 10 och 100?
Hur gör vi när vi dividerar 48 med 3?
Hur hänger division och multiplikation ihop?
Vad betyder division med rest?

Engelska – Have eller has got?

I engelskan har vi avslutat kapitel 10 där vi övade på språkregeln kring ”have” och ”has”. Vi har börjat med kapitel 11 som handlar om sporter och veckodagar. Fokus på frågan ”Do you like?” samt att svara i hela meningar. ”Yes, I do” eller ”No, I do not”.
Glosläxa finns på Schoolsoft. Jupiter röd har läxförhör på tisdagar och Jupiter grön har läxförhör på onsdagar. Det går att öva glosorna på glosor.eu för de som vill. Sök efter ”Lemshaga Jupiter v.47”. Du behöver inte logga in.
Skola hem

So – Yrken

Just nu pratar vi bland annat om vilka yrken som finns. Vi har därför börjat bjuda in er föräldrar att berätta om just ert yrke. Om du skulle vilja komma till oss i Jupiter och berätta så får du gärna ta kontakt med Fredrik fredrik.pettersson@lemshaga.se . Därefter får du komma och berätta i ca 15 minuter under en av våra SO lektioner.

Läxhjälpen – pluggstuga

Glöm inte bort tisdagar och torsdagar för att plugga tillsammans med Krister. Tiden är alltid 15.30-16.30. Här kan du jobba med uppgifter som du inte hunnit färdigt med eller om du har varit borta från skolan någon dag under veckan. Du får självklart även jobba inför prov eller på dina engelska glosor.

Nästa vecka:

Måndag: Jupiter grön idrott
Tisdag: Jupiter röd idrott
Onsdag:Ma Kunskapsloggen kapitel 3
Torsdag: Jupiter röd och grön idrott
Fredag: Besök av Jonas från Schackfyran för Jupiter röd och grön.

Schackfyran

Under fredagen får vi besök av Jonas som ska berätta för oss om Schackfyran samt ge oss strategier för att tillsammans kunna göra detta så bra som möjligt.

Jullov på Klubben

Nu är det dags att göra er anmälan inför Jullovet.

Vi önskar att ni skriver Närvaro i kommentarsfältet samt skriver in aktuella tider om ni är i behov av Fritidsomsorg alt. att ni tar bort tider samt skriver Ledig i kommentarsfältet om ni är lediga.

Dessa datum är fritids/klubben ÖPPET kring jul, och då önskar vi att ni fyller i en korrekt anmälan:

20 December
23 December (Stänger 15.00 pga dag före Julafton)
2 Januari
3 Januari

Dessa datum är fritids/klubben STÄNGT: (samt alla röda dagar och aftonar)

27 December
30 December
7 Januari (pga. planeringsdag)

Vi vill ha din anmälan senast 24/11 för att kunna bemanna korrekt.

Hälsningar Fritids och Klubben

Blänkare:

28/11 Fatimas resa – En interaktiv föreställning där publiken styr utgången.

Tack för den här veckan,

Jupiters pedagoger

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.