Mars V. 37

 

Lärarna: Åsa och Andreas:) Samt en nunna och en clown…

 

Sen fick vi i röd grupp även besök från andra yrken…

En hög med influensers, en riddare med en kepsförsäljare, en dubbel-kock, en läkare med patient och en chef på ett båtvarv med sin kompis zooskötaren:)

 

Även grön grupp fick påhälsning av:

En tyngdlyftare med en maffiaboss, ambulansförare med sin artist- och arkitekt-vänner. Ett gäng sockerbagare med servitriser och kockar kom också. Även byggarbetarna var på plats. Influensern och smurf-frisören hade roligt men det hade inte de stackars arbetslösa krakarna….

 

 

 

Hej och välkomna alla föräldrar och barn till Bellas och Biancas veckobrev. Vi hoppas att ni har haft en bra vecka. 

På engelskan så har vi fått nya glosor (glosorna finns på SchoolSoft). Vi har också en serie som vi tittar på och den heter Holly hobby det är också huvudpersonen i serien.

På geografin har vi pratat om hur jorden ser ut inuti och hur vulkaner, jordbävningar och berg skapas. Vi kommer att ha ett miniprov på detta nästa fredag.  

Den här veckan har vi läst en ny bok som heter Dunkelstjärnan och medans Åsa har läst har vi fått ritat. Vi har limmat in lite papper i våra svenska böcker. Och vi har också en till bok som heter Bakom Masken där vi tränar på våra läsförståelsestrategier. 

På våra skrivlektioner gör vi faktatexter om länder men det är lite svårt för man får inte ta Sverige som land. Vi ska skriva ner saker om vårt land på ett papper till exempel har landet kung och drottning. 

På matten har vi börjat med ett nytt kapitel och det handlar om addera, subtrahera och avrunda. Första lektionen hade vi ett knepigt kapitel så vi fick två lektioner på den. Vi har fått reda på ett roligt sätt att träna matte Mathplayground.com

På no pratar vi om vad ljus är. Och hur vi kan uppfatta det och vad ljus är gjort av. Vi svarar på frågor, i vår kunskapslogg. Och i genomgången pratar Andreas om massor saker om ljus. Då får vi anteckna och spara det så man kommer ihåg.

Den här veckan har vi målat och och gjort namnskyltar som vi ska ha på en map som är inspirerad på popart. Det var mycket olika saker vi målade. Det var lite klurigt för att få den där 3D effekten på vår bild. 

Den här veckan har vi jobbat med gitarr i en melodi. Vissa spelade basen och vissa spelade den vanliga sorten. Sen gjorde alla tillsammans och då sjöng några till sången.


På idrotten har vi sprungit, joggat och gått. Vi sprang i 2 km och man fick välja mellan två rundor. Den ena var bara väg man kunde springa på. Den andra var en skogsväg man kunde springa på. När man kom tillbaka gjorde vi styrkeövningar.

 

På trä har vi gjort en flagga men vi har bara gjort flagg delen. Vi har också tränat på att såga cirklar. På syslöjden har vi börjat med ful monster. Det är monster som kan vara lite hur som helst. Än så länge har vi bara syt ut formen på ful monstret. Och om man var färdig kunde man fortsätta på sitt bokmärke som vi virkat. Som vi började med första lektionen på slöjd.

På mentorstimmen har vi klassråd först och går igenom olika saker. Sen är man i tre grupper och varje grupp får träffa varje lärare och skriva till sitt utvecklingssamtal. Som alla kommer att ha. 

 

Vi har bytt platser i Åsas klassrum och nu sitter vi fyra,  förut satt vi två och två. 

Tack för oss, hälsar Bella och Bianca:)

 

 

Hur bildades Island? 

 

 

Fokus denna vecka:

 

I ämnet svenska detta läsår har vi lite olika projekt och teman. Några lite större och en del som får komma och gästspela ett litet tag. Ett sådant gästspel som vi åtnjuter redan nu är: 

I skolan förväntas det många gånger att man ska kunna studera på egen hand och läsa en hel del läxor hemma och plugga inför prov. Detta kräver mycket motivation, självdisciplin, koncentration och planering. 

För de flesta människor är tidspressen den bästa moroten. Vem känner inte igen sig i att någon gång ha suttit sista kvällen inför ett prov och pluggat som en galning och hur mycket man än försöker komma ihåg så är det omöjligt att lära sig allt. 

Det finns ett knep som många som är begåvade och lyckas bra inom studier och bland annat forskning använder, nämligen studieteknik

Under detta arbetsområde kommer vi att arbeta med olika studietekniker genom att titta på olika filmer (“Plugga bättre”) med olika teman och därefter sammanfatta vad vi lärt oss och vad vi kan ta till oss, för att därefter genomföra en mindre uppgift.  

Målet är att eleverna ska kunna läsa och förstå olika slags texter och hitta strategier när de stöter på svårare texter. Ett annat mål är också att de ska kunna plugga på bästa sätt och kunna tillgodogöra dig ny kunskap på ett effektivt sätt som passar just dem. 

 

 

Ett annat tema vi har i Svenska som sker löpande är:

Efter höstlovet kommer vi att påbörja ett romanprojekt och skriva egna romaner inom genren Fantasy, vilket brukar vara ett uppskattat projekt. Häftigt att se när de är klara (efter många veckors hårt slit) och varje elev får hålla i sin hand sitt egna exemplar av sin nyskrivna roman och då kan kalla sig författare:) 

Vi har dock redan nu startat upp ett läsprojekt där jag högläser, varvat med att eleverna får läsa själva, en fantasyroman som heter “Dunkelstjärnan”. 

Dunkelstjärnan är ett fantasyäventyr som i första hand riktar sig till läsåldern 10–13. Huvudpersonen, en 12-årig tjej som heter Julia, känner sig tvungen att hjälpa flyktingpojken Kasir som är ny i klassen. Snart visar det sig att Kasir inte har flytt från något land Julia känner till, utan från en helt annan värld där han är prins. Julia, Kasir och Julias 10-årige lillebror Edvin blir jagade av levande skuggor och tvungna att fly dit tillsammans med en gammal hemlös man som kallas Trubaduren. Spänningen är olidlig:) … 

 

Viktigt: 

För någon vecka sedan gjorde jag en diagnos i läsning med alla elever i åk 5 och det blev tydlig att vi behöver fokusera på att läsa mer. Framförallt på läshastighet, orka läsa längre texter och att kunna sökläsa. Att förstå det vi läser, läsförståelsen, är bra och det har vi även ett pågående projekt med där vi utgår ifrån en bok som heter “Bakom Masken”. Men just läshastighet, att orka läsa lite mer text och att kunna sökläsa för att lättare hitta information är verkligen någon era kids behöver. Ni kan med fördel läsa hemma mer. Ställ en “äggklocka” på en kvart varje veckodag där de ska läsa. Räkna inte sidor utan utgå från tid först. Senare kan ni jämföra hur långt man hinner på samma tid men fråga även frågor kring det lästa. Öppna frågor som att kunna sammanfatta, gissa en fortsättning och beskriva en händelse eller karaktär som verkade spännande. Jag lovar goda resultat om detta recept följs:) I skolan kommer vi att läsa och gå igenom sökläsning men jag behöver hjälp från er föräldrar också med just läshastigheten. Så, läs läs läs:) 

 

Övrig information: 

 

Från Gottis: 

Vilken bra start klasserna har haft på Idrotten denna termin. Glada, aktiva och fin stämning. Det håller vi i:) Nu har det gått några ”vanliga” veckor med lektioner men snart är det dax för en Friluftsdag med tema Vandring/Turf Hunt/Eld och Gemenskap!

Dagen för detta äventyr är måndagen den 4 oktober( då självklart vädrets positiva makter är med oss).

Eleverna kommer att ha sovmorgon som vanligt och samlas på skolan för att tillsammans åka buss. All information runt denna dag kommer att finnas nästa vecka på Schoolsoft.

Men till dess hinner ni se över kläder och skor för utevistelse en höstdag. Till vandringen vill vi att eleverna har en ryggsäck, sittunderlag, vattenflaska, vind/regnjacka, frukt och ett LITET gofika. När vi närmar oss dagen vet vi lite mer om temperaturen och då kanske varm dryck blir aktuellt.

 

Men info i detalj med alla tider mm kommer i Schoolsoft. Här kommer några bilder från veckans lektioner då vi provade att jogga i skogen.

Gympahälsningar Gottis

 

Bilder från Gottis:)

 

 

Kommande datum och aktiviteter:  

 

V.39 

Onsdag: 29 sept (hela dagen): Utvecklingssamtal: Se tider på Schoolsoft. 

Fredag:  “miniprov” inom Geografi (jorden & jordytan) 

 

V.40   

Måndag: Vandringsdag. Kläder för vandring samt matsäck! Se info ovan. 

V.41  

Onsdag: 13/10 skolan stänger 13.00. 

Onsdag: Föräldramöte, kl 18-19. Vi ses på skolan:)

Torsdag: NO (fysik) prov om ljud och ljus

 

V.42 

Tisdag. Lilla aktuellt (grön grupp) 

 

V. 43 

Torsdag: Geografiprov. Se information i classroom.

 

 

Ha en skön älg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa