Mars v.41

En vecka till har gått och hösten är i full rulle. De brandgula höstlöven lyser majestätiskt som en krona över sin herre och vädret bidrar med sina milda vindar och skapar en förunderlig känsla av lugn och ro. Det är höst vill jag lova och med det gynnar vi även en annalkande jul…

I svenskan fokuserar vi, i arbetet med läsförståelse, för fullt på hur vissa författare skriver gestaltande. Vi tittar då på hur olika gestaltande fraser och meningar skrivs så att läsaren får med sig en förmåga att kunna se texten framför sig och kan skapa “inre bilder”, allt i syfte att uppleva och förstå en text bättre.

I vår skrivarverkstad så arbetar vi med instruerande texter under några veckor och eleverna har fått i uppdrag att skriva ett ruskigt recept. Allt från blodkakor till tårtor med barn, vårtor och teknik i har vi fått läsa om:) Läskigt värre!

Några kreativa elever, Jonathan S och Vilde,  satte ihop en liten hemsida för vår klass och alla läskiga recept. Killarna kommer uppdatera sidan så fort de bara hinner men ni kan redan nu gå dit och spana in alla gosaker:) Här är länken till hemsidan:

 

https://lemshagatart.wixsite.com/weridrecipes 

 

 

En sak som vi har observerat på sistone är en icke så önskvärd attityd bland eleverna på fotbollsplanen. Istället för “uppåtpuffar” och “kom-igen rop” så hör vi ibland mindre lämpliga saker tyvärr. Detta måste vi tillsammans givetvis råda bot på och i tisdags i förra veckan så hade vi ett stormöte tillsammans för att reda ut saken och komma med vettiga lösningar. Och det gjorde vi må ni tro!

Tillsammans kom vi fram till att eleverna själva skulle vara en del av lösningen. Lösningen bestod i att eleverna själva skulle vara domare. Men hur ska det gå till? Om domaren inte sköter sig? Eller kan reglerna?

Vi beslutade följande på vårt stormöte:

  • Alla som vill vara domare anmäler sig till Åsa
  • Därefter kommer de som anmält sig få gå en domarkurs. Lyckligtvis har vi kunnat ragga till oss Fredrik Pettersson (Lärare i SO på Lemshaga men även fotbollstränare på fritiden:) som håller i detta.
  • Efter kursen så blir det en prövotid för de blivande nyexaminerade domarna där de får öva sig rent konkret.
  • När de sedan har gått en kurs och övat sig ordentligt kommer de att få en RIKTIG legitimation där de blir behöriga i att döma fotbollsmatcher på rasterna här på Lemshaga akademi!

 

En annan viktig sak vi kom fram till handlade om själva SPELARNA och deras attityder. Nu när vi kommer att ha domare som fått en utbildning och en legitimation så behöver även spelarna göra sitt. Domaren är allsmäktig och det behöver ALLA spelare respektera.

Med detta i åtanke så kommer alla elever i Mars att behöva ett grönt spelarkort för att få spela. Det får man om man är:

  1. införstådd i de regler som gäller på planen,
  2. att domarna bestämmer och kan inte ifrågasätts direkt på plan (då får man ta det med mentor eller Fredrik vid senare tillfälle),
  3. samt att man bidrar med en positiv stämning.
  4. Sköts inte detta blir man av med sig kort på bestämd tid.  

Detta tror vi stenhårt på och nu kör vi på för fullt. I tisdags denna vecka hölls den första domarkursen med Fredrik och det var över 15 elever som anmält sig. Nu är vi inne i prövotiden och kanske kan vi dela ut några legitimationer redan nästa vecka!

På måndag nästa vecka kommer vi att ha ett stormöte igen för att gå igenom reglerna, förklara vidden av att man måste respektera domarna och därefter dela ut gröna kort till alla spelare. Prata gärna hemma också hur man ska bete sig på plan och hur man kan visa respekt till en domare och sina medspelare.

 

   

 

Fredagskluringen: 

 

Fokus denna vecka:  Ekonomi   

 

I Samhällskunskapen har vi nu gått över från Demokrati till Ekonomi. Vi har gått igenom begrepp som offentlig ekonomi, privatekonomi, budget, inkomster och utgifter men även bidrag, lån och avbetalning. Vi har bland annat upptäckt att den offentliga ekonomins inkomster, i form av skatt, även fungerar som en utgift i vår privata ekonomi.

Vi har tittat på ett klipp ur “Lyxfällan” och fått en mindre uppgift om “pengars värde” där vi skulle uppskatta hur mycket olika saker kostar och sedan jämföra det med verkligheten. Hur pass bra koll har vi om vad saker och ting kostar egentligen?  För att kunna ta ansvar över sin EKONOMI behöver vi veta pengars värde och i det hur mycket pengar saker och ting kostar. Om vi inte vet det så är det svårt att få en BUDGET i balans. Ni kommer väl ihåg när prinsessan Victoria fick frågan för några år sedan om hur mycket en liter mjölk kostar? – För lite för bönderna i alla fall..

Denna vecka har eleverna fått en större uppgift som handlar om att göra en budget för tre olika familjer i olika familjeförhållanden. I detta fall var sparandet ett centralt mål för familjernas budgetar men hur ska det gå till för respektive familjesituation och hur mycket kan varje familj lägga på kläder,  nöjen och resor? Ja, det var frågor som eleverna fick ta hänsyn till och därefter göra en klok planering, dvs. en budget. Kom gärna förbi klassrummet och titta i deras SO-böcker för att se resultatet!

 

Samhällsprov och avslutande filmmys!

Jag tror inte någon elev har missat det annalkande SO-provet som kommer att ske på torsdagen den 25/10 precis innan lovet. Alla elever har kämpat hårt med vårt Demokrati och Ekonomi – tema och därför vill vi avsluta på topp tillsammans med den mycket passande filmen “Flugornas Herre”. Detta filmmys kommer att ske på eftermiddagen under fredagen den 26/10.  Eleverna får gärna ta med sig en lagom stor påse med popcorn och en mysig kudde att mysa på under vår avslutande fredag tillsammans innan lovet. Efter filmen tar vi höstlov…

  

Efter önskemål så bifogar jag en fil med diverse begrepp vi arbetat med. De behöver inte kunna alla som ett rinnande vatten men bra om de kollar igenom och ser att de har koll på majoriteten i alla fall:) Bli inte förskräckt över alla sidor. De är bara några begrepp per sida och ibland står dem med fler gånger….  

Begreppskort

 

Övrig information:

Hälsningar från Gottis:

Hej alla fina Mars elever och föräldrar. Vilket underbart höstväder vi har. Det är bara att njuta av alla färger, dofter och kanske en fikastund mot en varm solvägg:).

Vi har nu jobbat med området Orientering både praktiskt och teoretiskt. Denna vecka har eleverna fått en läxa att läsa på om kartans färger, karttecken, hur man passar kartan, väderstreck och allemansrätten. Eleverna har fått hem ett litet häfte med text som de ska läsa på. Lägger även ut detta på schoolsoft under nyheter som pdf-filer ifall häftet har kommit bort. Detta läxförhör gör vi först på fredagens lektion innan vi idrottar.

Vecka 43 går vi in på våra idrottslektioner. Då behöver man se över sina kläder och gympaskor. Utelektioner kan det bli igen då vi förhoppningsvis får snö och is men då kommer information om detta.

Ha nu en härlig helg och UT OCH NJUT!!!

Gympahälsningar Gottis

 

Kommande datum:

V. 43. 

Idrott – Inomhus

Fredagen den 26/10

Filmmys – Medtag lagom stor påse med popcorn och en mysig kudde:)

V. 44 Höstlov

 

Ha en underbar helg,

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.