Mars veckobrev v.11

Hej allihopa!

Det är en hel del tankar kring prov just nu som snurrar bland eleverna. No-förhöret var det flera som stressade upp sig över trots många olika sorters övning både i skolan och hemma. Vi har lyft det här under fredagen på fördjupningen. Båda klasserna hade helklass fördjupning när bilden blev inställd och då tittade vi på dessa klipp med strategier och tips inför och under prov.

Vi måste öva oss på provsituationer, både mindre förhör och stora prov på olika sätt. Prov är ett sätt för er att visa vad ni kan men inte det enda sättet, precis som de säger i filmerna. Men precis som man ska kunna lyssna på genomgångar och delta i grupparbeten eller arbeta enskilt på lektionerna, behöver man kunna genomföra prov och det övar vi på.

Inför prov https://www.youtube.com/watch?v=tQ8UIcJqAeI

Under prov https://www.youtube.com/watch?v=gOKTXcUViEs

Här övas det för fullt inför No förhöret som var i veckan och idag har alla kunnat ägna 40 minuter extra inför matteprovet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu laddar vi upp för matteprov på måndag, kämpa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När vi inte pluggar så njuter vi av vintern, här är lite blandade gamla bilder…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… och en väldigt aktuell bild från veckans vinterjogg på idrotten. Så härligt att se att massor av er hade riktigt bra kläder och skor för aktiviteten och att det var så många som verkligen sprang och kämpade i snön även om det var halt!

 

När lektionerna drar igång efter rasten är det skrivarstuga i Svenska och religion som står på schemat i So.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svenska – Retorikmatchen

När vi arbetade med muntliga presentationer använde vi oss bland annat av serien Retorikmatchen där sjätteklassare tävlar i retorik.
Vi blev inspirerade och anmälde oss därför till Retorikmatchen 2018. Den här veckan fick vi första kvaluppgiften – att skriva ett tal på max 60 sekunder där vi förklarar varför just vi ska få vara med och tävla.
Talet ska framföras av en kille och en tjej, filmas och skickas in till Retorikmatchens jury senast fredag 23/3 kl 10.00, det är alltså rätt snabba puckar!
Juryn kommer bedöma talets ethos, logos och pathos. De kommer också titta på om de genom att lyssna på vårt tal förstår varför vi vill vara med, om vi har fått med några retoriska stilfigurer samt om talet är kreativt och har en röd tråd. De kommer även bedöma själva framförandet och titta på om det finns känsla, engagemang och variation hos talarna samt om kroppsspråket känns naturligt.
Ni elever har varit väldigt kreativa och engagerade när vi tillsammans skrivit talet. Efter fredagens omarbetning får vi känna oss nöjda och nu är det dags att fokusera på framförandet. Du som är sugen på att framföra talet behöver börja öva omgående. Öva så att du kan det utantill eller i alla fall nästan utantill på tisdag. Då kommer du få möjlighet att hålla talet för lärare och klasskamrater. Efter det bestämmer vi vilka två som representerar Mars i tävlingen. Kom ihåg att ditt arbete är viktigt och betydelsefullt oavsett om det i slutändan blir du som läser upp talet eller inte. Ju fler elever som övar in och framför talet på tisdag – desto fler inspirationskällor har vi när vi sedan finslipar det slutliga framförandet.
En kopia av talet finns på Google Classroom under mappen Svenska Mars Röd/Grön. En kopia finns även på schoolsoft. Maila catrin.colliander@lemshaga.se om du inte hittar eller har någon fråga.
.

 

Vi övade på att ha innerast i måndags, det är inte bara prov vi behöver öva på!  Vi övar även på att umgås många tillsammans under lugna ljudförhållanden och trevliga aktiviteter som inte innebär spring och brottning eller skrik inomhus. Det var väldigt kul att lyssna igenom parodierna från Melodifestivalen tillsammans medans några spelade kort och andra byggde med Domino.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en skön helg och njut av solen!

 

obs! OM ni ska vara på Klubben på Påsklovet behöver ni anmäla det. All information finns på schoolsoft, både veckoplaneringen och länken till anmälan!

 

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']