Mars veckobrev v.34

 

 

Då var den ”riktiga” skolan igång, efter en fantastisk uppstarts-vecka med med en massa bad och en strålande kick-off, så var det dags att börja den efterlängtade kunskapsresan i årskurs 5 🙂

 

Lilla Aktuellt skola

 

Jag tänkte inleda veckobrevet med att berätta en trevlig nyhet! Jag blev kontaktad av ”Lilla aktuellt” på SVT som vill göra ett reportage om matematik och hur kul det kan vara, givetvis tackade jag ja! Som det ser ut i dagsläget så är det planerat att dem kommer på besök på tisdag 7e september (vecka 36).

Lilla Aktuellt kommer alltså till oss för att prata om matte, som är svårt för många i vår målgrupp. De är intresserade av att höra hur eleverna på Lemshaga uppfattar matte och se hur en lektion går till när man undervisar med Singaporemodellen. De kommer snacka matte och spela in olika bitar till Lilla Aktuellt skola. Där ingår ett hej och ett hejdå inkl en fredagsdans. En omröstning som brukar ha att göra med något det snackats om under veckan och lite annat kul!

För att kunna vara med i Lilla Aktuellt skola så behöver ni fylla i en blankett för godkännande att medverka i programmet.

lillamedverkanNY

Jag behöver ha blanketten ifylld och inlämnad senast den 6/9 🙂

 

 

 

-Kan ett snöre verkligen transportera ljud mellan två människor?

 

 

 

Vad är ljud?

Som en del av er kanske vet, så har jag jobbat med musik större delen av mitt liv, därför brinner jag extra mycket för detta tema som vi inleder årskurs 5 med i NO (Fysik).

Ljud finns överallt. Till exempel är din lärare och dina kompisar precis bredvid dig när ni pratar, men din favoritmusik finns i hörlurarna även om ingen sitter där och sjunger.

En helt vanlig skoldag väcks du av larmet på mobilen. På vägen till skolan hör du mängder av olika ljud.

  • Om du bor på landet kanske du hör forsens brus, fågelkvitter eller en gren som knäcks på stigen.
  • Om du bor i staden är det troligare att du hör biltrafik eller bullret från vägarbeten.

Allt är exempel på ljud. En del ljud är behagliga, andra är störande och vissa ljud kanske du inte ens tänker på.

I detta tema ska vi lära oss om olika egenskaper hos ljud och varför ljudkällor låter olika. Vi inledde temat med att kika på en musikvideo där ljud (alltså vibrationer) visualiseras med att färdas genom olika material. Den kan jag verkligen rekommendera er att titta på där hemma 🙂

 

 

Vi har även hunnit diskutera hur ljud är vibrationer och lyckats bevisa det genom experimentet ”burktelefonen”.

 

 

Nästa vecka fördjupar vi oss lite mer i ljudets värld…

 

 

 

Övrig information

Information från föräldrakoordinaterna

1/9 är det dags för läsårets första koordinatormöte. Om du har skolövergripande frågor och tankar du vill att vi lyfter centralt skickar du dem till klassens föräldrakoordinatorer Ann-Sofie Jalvén (Alicias mamma) och Martin Söderberg (Malte S pappa).  Protokoll från tidigare möten finns på hemsidan: https://lemshaga.se/praktisk-info/foraldrakoordinatorgruppen/protokoll/.

 

Tips från coachen Cissi

Engelska

Vår första engelskläxa kommer att delas ut v 36. Gröna gruppen har sin lektion på onsdag, så det blir onsdag till onsdag. Röda gruppen har fredag till fredag. Läxorna kommer att finnas på school soft precis som förra läsåret.
På tisdagslektionerna har vi börjat använda oss av ett material från ur.se, då vi kommer att titta på och arbeta med ett avsnitt i taget. Mer information om detta kommer.
M v h Cissi

 

Klassråd

Vi hann även avsluta veckan med vårt första klassråd. Det var en del som klubbades igenom, framförallt vårt nya tema på fredagar, Fredagsspex!

 

Det innebär att varje fredag så är det ett tema, som man får vara med på om man vill, nästa fredag är det ”Oj, nu jag gick visst fel” vilket innebär att man kanske kommer till skolan i skidkläder, fotbollskläder, balettkläder eller något annat som råkar vara ämnat för en annan aktivitet.

 

 

Kommande datum och aktiviteter:

 

V.35

 

v.36

Kamratstödjarmöte mer info inom kort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha en fantastisk helg! 

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas  

 

5 kommentarer

  • Karin Anders Matilda säger:

    Hej på er!
    Vilken start på detta läsår… solbadutflykter cykling kickoff utforskande av nya relationer och konstellationer, sätta förväntningar för terminen… givakt i bänkarna och lärare med extra stora ögon denna termin:) Fint att bli ambassadör för matte på Lilla Aktuellt… Och… vilken avslutning på sommaren denna helgs lördagsfest …
    Vilka förutsättningar – inte alla förunnat! Vi är tacksamma!!!

Kommenteringen är stängd.