Mars v. 19

 

Ännu en vecka har gått och nu är det inte allt för lång tid kvar tills skolavslutning! Först och främst vill jag berömma alla involverade för skolans dag, vilket hästjobb ni gjorde! Helt fantastiskt styrt med all försäljning, det var konstant tryck från kl 13 fram till kl 16. Klasskassan fick sig ett bra tillskott, mycket även tack vare det grymma entreprenörskap era kids visade på plats 😉

 

 

Miche fick sin efterlängtade helikopterplatta tatuerad på huvudet, detta så min drönare har någonstans att landa här på Lemshaga. Jag vill även skrytsamt visa upp mina ny-vunna glasögon som jag kammade hem på lotteriet, kan vara de coolaste brillorna någonsin 🙂

 

Stort tack!

 

 

Fredagskluringen:

Om man skulle rymma hela universums evolution i en års-kalender, så big bang hände 1a januari, vilket datum skulle då människan kommit till?

 

 

 

Fokus denna vecka:

Vi fortsätter att arbeta med naturens biologi och denna vecka går vi in på det sista avsnittet innan det är dags för det beryktade hemprovet, nämligen evolution.

Vi inledde området med att diskutera hur man tror att isbjörnen kom till, att det skedde en mutation mellan två bruna björnars avkomma. Den mutationen ändrade nämligen färgen på pälsen så att den specifika björnen föddes med vit päls. Eftersom att den föddes på Arktis med mycket snö och is runt omkring sig, så var den björnen aningen bättre anpassad till sin livsmiljö än de andra bruna björnarna. Den hade alltså lättare att överleva då den smälte in bättre och kunde därav jaga mer effektivt, vilket i sin tur ledde till ha bättre chanser för överlevnad samt att föra sina gener vidare. Det naturliga urvalet ser sedan till att det i slutändan endast är de vita björnarna kvar, som efter många tusentals års evolution, till slut blir en ny art, nämligen isbjörnen.

 

Vi avslutade veckan med en laboration i halvklass, så hälften av era kids ska få göra detta nästa vecka. Tack vare Vilma H, som visade mig denna idé, höll vi tillsammans två laborations-lektioner där alla fick skapa varsin hologram-pyramid.

 

Be era kids visa er hemma för det här är rätt så coolt, mörklägg ett rum och sök upp ”hologram-video” på youtube och titta och njut!

 

 

 

Övrig information:

Information från skolsköterska Judith:

“Jag har fått uppbackning nästa onsdag 15 maj och vi kommer att vaccinera den andra och sista dos HPV på förmiddagen.

Underskrift jag fick i höstas gäller även denna dos, skulle något har ändrats, t.ex elev har fått en annan vaccination nyligen, hör gärna av er till mig. Detta startar kl 08.30.”

 

Påminnelse för nytt datum gällande Yoump

Det är alltså bokat och klart till måndagen den 3/6.

Vi kommer att starta dagen här i skolan med andra roliga aktiviteter (bland annat kommer vi att få träffa våra blivande klasskamrater till åk 6) för att sedan ca. 13:15 bege oss mot Yoump. Där har vi nöjet att hoppa mellan 14:00-16:30, vilket även inkluderar en liten fika på en halvtimme. Var beredd på trötta barn denna dag:) “Skolan” slutar alltså lite senare denna dag. Vi beräknas vara färdighoppade 16:30 och det är då vi släpper kidsen för hemgång. Medtag gärna vattenflaska och ev. frukt denna dag!

 

Påminnelse inför nästa läsår, Nya grupper!

Inför nästa läsår planerar vi pedagoger att ändra om grupperna rejält. Detta är en vanlig företeelse på Lemshaga Akademi men naturligtvis har vi en mycket noga och genomtänkt tanke bakom detta. Vi har flera tankar om och kring detta så klart men vill nu även ge eleverna chans att få tycka till och säga sitt…

Vi vill poängtera att vi förbehåller oss rätten att ändra grupperna fritt efter eget pedagogiskt tycke men kommer så klart att försöka se till de önskemål som eleverna har och försöka tillgodose detta så långt det går. Vi lovar alltså inget men garanterar att vi läser era önskemål och ska försöka tillgodose så långt vi bara kan!

 

Kommande datum:

v.20
13/5 Skolan stängd, Fritids/klubben öppet.
15/5 Stänger Fritids/klubben 15.00 pga utvärderingskväll.

v.21

20/5 Sista svarsdag för önskemål inför åk 6. Se länk via elevens mejl!
Hem-prov Biologi (hela veckan)
20-21/5 Samrättningsdagar NP; Skolan stängd, Fritids/klubben öppet.
22/5 Schemabrytande dag med aktiviteter med musik & slöjdlärare

v.22
29/5 Matematik-prov
29/5 Stänger Fritids/klubben 15.00.
30/5 Kristihimmelsfärd; Skolan och Fritids/klubben stängt pga röd dag.
31/5 Klämdag; Skolan stängt, Fritids/klubben öppet.

v.23

3/6 Yoump avslut 16:30. Hämtning på Yoump Värmdö.
5/6 Stänger fritids/klubben 15.00.
6/6 Nationaldagen; Skolan och Fritids/klubben stängt pga röd dag.
7/6 Planeringsdag; Skolan och Fritids/klubben stängt.

v.24
13/6 Skolavslutning fm, Fritids/klubben öppet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en skön helg!

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas