Mars V.35

 

 

Då var en vecka till gången och attans vad flitiga marsipaner vi har! Här har det snackats ljud, talats fin-engelska och rotats runt i kartböcker efter olika tematiska och topografiska kartor. Men hur var det nu..Vad är en topografisk karta och hur skiljer den sig från tematiska kartor? 

Förutom allt skolarbete och rast-skoj så har vi även lyckats få till en finfin fredag.  

Under förra veckans klassråd kom vi fram till att vi i Mars skulle ha vissa temadagar på utvalda fredagar och dagens tema blev: 

Och vilka spännande kids vi fick som uppenbarligen hade gått helt galet fel.. Lärarna var tydligen också på fel ställe då den ena skulle in i boxningsringen och den andra var på väg till spa…

 

 

 

 

I SO har vi påbörjat ett nytt tema inom “Europas Geografi”. Vi kommer att jobba med detta tema fram till lovet v.44. Hittills har vi gått igenom saker som skillnader mellan väder och klimat? Vad är naturgeografi och kulturgeografi? Hur söker man information i en kartbok och vad är skillnaden på topografiska och tematiska kartor. Mer om detta tema nästa gång jag skriver veckobrev men jag vill redan nu flagga för provet. Jag har redan nu lagt ut information på classroom om provet och det går utmärkt att titta redan nu. Känner man att man blir stressad av all information (ligger även saker där vi inte gått igenom än som vi ska jobba med under kommande veckor) så titta inte nu helt enkelt. Poängen är att man ska kunna titta där OM MAN VILL  för att kunna strukturera och planera arbetet bättre så det inte blir korvstoppning sista veckan. 

 

 

 

En platt karta ger alltid, på ett eller annat sätt, en felaktig bild av vår jordyta. Hur kommer det sig? 

 

 

Fokus denna vecka: 

Under onsdagens svensklektioner har vi påbörjat ett tema som handlar om  studieteknik. Poängen med temat är inte att jag som lärare ska fylla i en matris i något ämne, utan att lära kidsen konkreta tips för hur de kan plugga bättre och roligare i alla ämnen. Under ett antal veckor kommer vi alltså att lära oss olika konkreta tips på hur man kan fokusera, plugga och minnas bättre helt enkelt. 

  • Hur kan man minns saker bättre? 
  • Hur kan man koncentrera sig, förstå och komma ihåg bättre på en genomgång? 
  • Hur kan man plugga inför ett prov? 
  • Hur kan man plugga glosor bättre? 
  • Vilka olika lästekniker finns? 
  • Hur ska jag komma ihåg allting? Teknik för att minnas bättre… 

 

Vi börjar alla lektioner med att följa en serie från ur.skola som heter just “Plugga bättre”. Efter programmet så får vi en mindre övningsuppgift och vi diskuterar hur vi på bästa sätt kan lära oss av innehållet. Detta hoppas vi så klart ska resultera i att eleverna blir mer självständiga och motiverade till att kunna planera, genomföra och slutföra sina uppgifter på ett bättre och roligare sätt. 

Här hittar ni vår lokala planeringen för er som vill veta lite mer detaljerat. 

https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/svenska/studieteknik-2/

 

Den första veckan fick vi ett tips om hur man kan ta hjälp av mindmaps och tankekartor för att strukturera, minnas och lära in bättre. Både när man ska lyssna på genomgångar men även när man ska påbörja ett nytt projekt och man ska komma igång. Det här var något som flera elever tog direkt fasta vid och flera sitter numera beredda att dokumentera via mindmaps under mina genomgångar!  

 

Vår andra vecka, denna vecka, pratade vi om koncentration. Vad kan vi själva göra för att öka vår koncentration både under genomgångar men även vid grupp- och självständigt arbete. 

En sak vi här tillsammans kom överens om är att testa om man skulle kunna lyssna på musik medans man arbetar. Därför har vi bestämt att om det är så att en elev vill prova och lyssna på musik under ett arbetspass (om den läraren har sagt att det går) så kan man ta med sig hörlurar hemifrån och koppla in till sin Ipad. Det kan med fördel vara musik som är utan text… Men vi provar! För vissa kanske det är en toppengrej men för andra inte. Vissa lektioner är ok medans andra inte. Vi är alla olika och lär på olika sätt. Nu handlar det mest om att testa oss fram och se vad som fungerar för varje individ.  Här kommer några tips vi tar med oss på vägen: 

 

Övrig information: 

Lilla Aktuellt skola

Hej på er! Tänkte förtydliga lite för er hemma gällande Lilla Aktuellt som kommer och gästar oss.

Först och främst så har vi gemensamt beslutat att flytta fram datumet för inspelning till Tisdag 19/10 Vecka 42.

Sedan är det så att på tisdagar har jag endast Mars Grön vilket resulterar i att inspelningen kommer till störst del avse den gröna gruppen. Men jag försöker fixa och trixa lite och med lite hopp så kanske vi kan lyckas få till att även den röda gruppen får vara med på ett hörn, men jag vågar inte lova något. Men oavsett så vore det fantastiskt ifall alla kunde fylla i blanketten för att få vara med 🙂

lillamedverkanNY

Ha en fantastisk helg fina ni!

Kram /Andreas

Ps. Glöm ej att det är Kunskapslogg på kapitel 4 på måndag! 🙂 Ds.

 

 

Engelska

Vår första engelskläxa kommer att delas ut v 36. Gröna gruppen har sin lektion på onsdag, så det blir onsdag till onsdag. Röda gruppen har fredag till fredag. Läxorna kommer att finnas på schoolsoft precis som förra läsåret.

På tisdagslektionerna har vi börjat använda oss av ett material från ur.se, då vi kommer att titta på och arbeta med ett avsnitt i taget. Mer information om detta kommer.

Mvh Cissi

 

 

v.37 Fotografering 17/9

Under torsdagen kommer eleverna att få ta individuellt kort och klasskort. Kom välkammad:) 

 

 

Kommande datum och aktiviteter:  

 

v.37 

Torsdag 17/9. Fotografering! 

 

V.39 

Fredag: “miniprov” inom Geografi (jorden & jordytan – mer info kommer)

 

V.42 

Tisdag. Lilla aktuellt (grön grupp) 

 

v. 43 

Torsdag: Geografiprov Se information i classroom redan nu…

 

 

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa  

En kommentar

Kommenteringen är stängd.