Merkurius veckobrev v.10

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Varmt välkomna tillbaka till skolan! Vi hoppas alla haft ett härligt sportlov och att ni har fått göra saker ni tycker om!

På svenskan håller vi just nu på med att öva oss i hur man skriver ett reportage. Under er prao fick ni gör en intervju, samla intryck och ta foton och nu är det dags att använda ert material för att skriva ett riktigt reportage. Vi började mer att titta på hur ett reportage kan se ut genom att läsa några reportage som andra elever har skrivit. Vi diskuterade vad som var kännetecken för dessa och hur man kan beskriva och sätt ord på typiska saker i ett reportage. Efter det gick vi igenom en skrivmall, ett slags recept för hur ett reportage kan vara uppbyggt och vad som bör finnas med för att det ska bli ett reportage. Sen övade vi på att skriva utifrån våra sinnen, hur man beskriver en scen och hur man kan gestalt en person. Det allra sista vi har gjort den här veckan är att skriva en inledning. Till inledningen fick ni välja om ni ville börja med att beskriva en scen, ge kort bakgrundsinformation om praoplatsen eller beskriva en person.

Under skrivandet har ni även fått läsa upp era kortskrivningar för varandra för att hela tiden ge varandra respons och för att få höra så många olika exempel som möjligt. Ett annat syfte med att hela tiden läsa upp sina kortskrivningarna för varandra är att hela tiden ha själva läsaren i åtanke när man skriver.

Det är och har varit fantastiskt kul att följa er skrivglädje och glädjen ni har över att dela saker och tips med varandra! Nedan finns lite bilder och filmer på hur vi har arbetat. Ta er gärna tid och titta på dem!

 

Lite massage hinne vi också med!

 

Ungdomsmottagningen!

På måndag åker Merkurius Grön till ungdomsmottagningen. Ni träffas där kl.8.30 och åker tillbaka till skolan kl.10.00. Inga pedagoger kommer att vara med, så ni sköter alltså er resa dit och tillbaka till skolan självständigt.

På onsdag åker Merkurius Röd till ungdomsmottagningen. Ni träffas där kl.8.30 och åker tillbaka till skolan kl.10.00.  Inga pedagoger kommer att vara med, så ni sköter alltså er resa dit och tillbaka till skolan självständigt.

Kommande datum:

V.14 – Påsklov
30/4 – 1/5 – Lov
10/5-11/5 – Lov
14/5-16/5 – Studiedagar
17/5 – Omvärldsdag
6/6 – Lov
11/6 – Friluftsdag
14/6 – Somaravslutning

 

Trevlig helg önskar mentorerna
Annica, Madelene, Charlotta och Patrik

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']