Mars v.48

   

 

Åter en vecka gjord och vi kan glatt konstatera att vi blivit lite smartare:) I svenskan har vi skrivit på våra karaktär som ska finnas med i våra fantasyromaner samtidigt som vi fortsatte med våran lästräning med  “Häxorna”. I Religion är det Etik, Moral och Källkritik som står i fokus. Även begreppet “Döden” fick sig en omgång…

 

Vi fortsätter vårt arbete kring attityder och vi ser en klar förbättring den här veckan. Under mentorstimmen, första lektionen på måndagen, så diskuterade vi frågan på nytt. Vi definierade våra utmaningar och avslutade med att besluta om lösningar. Resultatet av diskussionen landade i att vi måste ta nya krafttag med domarna och att eleverna måste vilja vara domare igen. Vi behöver vara schyssta mot varandra och visa respekt. Dessutom beslutade vi att eleverna skulle få kvittera ut bollar och då själv stå som ansvariga för bollen de lånar, allt i led för att få tillbaka dessa bollar som så ofta lyckas få ben och vandra iväg helt av sig själva…

Från tisdagen och framåt kunde eleverna samla många stjärnor och flera av eleverna fick “gröna kort”. Så härligt att se att våra samtal tillsammans ger resultat!  

 

Fredagskluringen: Hur vet man att en källa är pålitlig och trovärdig?  

 

Fokus denna vecka:  Religion, källkritik och lite om det kommande “hemprovet”

 

Religion

Nu har vi kommit ungefär halvvägs i vårt tema kring  “Etik, moral och olika Livsåskådningar” och vi har så intressanta lektioner. Vi diskuterar olika etiska dilemman och tvingas ta ställning i olika fall efter noga analyserande av situationen. Vi har tittat på olika etiska dilemman genom historiens gång, analyserat och reflekterat över etiken i litterära verk samt försökt oss på en knepig fiktiv situation med en kompis som luktar svett.. Hur ska man tänka och göra, och grundat på vadå?

Temat är uppdelat i två delar kan man säga. Den första delen som vi nu har avslutat handlade om etik, moral och olika etiska dilemman. Ett mycket uppskattat område enligt eleverna då de fullkomligt älskar att grotta ner sig i olika dilemman…

Den andra delen, som vi nu befinner oss i, handlar om olika begrepp och hur våra fem stora världsreligioner, samt ateismen, se på begreppen och försöker förklara dem. Tillsammans delar vi in oss i olika grupper och grottar ner oss i olika frågeställningar som hör till en viss religion. Därefter så presenterar vi våra fynd för våra kamrater och hjälps åt att vara lärspridare. Begreppet denna vecka handlade om “Döden” och nästa vecka är det tid för begreppet “Gott & Ont” . Nedan ser ni en bild på uppgiften…

Vill du veta mer om detta tema hittar du vår lokala pedagogiska planering (LPP) här: https://lemshaga.se/lemshaga/etik-moral-olika-livsaskadningar/

 

 

 

 

 

Källkritik

Som en del i arbetet med begreppen och våra världsreligioner så består en stor del av arbetet med att kunna söka information men ack så väl att vara KÄLLKRITISK. Men vad är det då? Och hur är man det? Vad är en bra och pålitlig källa?  Men framförallt; hur kan man söka information på nätet (googla) på ett vettigt sätt där man får smarta träffar med vettig information som man också hinner gå igenom på den tid man har att förfoga över. JA, detta fick eleverna öva på. Fråga era barn hur man googlar på ett bra sätt. Vilka knep och knåp kan vi ha för att få de bästa sökträffarna för vårt ändamål? Och vad är storkensnyheter.se för sida egentligen:)

 

Hemprov

Den sista utmaningen i detta tema kommer att vara ett hemprov. Vi försöker att vara så varierande i våra uppgifter kring bedömningarna som möjligt och här passar ett hemprov alldeles utmärkt. Själva provet kommer att gå till så att eleverna kommer att få tillgång till provet på schoolsoft måndagen den 10/12 (v.50) och ska sedan lämna dem till mig via papper eller mejl senast veckan efter (v.51), måndagen den 17/12. Formalia och annan information kring själva provet kommer vid själva provtillfället men i stort går det ut på att eleverna själva ska fundera, reflektera och presentera sina egna tankar kring “de stora livsfrågorna”, dvs. de begrepp vi arbetat med under temats gång i skolan samt kunna dra vissa kopplingar till de olika livsåskådningarna.

 

Övrig information:

  

Simning och Skridskor. En heldag med skojsiga aktiviteter!

Måndag den 17/12. Heldag med mys! Vi möts 9:30 på Ekvallen. Är det någon som har svårigheten att ta sig dit så hör av er till oss. Här åker vi skridskor på förmiddagen. Därefter tar vi oss till badhuset för att avsluta eftermiddagen på bästa sätt med simning och lek. Vi beräknas vara klara klockan 14.00 vid badet. Vi pedagoger åker tillbaka till skolan med de elever som ska med dit.

Ta med:

  • Matsäck! Lång dag så ett mellis och varm dryck vore också toppen…
  • Skridskor och hjälm (Klubba om man så vill)
  • Badkläder, handduk och hänglås.
  • Stor väska:)

 

Hälsningar från Slöjd-Åsa

Hej Mars!

Här kommer en liten uppdatering från textilslöjden.

Det är mycket härliga grupper jag har förmånen att få träffa på tisdagar och onsdagar. Under årskurs fem lär vi oss virka samt syr mycket på symaskin. Vi virkar bokmärken (och även några mössor…!) av luftmaskor och fasta maskor.  De elever i Mars som haft textilslöjd under hösten har även skapat sköna och unika Fulmonster. Eleverna har själva fått hitta på formen och sedan sytt och broderat sitt Fulmonster.

Genom att vi benämner det fulmonster släpps mer kreativitet loss, vi fastnar inte i ”snygghetsfällan”, det är tankeväckande och befriande. Efter avslutat arbete har de fått berätta några rader om sin figur och dess egenskaper. De blir riktigt sköna typer, ibland lite hemska och ibland lustiga historier. Se bifogad pdf nedan.

Just nu håller vi på att sy egna slöjdpåsar som eleverna kommer använda för förvaring av sina slöjdalster ända till årskurs 9. Titta och njut! /Hälsningar TextillärarÅsa

Mars Fulmonster 2018 ht

 

Lucia samt adventskonsert. Info från Jonas:

Måndagen den 17 dec kl 18.00 kommer vi ha en liten adventskonsert med skolans körer i musikladan. Alla är välkomna men man måste ha biljett!

Det blir trångt men härligt! Från måndag den 3 dec kommer det finnas gratis biljetter på expeditionen för att vi inte ska överträda brandreglerna för musikladan.

Och ni som är med i luciatåget i år, spana in denna länk för mer info:

http://gamla.lemshaga.se/users/jonask/weblog/a9379/Lucia_2018.html

Välkomna! Hälsningar Jonas

 

Kommande datum:

v.49 Ons – 5/12  Julfika kl. 17.00-18.00 Se mer info från föräldrar.

V. 50 Mån “HEMPROV” delas ut. Inlämning veckan efter.

V.50 Tors- 13/12 Luciatåg 13/12 kl. 8.00 på skolan.

V. 51 Mån – 17/12 Inlämning hemprov i Religion.

V. 51 Mån – 17/12 Heldag. Skridskor samt bad! Samling: 9:30 Ekvallen. OBS!! MATSÄCK!

V.51. Mån- 17/12 Adventskonsert. Se info ovan för biljettinformation!

V.51. Ons- 19/12 Jullunch för eleverna

V.51. Tor- 20/12 . Skolavslutning. 16.00-16:45. Mer info kommer senare.

 

Ha en underbar första advent,

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.