Då var det tydligen fredag igen och veckorna liksom bara flyger iväg. Veckan började med en “tung” snödag med massor av stora snöhögar vi kunde leka i. Här byggdes det för fullt och när vi inte lekte i snöhögarna så åkte vi stjärtlapp eller vilade i en snödriva…
Samtidigt har vi nu haft nästan alla utvecklingssamtal och det är så kul att få träffa er alla och få skryta om era härliga kids. Vi tycker att det har varit en utmärkt idé att byta grupper så att vi lärare får träffa er alla och inte bara den ena gruppen. Vi kan ju våra egna ämnen bäst och med detta, tycker vi och förhoppningsvis ni också, att vi får den bästa av två världar. En stor glädjande sak vi kan konstatera efter alla samtal är att den förut stående rubriken “attityder” nu ska få gå i graven och ersättas av något trevligare. Vi kan alltså glatt konstatera att vi tillsammans nu har skapat ett bättre klimat där vi behandlar varandra vänligare. Det betyder inte att vi är perfekta men vi har kommit en bra bit på vägen. Nu tar vi nästa stora kliv och vågar oss på attityder till auktoriteter:)
Två saker tycks ha varit bidragande till denna förbättring:
- Att vi tillsammans har haft konstruktiva samtal med fokus på lösningar istället för problem.
- Underbara Mische som är aktiv på rasterna och faktiskt kan regler (till skillnad från Åsa:) för olika spel, lekar och aktiviteter.
Fredagskluringen: Denna gång bjuder vi på två kluringar:)
En smart person sa en gång att man skulle kunna sätta upp solceller i endast en liten del av hela Saharaöknen för att kunna försörja hela världen med energi. Men varför gör vi inte det?
Hur i hela friden uppstår vulkaner? Vilka fördelar finns det med att bo nära en vulkan, trots att den kan vara aktiv?
Fokus denna vecka: Geografi
Nu är vi i full gång med temat Europas geografi och vi lär oss allt om hur vi hittar och slår i kartor, vilka är våra naturresurser, om europas namngeografi, jordens uppbyggnad och mycket mycket mer…
länken till vår lokala planering finner ni här:
https://lemshaga.se/lokalaplaneringar/europas-geografi/
Den här veckan var det extra fokus på våra naturresurser och hur vår jord är uppbyggd. Att vår jordyta är uppdelad i flera plattor och att dessa rör sig på olika sätt men även vilka konsekvenser som sker när dessa plattor kolliderar med varandra.
Varje vecka har vi olika miniteman som vi går igenom och genomför olika uppdrag till. En utgångspunkt har varit UR skola´s serie om “Geografens testamente – Europa” och eleverna bara älskar det. De sitter som små änglar och känner in spänningen när karaktärerna Esmé och Mortensen reser runt i Europa och letar efter den försvunna Holger. Samtidigt blir de jagade av Svarta solens brödraskap som letar efter ett försvunnet timglas som gör att ägaren kan resa i tid och rum. Hur ska detta sluta? Ska Holger bli funnen och ska våra hjältar kunna stoppa svara solens framfart mot timglaset? Sist vi såg på ett avsnitt blev de till och med beskjutna av brödraskapet…
Nästa vecka är minitemat migration och befolkning. Vi kommer bland annat att titta på orsaker och konsekvenser till migration och varför folk bor där de bor. Avslutningsvis, i våra sista veckor i geografi, kommer vi in på ett annat minitema; hållbar utveckling. Här kommer vi att lista den sämsta (klimat)måltiden, sett ur ett miljömässigt perspektiv… det ni! Nu hoppas vi bara att det inte är vårt fredagsmys som ryker:)
V.12 är vår sista vecka med ämnet geografi och vi avslutar med ett traditionellt prov. Mer info om förberedelser och vad som ingår i provet kommer något senare. Ingen panik. Dock har jag i går, torsdag, gett eleverna i läxa att plugga in begreppen som hör till jorden och vår jordyta. Det är ett ganska mastigt område och för att avlasta repetitionen inför provet så får de alltså nu i läxa att gå igenom och befästa dessa begrepp redan nu så att det blir mindre att gå igenom för hela provet. Läxan handlar alltså om att repetera det vi gjort på lektionerna den här veckan. Mer info om läxan finns på schoolsoft. Jag kommer att ha ett mindre läxförhör på torsdag nästa vecka, v.7.
Övrig information:
Tips från coachen Andreas:
På torsdag nästa vecka är det diagnos i matematik på kapitel 4 ”räkna med tal i decimalform”. Det vore fint ifall du tränar lite extra hemma, du kan ta hjälp av detta test som är snarlikt diagnosen 🙂
Inbjudan till föräldramöte den 13/3. Start 18.00
Då var det åter dags för ett informativt föräldramöte. Vårt stora fokus denna gång kommer att ligga på betyg och bedömning. Nästa termin är det dags för eleverna att få sina första betyg och det är en hel del att tänka på. Vilka betyg kommer eleverna att få? Hur går bedömningen till och hur i hela friden ska man tolka och förstå matriserna? Vår avsikt är att göra detta glasklart för er föräldrar så vi rekommenderar starkt att ni kommer. Dessutom tänker vi så klart informera lite om det sociala läget i gruppen och vilka arbetsområden vi jobbar med. Den största delen handlar dock om betyg och bedömning. Välkomna!
Kommande datum:
V.7 Torsdag 14/2. Läxförhör i Geografi. Mer info finns på schoolsoft. Torsdag 14/2. Mattediagnos. Se ovan info ovan från Andreas V.8 Fredag 22/2. Skolbio. Mer info kommer.. v.9 Sportlov. Ni har väl anmält ev närvaro till klubben?
13/3 Föräldramöte. Start kl.18.00
|
Ha en fantastisk helg,
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Åsa
En kommentar
Tack för veckobrev! /Anton
Kommenteringen är stängd.