Mars v. 10

Äntligen fadderträff:)

 

   

Då har det gått en vecka sen lovet och tänka sig hur snabbt vi kom in i rutinerna igen. Här jobbas det och slits för fullt, men så klart har vi tid för lite skratt och skoj också. Något vi har märkt är att flera elever på egen hand gör egna utsvävningar och projekt som vuxit fram ur våra skolprojekt. Detta är ju superkul tycker vi pedagoger så klart! En annan sak som också har vuxit fram utifrån det vi håller på med här i skolan är en liten film som börjat sprida sig… Tydligen ska det finnas ett lärarmonster som är vidrig mot barn som inte pluggar inför prov och utdelar fruktansvärda hot…Grrr… 

Titta gärna på egen risk på denna fasansfulla film:) 

 

 

 

 

Med anledning av det rådande säkerhetsläget

 

När det händer oroande saker i världen så är det viktigt att vi vuxna vet hur vi kan bemöta eleverna. Vårt viktigaste uppdrag är att lugna och trygga våra barn och ungdomar. Vi vill också motverka ryktesspridning då det sprids mängder av desinformation på sociala medier.

 

Hur vi arbetar på Lemshaga Akademi 

 

Vi på Lemshaga arbetar utifrån de råd som finns från Rädda barnen. Eftersom eleverna är både yngre och äldre bemöter vi dem olika men utifrån samma grundsyn kring vårt förhållningssätt.

 

Vill du läsa mer om hur vi gör finns här är en länk till Rädda barnen:

 

https://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/katastrofer/barnen-i-ukraina/psykolog-sa-pratar-du-med-barn…

 

Idag, fredag, hade vi en spontan lektion angående kriget i Ukraina och hur det påverkar oss “vanliga människor”. Både människor i Ukraina och Ryssland men även oss här i Sverige. Vi pratade mycket om det rådande läget, fördelar och nackdelar med ett medlemskap i Nato, RESTRIKTIONER, oligarker men även kopplingen till det tema om stormaktstiden vi också pratar om parallellt i SO just nu. Vi såg likheter mellan bönderna i Tyskland och Sverige under det 30-åriga kriget och jämförde det med “vanligt folk” som i dag som bor i Ukraina och Ryssland… 

En hel lista på konsekvenser för hur kriget påverkar oss här i Sverige kom upp och många tankar och frågor diskuterades kring själva kriget. 

Slutligen räcker en elev upp handen om frågar klassen om vi inte kan göra något. Kan vi inte ha “Stötta Ukraina” som spextema nästa fredag? Höga röster hördes i ett samstämmigt enande att det ska vi minsann göra och i den andra gruppen möttes förslaget med en applåd. Sagt och gjort, nästa veckas spex-tema blir därför: 

 

 

 

Vilken kung, under stormaktstiden, gick även under namnet “Gråkappan”, och hur kom det sig? 

 

 

Veckans Fokus:     Svenska & Stormaktstiden   

Under våra torsdagspass i ämnet svenska har vi nu ett bra tag arbetat med att öka vår läsförståelse utifrån en bok som heter “Bakom Masken”. Vi har under lektionerna jobbat med att använda olika lässtrategier såsom: att förutsätta handlingen, ställa frågor till texten, klargöra otydligheter, sammanfatta text, göra inferenser och skapa inre bilder. 

Forskning (Westlund, 2009) visar att när lärare börjar undervisa explicit om strategier för läsförståelse – då ökar läsförståelsen hos alla elever, även hos de redan goda läsarna. I de styrdokument vi lärare ska följa står även att eleverna ska kunna använda sig av olika strategier i sin läsning för att just öka sin läsförståelse. Med detta sagt så faller det sig ganska naturligt att vi har arbetat med just det här temat:) 

Nu börjar vi närma oss slutet och det är dags för en avslutande bedömningsuppgift. Nästa torsdag under denna lektion kommer eleverna att få en uppgift där de ska sammanfatta boken och reflektera över några av bokens budskap. Vi har denna torsdag förberett oss genom att öva på detta så klart. För mer information och hur man kan förbereda sig på bästa sätt, gå in på classroom under läsförståelse (tors) och se under fliken “V.11 Bedömningsuppgift  Avslutning”. Det är ingen större grej egentligen och har man varit med på lektionerna och gjort sina uppgifter så ska det vara lugnt. Utmaningen, skulle jag gissa, är för de elever som varit borta av olika anledningar under tiden och inte har läst ikapp som man ska. Men titta på classroom.  

 

 

Då är vi i full gång med att gå igenom Stormaktstiden med allt vad det innebär. Krig, krig och åter krig. Kungar som krigar och en drottning som abdikerade och bytte tro … Vilka skandaler! 

Temat har delats upp i de olika kungarna som regerade under denna tid och det är mycket fakta att ta in. Som fröken blir man mäkta imponerad över hur mycket era kids snappar upp och vad de lär sig och vad de minns grejer! De sitter som ljus när det krävs, frågar när de vill veta, delar med sig av fakta när de vet mer och antecknar så att pennorna glöder under genomgångarna:) 

 

Under Gustav II Adolfs tid gick vi med i det trettioåriga religion- och maktkriget. I hela 18 år var Sverige med och det påverkade framförallt bönderna enormt. 

(Hint för er som mödar läsa detta – här kommer belöningen:) På provet kommer faktiskt denna fråga. Hur var det för bönderna, i Sverige men även i Tyskland, under denna tid?)

 

Vi tittade även på en serie som heter “Djävulsbarnet” där vi fick följa en bondefamilj under 1600-talet och hur det speciellt var att vara en 16-årig flicka och inte fick välja sin egen kärlek… En annan uppgift eleverna fick för att befästa sina kunskaper var att spela ett spel. Spelet heter “Det trettioåriga kriget” och uppskattades mycket av eleverna. 

 

 

En annan uppgift vi har arbetat med (vilket kan kännas passande nu i dessa tider…) handlar om begreppen källkritik, propaganda samt hur fakta och nyheter kan vridas om i olika syften. Säger bara källkritik!!!! 

Uppgiften gick ut på att, på ett lekfullt och ironiskt sätt, göra en löpsedel för att propagera för protestantismen och baktala katolicismen. Vill betona att vi arbetade med just källkritik, propaganda och hur man kan använda sig av och vinkla fakta av dessa begrepp. Här är några av våra resultat: 

 

 

 

Sen är det även dags för utflykt! 

 

Påpassligt nog, dagen innan provet om Stormaktstiden, onsdagen den 30 mars, kommer vi att göra en eftermiddagsutflykt till Livrustkammaren. En spännande utflykt, tycker ju så klart historiefröken som vet att det bland annat går att se Gustav II Adolfs häst Streiff där:) Under besöket kommer eleverna bl.a. att få gå en tipsrunda och testa sina kunskaper inom ämnet! 

 

Vill ni redan nu spana in vad detta coola ställe kan erbjuda oss så kolla här: 

 

https://livrustkammaren.se/start/kunglig-historia/500-ar-av-monarki/sverige-expanderar/

 

Vi kommer att starta dagen med lektioner som vanligt och åker från skolan runt 11:00. Vi beräknas vara åter på skolan (Busstationen Lämshaga) kl: 14:31.  OBS! Ta med Matsäck denna dag! 

 

 

Till sist kommer ju den där delen kring bedömning och prov, oundvikligt nog. Men denna gång har jag tänkt lite nytt. Jag har fått en hel del önskemål om att få göra provet muntligt.  Men samtidigt finns det elever som vill göra provet skriftligt. Vad ska nu en tillmötesgående fröken ta sig till?  Jo, jag erbjuder då att man får välja. Vi kör båda alternativen. Främsta syftet är ju att jag vill att eleverna ska få vara med och påverka sin utbildning på flera plan, elevinflytande på riktigt. Samtidigt så vet jag ju att vissa tycker det är lättare att göra prov muntligt och andra skriftligt. Viktigaste är ju att man får chansen att visa vad man kan och att det inte ska påverkas av sina uttryckssätt. Så klart, så kan vi inte alltid anpassa oss så här men denna gång fungerar det fint så vi kör på det. De som vill göra provet muntligt gör det och de som vill skriftligt får göra det! 

 

 

Övrig information: 

Välkomna på föräldramöte onsdagen den 30 mars v. 13. 

Nästa termin, i åk 6, kommer era barn att få sina första betyg. Viktigt att både elever och föräldrar förstår systemet och att det blir någorlunda tydligt. Vi kommer därför att lägga större delen av mötet på att just förtydliga detta betygssystem, något som vi ibland kan förstå upplevs som något abstrakt:) Då vi dessutom kommer att få ett nytt (uppdaterat) system för betygssättning med start fr.o.m. nästa läsår så är det extra viktigt att förtydliga och förenkla. Det är iaf vår förhoppning, så välkomna! 

Skickar även en förfrågan till klassföräldrar om det finns möjlighet och vilja till att fixa lite fika innan…?   

Kommande datum och aktiviteter:  

 

V.11

Torsdag Bedömningsuppgift i Svenska. Se Classroom -läsförståelse (tors) under fliken: v.11 bedömningsuppgift. 

 

Fredag: 

V.12

NO (Kemi) Prov:

Muntliga prov från onsdag till fredag, info finns i Schoolsoft samt Classroom

 

V. 13 

ONSDAG – Utflykt till Livrustkammaren. Obs! Matsäck. 

ONSDAG – Föräldramöte 17:30-19.00 

 

Torsdag  – Prov Stormaktstiden. Info finns på classroom. 

 

 

V .15 

Påsklov 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa  

Bild målad av Tuva L E och föreställer en läsande Åsa i klassen:)