Åter en fullspäckad vecka till sin ända. Genomgång av geografiprov från förra veckan och nytt prov i Fysik.. Mycket på gång nu!
Även fröken fick lära sig några vettiga saker den här veckan. Ruben hade en liten miniföreläsning om vettiga raggningsrepliker. Här kommer några repliker vi lärt oss som ni gärna får prova:
- Har du ett plåster? Jag rev mig när jag föll för dig…
- Är du Google? För du har ju allt jag söker…
- Får jag låna din mobil? Lovade att ringa mina kompisar när jag träffat min drömtjej
I SO denna vecka har eleverna fått tillbaka och tagit hem sitt prov, sin geografibok samt ett läxförhör men även fått jobba på den sista uppgiften “Den klimatOsmarta måltiden”. I Svenskan har vi jobbat med kapitel 6 i Fantasyprojektet. Något många elever saknade förra veckan då vi vigde alla lektioner till retorikmatchen…
Fredagskluringen: Vilken retoriker var detta?
(På lektionen var det endast en elev av 48 som tog det endast på bilden..Grattis Noel!)
Fokus denna vecka: Retorikmatchen
Då var det äntligen dags att få berätta lite mer om retorikmatchen och vad som hänt sedan sist! Det började med att vi röstade i klassen om vi skulle vara med eller inte. Hela 89% ville vara med och de som inte ville kunde redan retorik eller ville inte vara med i tv:) Sagt och gjort, nu körde vi på..
Vi började genom en historisk ingång och tittade på hur retoriken kom till och varför “de gamla grekerna” startade detta fenomen och varför vi har fortsatt att använda oss av retoriken genom historiens gång och ända fram tills i dag. Vi tittade även på vad Ethos, Logos och Pathos betyder och vad olika stilfigurer är och kan se ut. Hur kan vi fånga en publik, samtidigt verka trovärdiga och använda vettiga argument? Och hur kan vi smycka vår språk så vi även här lyckas tilltala vår publik?
En av de största retorikerna, den gamle greken Aristoteles, sa en gång något i stil med “att om man vill bli en stor retoriken ska man titta på dem bästa” – Så detta gjorde vi! Vi fullkomligt badade i tal och stora talare och tittade på vad som faktiskt gjorde dessa så bra. En storfavorit från eleverna var Martin Luther King’s tal “I have a dream”. Eleverna gillade att han återkom till frasen flera gånger, använde sitt röstläge och pausade vill “rätt” tillfälle men också att han var väldigt lugn och behärskad. Vi kunde även konstatera att Hitler hade en mycket speciell talarstil – jämfört med andra stora talare, han skrek mycket och hytte med armar och nävar. Vi gillade inte innehållet alls i det han sa men vi kunde någonstans förstå att han måste han lyckats locka folket att lyssna på honom då han faktiskt blev folkvald i ett första skede. En annan sak vi kom in på var även hur det såg ut i Tyskland vid detta tillfälle och hur den allmänna stämningen i landet var då… Viktig aspekt i det hela och här kom Historie-fröken in och pratade om ett mycket viktigt begrepp “historisk empati”. För att vi ska förstå olika händelser (inte hålla med för det är en annan sak – utan försöka förstå) , hur ofattbara de än må vara, behöver vi förstå den aktuella kontexten just vid denna tidpunkt då den skiljer sig enormt från vår tid idag.
Sen var det dags för vår första utmaning – Kvaluppgiften! Här fick vi i uppdrag att hålla ett tal (på max 60 sekunder) där vi skulle motivera varför just vi skulle vara med i retorikmatchen. Vi skulle även göra detta utifrån 2 olika perspektiv, vad skulle vi – och vad skulle retorikmatchen tjäna på det?
Vi började med att spåna i mindre grupper, vilka argument kunde vi hitta? Vad gör oss speciella och varför vill vi egentligen vara med? Därefter gick vi tillsammans igenom våra argument och sållade bort de som vi inte tyckte vara lämpliga att använda… Att vi vill åt vinstpengarna och att vi helt enkelt var bäst..:) Nu kunde vi börja skriva på talet ordentligt och vi delade upp oss igen. Några skrev inledning och några skrev “mitten”. Tillslut satte vi ihop allt till ett mycket bra tal (enligt en mycket stolt fröken) där den röda gruppen skrev grunden till talet och den gröna gruppen filade på detaljerna. Nu var talet klart! Men vilka skulle framför det…..
Vem skulle tala?
Det var inte svårt att få aspiranter till uppdraget men hur skulle vi kunna välja? Vi kom fram till att den första delen inte hamnar i direktsänd tv och då kan ju de elever som inte vill vara med just i tv, men ändå vill utmana sig själva, få ett bra tillfälle att göra just detta. Det är med stor stolthet vi kan presentera våra talare: Nova och Malte A, som har gjort ett fantastiskt jobb med att framföra klassens gemensamma tal! Nova (Fröken har fått tillåtelse av Nova själv att skriva detta) var en av de som har haft mest utmaningar med att hålla tal och prata inför andra och därför är vi extra nöjda i klassen att vi gjort detta. Redan där såg fröken oss som vinnare, tillsammans hade vi peppat varandra genom att våga utmana oss själva! Tyvärr gick vi inte vidare i tävlingen denna gång. Konkurrensen var stenhård men vi hade en klar och tydlig talang enligt juryn…
Här kan vi alltså glatt presentera vårt kval-bidrag:
Övrig information:
Ängsholmen!
Här kommer mycket matnyttig information från klassföräldrarna angående Ängsholmen nästa termin.
Ängsholmen lägerdagar information
DIKTSKRIVARVERKSTAD
Vi på Gustavsbergs bibliotek erbjuder GRATIS Diktskrivarverkstad på Påsklovet, tisdag 16 april kl 10-12 för alla unga 10-12 år! Välkomna!
Kommande datum:
v.16 Påsklov (Diktskrivarverkstad för de som vill) |
Ha en skön helg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa
En kommentar
Superbra jobbat Nova o Malte och hela klassen – vilket fint bidrag!
Kommenteringen är stängd.