Dags att bocka av ytterligare en vecka och vi börjar närma oss avslutningen med stormsteg. Det är mycket nu och vi håller på för fullt med att sy ihop säcken och se till att få bra avslut med alla våra uppgifter. I svenska har vi precis skrivit klart alla kapitel i vår roman och snart kan vi även kalla oss för riktiga författare, ska bara fixa lite först med framsidor, baksidor samt att kontrollera och förbättra vårt innehåll dvs. bearbeta texterna en sista gång vilket är ett av våra största kunskapskrav… Här är det intensivt vill vi lova och flitens lampa lyser stort och lovande över oss alla här på planeten Mars! Nedan ser ni några framsidor som tillhör våra romaner:
Veckan avslutades storstilat med gemensamt film-mys i sann NO-anda. Vi tittar på monsterfiskar som äter fåglar….Omvänd världsordning kan man säga…
OBS! Nytt datum!
Då var det äntligen bokat och klart men vi var tyvärr tvungna, av olika anledningar att flytta bak aktiviteten två dagar till måndagen den 3/6.
Vi kommer att starta dagen här i skolan med andra roliga aktiviteter (bland annat kommer vi att få träffa våra blivande klasskamrater till åk 6) för att sedan ca. 13:15 bege oss mot Yoump. Där har vi nöjet att hoppa mellan 14:00-16:30, vilket även inkluderar en liten fika på en halvtimme. Var beredd på trötta barn denna dag:) “Skolan” slutar alltså lite senare denna dag. Vi beräknas vara färdighoppade 16:30 och det är då vi släpper kidsen för hemgång. Medtag gärna vattenflaska och ev. frukt denna dag!
Fredagskluringen: Vad är en bönhase?
Ledtråd kanske:
Medeltiden är verkligen något som fascinerar eleverna och vi har många spännande samtal och aktiviteter tillsammans. Förra veckan fokuserade vi på den största folkgruppen på den här tiden: bönderna. Hur hade bönderna det egentligen? Att dela in människor i olika grupper ansågs viktigt och även inom “bondeståndet” så fanns det skillnader mellan bönder och bönder. På vilket sätt då kan man undra. Ja, fråga era kids vettja! En fråga eleverna faktiskt fick ta ställning till var nämligen att fundera ut vilken bonde som hade det bäst på medeltiden, och varför?
Den här veckan var det dags för staden och borgarna. Hur luktade det egentligen i städerna och hur var det där med hygien, egentligen? Vad stämmer egentligen och vad är en efterkonstruktion från tiderna efter? Källkritik och faktasökning har varit centrala arbetsmetoder denna vecka när vi gått ner på djupet i alla nidbilder från forna tider.
Ett annat fokus denna vecka har även varit borgarna. Hur fick man borgarskap? Vad är ett skrå och varför bildades dessa? Vilka yrken fanns och vilket var det värsta mån tro… Var det rackarns jobb eller kanske rent av garvarens…
Nästa vecka är det prästerna som är i fokus och vi får väl se om vi kan lyckas frälsa en elev eller två:)
I arbetet med temat medeltiden så kommer vi inte att ha något traditionellt prov i slutet, vilket är ett beslut jag tagit tillsammans med eleverna (elevinflytande), utan vi kommer att fokusera extra mycket på de uppgifter vi gör på lektionerna. Jag tycker det är viktigt att eleverna får vara delaktiga i sin utbildning och kunna påverka både innehåll och utformning av undervisningen men även att få ta del av varierade undervisningsmetoder och tillvägagångssätt. Det finns många sätt att visa sina kunskaper på och vi har genom dessa snart två år provat på många olika. Vi har bland annat haft bedömningar i form av spel, teater, hemprov, muntliga grupp-prov men även traditionella prov också, så klart.
Övrig information:
Hälsningar från Gottis och skolloppet

Inför nästa läsår, Nya grupper!
Inför nästa läsår planerar vi pedagoger att ändra om grupperna rejält. Detta är en vanlig företeelse på Lemshaga Akademi men naturligtvis har vi en mycket noga och genomtänkt tanke bakom detta. Vi har flera tankar om och kring detta så klart men vill nu även ge eleverna chans att få tycka till och säga sitt…
Vi vill poängtera att vi förbehåller oss rätten att ändra grupperna fritt efter eget pedagogiskt tycke men kommer så klart att försöka se till de önskemål som eleverna har och försöka tillgodose detta så långt det går. Vi lovar alltså inget men garanterar att vi läser era önskemål och ska försöka tillgodose så långt vi bara kan!
OBS!
Länken till formuläret finns på elevernas lemshaga-mejl (följ länken i mejlet) och vi önskar era svar senast måndag den 20 maj! Vi vill även att ni svarar på formuläret enskilt och tillsammans med era barn! Övriga tankar inför kommande läsår går också utmärkt att ge vid detta tillfälle. |
Skolans dag
Vi står för fika mellan kl 13-16. Håll koll på schema och vad som just ni ska göra. Tillsammans gör vi detta till en storsuccé!
Kommande datum:
v.19 v.20 v.21 20/5 Sista svarsdag för önskemål inför åk 6. Se länk via elevens mejl! v.22 v.23 3/6 Yoump avslut 16:30. Hämtning på Yoump Värmdö. v.24
|
Ha en skön helg!
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa