Mars veckobrev v 36

Hej alla fina Marselever och familjer!

Tack för ännu en bra vecka med härligt sensommarväder.
I det här veckobrevet kommer det att bli lite extra fokus på vad vi gör på engelsklektionerna.


Engelska

Vi har börjat titta på en ny serie på ur.se Holly Hobbie.
Holly Hobbie är en amerikansk tv-serie i tio avsnitt. Serien handlar om Holly Hobbie som bor med sin familj på en gård i Collinsville, en småstad i USA. På utsidan kan hon uppfattas som vilken vanlig tonåring som helst, men på insidan är hon en hjälte som inte är rädd för att kämpa för saker hon tror på. Hon gillar att stå på scen i sina kängor och vintageklänningar. Framtidsdrömmen är att bli en singer-songwriter.
Holly, som precis har fyllt 13 och kommit in i tonåren, börjar förstå att det kan bli komplicerat ibland när man försöker hjälpa sina nära och kära. Kan man vara feminist och samtidigt stötta sin bästa vän som vill bli cheerleader? Hur räddar man sin farmors café från att gå i konkurs när hon inte ens vill prata om det? Och om ens mammas företag förorenar naturen i staden, kan man fortfarande leda en protest mot det? Både som drömmare och fixare orienterar sig Holly mellan vänskap, ung kärlek och familjekonflikter med en positiv inställning. Hon kanske planerar för att rädda världen en dag, men just nu är hon nöjd med att börja på hemmaplan.

Innan vi ser veckans avsnitt går vi igenom ord och vad vi tror att det kommer att handla om.
När vi har tittat finns det material att arbeta vidare med och kanske saker som vi vill diskutera.

Orden till veckans avsnitt är läxa till onsdag/fredag nästa vecka. Läxorna ligger som en nyhet på school soft.

Eleverna har haft som uppgift att presentera av en sak/bild från sommaren två och två eller inför alla. Viktigt att man gör sitt bästa och att vi ha en trygg och tillåtande miljö där man vågar göra fel, men också där det finns möjlighet att visa när man verkligen kan något. Vi lär av varandra.

 

Det är viktigt med olika uttryckssätt och arbetsformer. Vi kommer att använda oss av det digitala läromedlet på ne.se och filmer från ur.se. Vi gör samtalsövningar, lekar, skrivövningar och grammatik. Under en av veckans lektioner tränade vi på att beskriva bilder; substantiv och adjektiv. Eleverna arbetade två och två med att skriva om bilderna och sedan fick övriga elever gissa vilken bild de hade beskrivit. Vi har även haft massage på engelska.


Mentorstiden

Under mentorstiden har vi haft klassråd där vi bla har tagit fram representanter till gårdsråd och trygghetsgruppen.
Vi har även börjat fylla i materialet på Classroom inför höstens utvecklingssamtal.
Vi har valt att rotera de tre mentorsgrupperna under de tre fredagarna som är kvar före samtalet, för att alla elever ska ha chans att träffa alla tre och sätta upp nya mål i våra ämnen.

Inför utvecklingssamtalen kommer alla elever att ha satt upp minst ett mål i engelska:
reading, listening, writing, speaking, spelling, vocabulary, grammar, strategies och follow instructions.
Dessutom kommer de naturligtvis att ha satt upp mål i de övriga ämnena.

 

Viktig information

Denna vecka har många elever varit sjuka och det ligger på var och ens ansvar att hålla koll i de olika ämnena i Classroom vad man missar. Allt ska finnas tydligt och i sin helhet digitalt via Classroom och vi pedagoger finns alltid till hands via Mail, Meet, eller tele:)

Idag  har vi haft en deadline för två uppgifter. En fabel i svenska och en uppgift i SO som heter Mikronationer. Det finns vissa elever som inte är klara med en eller två av dessa uppgifter och då blir det därför läxa för dem. Jag kommer att mejla hem till respektive föräldrar så det blir extra tydlig just denna gång.

Vi har arbetat länge med denna uppgift (fabel) och nu är det alltså slut med skoltid för uppgiften då vi ska gå vidare. Jag erbjöd en extra läxhjälp igår torsdag för de som ville ha lite extra tid och stöd av mig personligen vilket jag ibland kan erbjuda. Denna ”hjälp” gäller även de som inte går på klubben då jag tar ansvar för denna tid och det ligger på min ”fritid” så att säga, alltså utanför ordinarie skoltid. Detta är som en extra present kan man säga och kommer att erbjudas när jag tycker att det behövs.

Ha en fin helg!
Åsa

Information om fritidsomsorg den 22/9 .
Ni som inte har fyllt i dagsaktuella tider gällande fritidsplaneringsdag den 22/9 ombeds göra det innan den 13/9.
Den extra personalen kommer att bemanna fritids efter dessa tider då all ordinarie personal deltar på planeringsdagen.

 

Nästa vecka

Tips från coachen Andreas
På måndag är det dags för den årliga matematik diagnosen ”Förstå Och Använda Tal” (FOAT). Diagnosen är övergripande och innefattar alla räknesätt, huvudräkning och stora delar av det centrala innehållet. Det är en diagnos med syfte att hitta eventuella missuppfattningar i klassen och hos enskilda individer.
Diagnosen är på måndag och är på båda mina lektioner, så ett tips är att ta med en frukt eller liknande så du orkar sitta den tid du behöver 🙂

 

Fotografering

På torsdag den 16 september är det fotografering för Mars.
Mars grön 13.10-13.30 och Mars röd 14.20-14.40.

 

Kommande händelser:

Utvecklingssamtal: Onsdag 29 sept (hela dagen) samt ytterligare några tider andra dagar vid behov. Vi återkommer med bokningstider mm.

Föräldramöte: 13 oktober kl 18-19
Vi hoppas att vi kan ses på skolan, men återkommer när vi vet säkert hur det blir.

Trevlig helg!
Cissi, Andreas, Miche och Åsa

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.