Merkurius v.36

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Nu har terminen dragit igång på allvar och vi har kört första veckan helt enligt schema. Det verkar som om schemat har fungerat hyfsat utan krockar och stress mellan lektioner. I år har ena klassen flera sovmorgnar, vilket en del kanske tycker är  bra och andra dåligt. Anledningen till det är att vi behöver skapa plats i matsalen för att eleverna inte ska sitta för nära varandra. En fördel med sovmorgon är att dagen i skolan inte blir lika lång, en nackdel är att man slutar senare.

Digitalt föräldramöte 9 september – länk på mail

Nästa vecka har vi föräldramöte – på Meet. Du som vårdnadshavare har fått en länk i ett mail. Om du har frågor eller funderingar som du vill ta upp på mötet behöver ni maila oss dessa innan, eftersom det kan av rent tekniska skäl, vara svårt att svara på allt under mötet. I slutet av mötet kommer vi lägga tid på att diskutera blivande Solarnas klassresa eller eventuellt lägerskola.

Höstens utvecklingssamtal – 23 september

I år kommer genomförandet av utvecklingssamtalen att se lite annorlunda ut mot tidigare år. Eleverna kommer förbereda sina utvecklingssamtal här i skolan under mentorstimmarna. Vi kommer prata om mål och hur man kan tänka och göra för att nå dessa. Vad behöver jag göra? Hur kan jag tänka? Vem kan hjälpa mig? Vad kan hjälpa mig för att nå mina mål. Samtalen kommer inte att genomföras fysiskt på skolan. Hur det rent praktiskt eller digitalt kommer att se ut ber vi att få återkomma till inom kort.

Samarbete i olika projekt – vi lär oss tillsammans och av varandra

Under hösten  kommer vi starta två roliga projekt. Än så länge är det lite för tidigt att avslöja vad … men de som kommer i tid till måndagens mentorsmöte – då vi ses i amfiteatern kommer få veta …!

Pojken i randig pyjamas – höstens bokprojekt

Höstterminens läsebok heter ”Pojken i randig pyjamas”. Boken handlar om 8-åriga Bruno som tvingas flytta med sin familj till ”Allt Sviss”, som han själv kallar det. Bruno lovas en fantastisk vistelse med stort hus och stor trädgård. Det han inte vet är att han inte under några omständigheter får lämna trädgården. En dag tröttnar han på att vara instängd och klättar högt upp i huset. Från sitt fönster får han då syn på en massa människor – barn, unga och äldre som går omkring i randiga pyjamaser.

Ni elever kommer ha läsläxa i princip varje vecka. Min önskan är att ni försöker planera detta så att det inte genomförs kvällen innan läxan ska in.

Litteratursamtal – vad och varför?

På svenskan har vi fokuserat och fördjupat oss i litteratursamtal. Tanken är att vi ska diskutera hur skönlitteratur kan ge oss möjlighet att kommunicera bortom tid och rum. Hur ord kan gestalta händelseförlopp och fiktionsvärldar. Hur ord kan förmedla känslan av att möta människor från andra tider och platser och kunna se in i deras tankar, sinnen och erfarenheter. En annan tanke är att vi ska träna på att våga prata, att stå för sina åsikter och att bemöta argument.

Skolfoto 10 september

På med finkläderna och ditt bästa leende!

Lemshagaspelen 11 september

Vi har Lemshagaspelen den 11 september det betyder att vi har idrottsdag på IP hela dagen. Du behöver ha kläder efter väder, ombyte och matsäck. Förra året var det många som hade alldeles för lite kläder på sig och med sig för att vara ute hela dagen. TÄNK PÅ ATT HA RÄTT KLÄDER! Vi vill inte ha elever som inte kan delta på grund av att de fryser!

Här ligger inbjudan:

Lemshagaspelen 2020

 

Här ser ni en lektion då vi sitter ute och har litteratursamtal.

 

Trevlig helg önskar Team Merkurius!