Merkurius veckobrev v.16

 

 

Hej alla elever och föräldrar i Merkurius!

Måndagens mentorstimme började med att göra övningen “Ett steg fram”. Det är en övning som syftar till att synliggöra hur kön, sexuell läggning, modersmål, födelseort, föräldrar och boendeort kan påverka dig och dina förutsättningar i samhället. Alla elever fick varsin lapp med en beskrivning av vilken person man skulle låtsas vara. På lappen kunde det stå “Du är sjutton år, går samhällsprogrammet på gymnasiet och har nyligen blivit förälder” eller “Du lever som gömd flykting. Du bor tillsammans med din familj i ett rum i en lägenhet” eller “Du är en tjugoettårig samisk tjej. Du jobbar på kontor och sitter i rullstol”.  Sedan läste vi upp olika påståenden som till exempel: “Mina högtider har en röd siffra i almanackan” och ” Ingen har förklarat mitt humör med att jag har mens” eller ” Mitt första språk, min religion och min kultur repeteras i samhället som jag lever i”. Om man tyckte att påståendet stämde in på den person man låtsades vara, fick man ta ett steg fram. Övningen gick ut på att synliggöra hur människor har olika förutsättningar att nå olika långt.

 

FILMTAJM

Film, film, och åter film. Filmer påverkar våra liv och vår kultur mer än vi först kanske tror. Filmen är ju ett sätt att visualisera, komprimera och ibland komplicera saker ur olika perspektiv. Under veckan har vi läst om filmens historia och om kända regissörer. Vi har även tittat på kända filmklipp från olika tidsperioder. Visste ni att den första filmen visades år 1895 och heter “Trädgårdsmästares hämnd?” Vill ni se filmklippet så klicka på länken.

 

Film hemma
Ni hade i läxa att se en film och göra en filmanalys. I måndags fick ni berätta för varandra om era filmer och hur dessa följde den så kallade “Dramaturgiska kurvan”.

Filmpyssel

Visste du att en film består egentligen av bilder? Närmare 24-25 bilder per sekund! För att illustrera detta har ni fått prova på att göra egna “Flip Book filmer”. Nyfiken på hur man gör? Kika på länken:

 

Filmtips på riktiga klassiker

Se filmklipp

Här finns några länkar till klipp ur en del av de filmer som nämns i avsnittet.

Bröderna Lumieres första filmer
Jazzsångaren
Citizen Cane
Borta med vinden
Ben Hur (exempel på första vidfilmerna)

Operation Lemshaga: Torsdagen den 17:e Maj kommer ni elever att vara hemma från skolan för att utföra någon form av arbete för att tjäna ihop 100kr. Alla pengar som samlas in kommer (efter att ni röstat) skänkas till Barncancerfonden. Samtliga elever har fått med sig en blankett med mer information. Denna skall lämnas tillbaka påskriven i senast den 21/5.

Har ni tappat bort blanketten? Klicka på länken och skriv ut en ny!

Operation Lemshaga

Kommande datum

  • Mån 30 april: Lov
  • Tis 1 Maj: Lov
  • Onsdag 9 maj, Skolans dag. Öppet hus på eftermiddagen efter lunch. VARMT VÄLKOMNA!
  • Tors o Fre 10-11 maj: Lov
  • Mån-Ons 14-16 maj: Studiedagar
  • Tors 17 maj: Operation Lemshaga
  • Tors 31 maj: Operan med Jonas, se info på schoolsoft
  • Ons 6 juni: Lov
  • Tors 14 juni: Sommaravslutning

Vi önskar er en härlig helg!

Annica, Madelene, Patrik och Charlotta

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']