Jupiters veckobrev v.48

Hej alla fina Jupiter,

Med stormsteg tar vi oss mot jullovet nu börjar nedräkningen fram till jul. Vi hoppas att alla har gjort sin anmälan till Klubben ang ert barns ledighet så att de kan planera sin verksamhet.

Normer och värden:

Sv – Fatimas resa

Fatimas resa, kanske den bästa teater som vi i Jupiter fått se under våra år i skolan. Skådespelarna fängslade eleverna och fick många att leva sig in i vad karaktären Fatima ville ge oss. Många känslor kom upp och det var härligt att se hur eleverna vågade vara med i föreställningen och visa känslor.

Vi fick under föreställningen möta eleven Fatima som berättade om hennes första skolvecka efter sommarlovet. Fatima berättade om hur hennes bästa vän förändrats under sommarlovet och hur hon helt plötsligt stängde ute Fatima. Fatima blev osäker på sig själv och ville nu försöka ”passa in” hon vill bli som bästisen. Tyvärr så viste hon inte hur hon skulle göra detta något som gjorde att började tappa kontakten med sin andra kompis genom att stänga ute honom på olika sätt. Vi fick under föreställningen höra hur hennes inre röster försöker hjälpa henne på vägen men kanske var deras förslag inte alltid så bra. Fatima tvingade sig själv att tuffa till sig både med kläder och smink. Hon ville till varje pris bli accepterad, något som till och med gjorde att hon ljög om att hon under sommaren lärt känna Bianca Ingrosso. Då hon hittade på att hon under sommarlovet fått följa med hennes mamma utomlands till hennes nya kille. Plötsligt hade hon bjudit in hela gänget till mammans nya killes hus med pool och vännerna lovades få träffa Bianca. För några kompisar verkade detta inte stämma utan de börjad nu skrivas på sociala medier om hur Fatima ljuger och hur dum hon är. Fatima känner nu att hon måste fly. Hon börjar packa sin väska. Det är nu kommer hennes pappa kommer in och vi får möjlighet till att hjälpa Fatima att reda ut allt med kompisarna. Detta gör vi genom att skådespelarna frågar oss vad Fatima ska göra.

Fatimas resa kommer nu fortsätta sin resa bland oss i Jupiter, vi kommer diskutera och reflektera kring det vi fått se. Detta för att kunna se vad vi kan lära av Fatima och hur vi kan bli ännu bättre kompisar i klassen och på sociala medier.

Kunskaper:

Matematik – Bråk

Den här veckan har vi börjat nosa på bråk inom matematiken. Frågor som vi har börjat diskutera tillsammans har varit. Vad är bråk? Hur kan vi dela upp våra delar? Behöver alla delar vara lika stora? Kan siffrorna i ett bråk förändras även om bilden inte förändras? Hur kan jag lägga ihop två bråktal för att få en hel?

Under lektionen fick eleverna själva testa hur de kunde vika ett papper för att få olika typer av tal i bråkform. Vi fick praktiskt testa hur delarna alltid är lika stora. Ibland behövde vi även hitta andra lösningar för vissa markerade delar då dessa inte enbart kunde vara en del utan krävde att vi delade in vår figur i flera mindre delar. Något som gjorde att vår markerade del blev tre åttondelar. Vi säg även att vid bråk och division har talen samma namn. Den övre kallas täljare medan den undre kallas nämnare.

Nästa veckas prov i matematik:

På onsdag nästa vecka kommer eleverna att få genomföra det första delprovet i årskurs fyra.  Dessa prov kommer med jämna mellanrum på 3 kapitel. Totalt finns det fyra prov. Vad du behöver öva på inför provet är som jag tidigare tipsat om att gå in på nok.se för att göra uppgifter som är kopplade till kapitel 1-3. I början på veckan fick du även en presentation tilldelad på Google Classroom som visar vad som kan vara bra att öva på. Kopplat till varje moment finns även förslag på övningsuppgifter på nok.se. Lycka till.

No – Konstruktion

Veckans No lektioner avslutades i båda klasserna med ett litet ”bil race” som eleverna önskat då vi arbetat med våra bilar. Vi korade vinnare i två kategorier, snabbast bil samt den som körde längst. Eleverna har varit kreativa och försökt hitta det lilla extra för att göra deras bil ”extra bra”.

 

SV – biblioteket

Vi har nu varit på biblioteket och lämnat tillbaka böcker samt lånat om och lånat nya. Det är härligt att se att så många tycker om att läsa och väljer det spontant.

Skola hem / SYV

Vi fick under tisdagen träffa Märthas faster Mine som är Officer inom militären. Tack för att ni vill besöka oss och lära oss mer om ert yrke.

Skola hem:
Nästa vecka:

Måndag: Idrott för grön
Tisdag: Idrott för röd
Onsdag: Matteprov för båda klasserna.
Torsdag: Idrott för båda grupperna
Fredag:

Blänkare:
Kör

Du som går på kör övar just nu inför Lucia och här kommer därför några datum och tider att lägga på minnet.

4/12 onsdag kl:14-15
9/12 måndag kl:9.30-10.30
12/12 torsdag, genrep kl:13.10-14.00
Några viktiga datum

19/12 Avslutning i Gustavsbergs kyrka
20/12-2019 – 7/1 -2020 Jullov
20/12 höstterminens sista dag – Klubben för de som anmält närvaro
21/12- 2019 – 2/1 Skolan stängd
2/1 Klubben öppnar för VT-2020
7/1 Planeringsdag för alla pedagoger på skolan (Stängt för elever)
8/1 Vårterminens första skoldag

Trevlig första advent!

Hälsar pedagogerna i Jupiter

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.