Mars vecka 15

Hej bästa Marsianer!

 

Äntligen är vi tillbaka efter ett härligt påsklov och vi har avklarat en fullspäckad vecka med både kunskapslogg i matematiken, skapat våra egna lavalampor och även fått besök av vår nya rektor Marianne Öhman. Vi har även välkomnat Lotta som resurs under veckan då Johanna praktiserar i några veckor framöver.

 

Vi har dessutom samtalat om vilket språk vi använder mot varandra, framför allt på fotbollsplanen. Vi kommer att under måndagens mentorstid att ägna tiden åt att prata om hur vi ska förhålla oss till varandra samt vilket språk vi använder.

 

Vetenskapsfestivalen har varit i stort fokus under den här veckan, vi har varit med på två seminarier där vi fått höra olika forskares inriktningar och provat att laborera tillsammans. Nedan finns bilder på skapandet av lavalampor. Måste berömma er för ert deltagande under vetenskapsveckan, både med visat engagemang och intressanta frågor till forskarna.

Nu är datumet äntligen bestämt! Torsdagen den 29/4, alltså vecka 17, kommer tävlingen att pågå mellan klockan 09.00-10.30. Detta betyder att båda matematiklektionerna kommer att ägnas åt detta, samt kommer idrotten att bli inställd för de som är med och tävlar. Vi kommer att under nästa vecka förbereda oss inför tävlingen. För mer information om tävlingen, se http://www.schack56.se/

Varför Schack56an?
”Schackspelet har i hela världen länge ansetts uppbyggligt för intellektet, men inte förrän nyligen har man i USA börjat inse dess förmåga att skärpa kognitiva funktioner, rationellt tänkande och slutledningsförmåga. Schack stimulerar förmågor som inte kunnat nås med traditionella pedagogiska metoder. Det befrämjar logiskt tänkande, ökar självförtroende och egenvärde och förbättrar förmågan att kommunicera och att tänka i mönster. Det lär barnen värdet av hårt arbete, koncentration, objektivitet och hängivenhet”.

 

Nästa vecka

Måndag: kunskapslogg kap 2 för Mars röd, fortsättning för Mars grön

Tisdag: –

Onsdag: idrottslektioner ute – löpning

Torsdag: idrottlektioner ute – löpning

Fredag: Matematikläxa – bifogar nedan, finns även på Schoolsoft

 

Matteläxa vecka 16

  1. Dividera 58,56 med 6 respektive 8.
    Visa dina lösningar.
  2. Alex köper 3 kg äpplen för 106,50 kronor. Vad kostar 1 kg äpplen?
  3. Skriv 2 textuppgifter som passar till uttrycken 4,5/9 och 23,65/5.
    Lös uppgifterna.

 

Blänkare

Schack56an kommer att spelas torsdagen den 29/4 klockan 09.00-10.30.

Under vecka 21 kommer ni att få prova att ha lektioner i spanska och franska för att därefter kunna göra ert språkval innan sommarlovet – mer information kommer.

 

Med hopp om en trevlig helg,

Johanna, Anna, Catrin och Maria